BATMAN: ARKHAM ORIGINS

BATMAN: ARarkham-origins-batmanKHAM ORIGINS
PC, PS3, XBOX 360, Wii U

Warner Bros. Games Montréal

SPOILER ALERT! Το παρόν άρθρο ενδέχεται να περιέχει spoilers για το παιχνίδι. Αν σκοπεύετε να το παίξετε και δεν θέλετε να σας αποκαλυφθούν γεγονότα και καταστάσεις, συνεχίστε εδώ.

Τα παιχνίδια Arkham (BATMAN: ARKHAM ASYLUM, BATMAN: ARKHAM CITY) είναι, κατά γενική ομολογία, οι καλύτερες video game μεταφορές του Σκοτεινού Ιππότη και του κόσμου του, με το ARKHAM CITY να θεωρείται το καλύτερο, ίσως, superhero game.

Η εξαιρετική προσέγγιση της Rocksteady Studios (που ανέπτυξε τα πρώτα δύο παιχνίδια της σειράς) φαίνεται από τις πάρα πολλές μικρές λεπτομέρειες, όσο και από τα πολύ υψηλά production values. Η αγάπη για τον Batman και το μεράκι με το οποίο έγινε η όλη προσπάθεια, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Τόσο το κοινό όσο και οι κριτικοί, επιβράβευσαν με την αγάπη και τους πολλούς διθυράμβους, αυτά τα δύο μικρά αριστουργήματα.

Το ARKHAM ORIGINS, όμως, άλλαξε ομάδα ανάπτυξης, μιας και το παιχνίδι φτιάχτηκε από την Warner Bros. Games Montréal. Τί σημαίνει αυτό για το ORIGINS; Ώρα να μάθουμε.

bao

MERRY CHRISTMAS BATMAN!

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε πως το ORIGINS δεν αποτελεί sequel, αλλά prequel και εκτυλίσσεται χρονικά πριν το ARKHAM ASYLUM, με έναν Batman που είναι “φρέσκος” ακόμα, καθώς έχει μόλις δύο χρόνια που ξεκίνησε την σταυροφορία του ενάντια στο έγκλημα.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα παραμονή Χριστουγέννων. Την ώρα, λοιπόν, που οι περισσότεροι κάτοικοι της Gotham περνάνε ώρες ηρεμίας και θαλπωρής στα σπίτια τους, η φυλακή Blackgate “βράζει”, καθώς ο Black Mask πρωτοστατεί στην μεγάλη εξέγερση που έχει ξεκινήσει και μάλιστα σκοτώνει τον επιθεωρητή Loeb. Φυσικά, ο Batman επεμβαίνει και ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Killer Croc, o Black Mask καταφέρνει να ξεφύγει.

Αφού, λοιπόν, ο Batman εξουδετερώνει τον Croc, μαθαίνει πως ο Black Mask τον έχει επικηρύξει για το τεράστιο ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

8_assassins

Και στην Gotham έχουν έρθει ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά οχτώ δολοφόνοι/supervillains, με σκοπό να συλλέξουν το κεφάλι του Bats και φυσικά την αμοιβή. Οι οκτώ assassins είναι οι Bane, Deadshot, Deathstroke, Copperhead, Firefly, Electrocutioner, Killer Croc και η Lady Shiva. Κάπως έτσι, ξεκινάει μία πολύ δύσκολη νύχτα για τον Batman, με πολλές ανατροπές και εκπλήξεις. Μία νύχτα που θα αλλάξει τόσο τη δική του ζωή, όσο και της Gotham.

Μιας και δεν βρισκόμαστε σε κάποιο gaming site, δεν θα επεκταθώ ιδιαιτέρως στα πιο “τεχνικά” μέρη του παιχνιδιού. Θα περιοριστώ απλά να σας πω πως τα γραφικά παραμένουν στα γνωστά υψηλά επίπεδα που έθεσε το ARKHAM CITY. Η μουσική είναι αρκετά καλή, αλλά σίγουρα όχι όπως το εξαιρετικό soundtrack του CITY, κάτι που με εξέπληξε, μιας και ο συνθέτης του ORIGINS, Christopher Drake, έχει συνθέσει για αρκετές animated ταινίες της DC, μεταξύ των οποίων το υπέροχο soundtrack του BATMAN: THE DARK KNIGHT RETURNS.

Το gameplay, ενώ είναι καλό και έχει μερικές νέες προσθήκες, “πάσχει” από ένα βασικό μειονέκτημα (ή πλεονέκτημα, όπως το πάρει κανείς): είναι σχεδόν ολόιδιο με αυτό του CITY. Και γιατί μπορεί κανείς να το θεωρήσει μείον, ρωτάτε; Επειδή το CITY ήταν ένα τεράστιο άλμα προόδου σε σχέση με το ASYLUM. Δυστυχώς ή ευτυχώς, το ίδιο, ή έστω παρεμφερές, άλμα απουσιάζει στο ORIGINS.

Υπάρχουν, όπως ανέφερα πριν, κάποιες καινοτομίες, όπως μεγαλύτερο μέρος της Gotham προς εξερεύνηση, δυνατότητα fast travel σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης και νέος εξοπλισμός για τον Batman, αλλά όχι κάτι το συγκλονιστικό.

batman_arkham_origins

Εξακολουθεί, πάντως, να μένει πιστό στο να μεταδίδει άψογα το συναίσθημα του να “είσαι” ο Batman, ως ο Σκοτεινός Ιππότης που κινείται με απειλητική εξουσία στους δρόμους, τις ταράτσες και τον ουρανό της Gotham, καραδοκώντας στις σκιές και τρώγοντας κακοποιούς για (Χριστουγεννιάτικο) πρωινό, μοιράζοντας πόνο και φόβο στον υπόκοσμο.

Ένα μεγάλο μέρος των αντιπάλων του Bats, κάνει (και) εδώ την εμφάνιση του. Στο παιχνίδι θα βρεθείτε αντιμέτωποι, εκτός από τους δολοφόνους που αναφέραμε νωρίτερα, και με τους Joker, Riddler (εδώ χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο “Enigma”), Penguin, Anarky και άλλους, καθώς φυσικά και με τους μυριάδες υποτακτικούς τους, που χρησιμεύουν κυρίως ως θύματα και αύξηση των experience points. Ακόμη, στον δρόμο σας, θα βρείτε απέναντί σας και διάφορους διεφθαρμένους μπάτσους, κάτι καθόλου ασυνήθιστο στην Gotham.

Όμως, εκτός από εχθρούς, ο Batman θα μάθει πως χρειάζεται και συμμάχους, που θα τους βρει στο πρόσωπο του Gordon (ακόμα αρχηγός εδώ) και της κόρης του Barbara (η μελλοντική Batgirl). Φυσικά, δεν λείπει ο μπάτλερ του, ο Alfred.

Προτού συνεχίσω, σας εφιστώ την προσοχή σας, όσον αφορά τα spoilers, για άλλη μία φορά. Μην πείτε πως δεν σας προειδοποιήσα.

batman_arkham_origin_joker

Το πιο ενδιαφέρον σημείο του παιχνιδιού, για μένα, είναι η πρώτη συνάντηση του Batman με τον Joker. Όσο εκτυλίσσεται η ιστορία, βλέπουμε τον Batman να συνειδητοποιεί πως υπάρχουν πολύ χειρότερα είδη κακίας και τρέλας από τους συνηθισμένους μαφιόζους και κακοποιούς που έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα, τα οποία προσωποποιούνται εφιαλτικά στον χαοτικό, παρανοϊκό Joker.

Επίσης, βλέπουμε πώς ξεκινάει η εμμονή του Joker με τον Batman, αφού μετά την συνάντηση τους, κυριολεκτικά, μένει συνεπαρμένος, με τον δικό του, απόλυτα ψυχωτικό τρόπο.

Ειδικά προς το τέλος του παιχνιδιού, υπάρχει μία σεκάνς που μας βάζει για λίγο μέσα στο μυαλό του Joker, καθώς “ορίζει” την αρχή της σχέσης του με τον Batman (μιλώντας στην – προς το παρόν ψυχολόγο του – Harleen Quinzel, δείχνοντας μας έτσι και τη δική τους πρώτη συνάντηση), κάτι που προσωπικά το βρήκα μία απροσδόκητη και ευχάριστη έκπληξη, όσον αφορά στο αφηγηματικό κομμάτι.

arkham-origins-joker-smile

Άλλη μία θετική νότα, είναι οι αρκετές αναφορές σε θρυλικά comics, όπως το KILLING JOKE και το BATMAN: YEAR ONE, μερικές μάλιστα αρκετά συγκεκριμένες, όπως το Funhouse του Joker, ή κάποιες ατάκες που δίνουν το παρόν σχεδόν αυτούσιες.

Προτού κλείσω, θα ήθελα να μιλήσω για τους νέους voice actors. Το ρόλο του Batman τον αναλαμβάνει ο Roger Craig Smith και το ρόλο του Joker, o Troy Baker, αντικαθιστώντας τους – αγαπημένους από τους fans – Kevin Conroy και Mark Hamill, που έχουν τεράστια εμπειρία στους αντίστοιχους ρόλους, από την εποχή του BATMAN: THE ANIMATED SERIES.

Πολλοί ανησύχησαν πως οι νέοι ηθοποιοί δεν επρόκειτο να τα καταφέρουν το ίδιο καλά, όμως και οι δύο τους κάνουν εξαιρετική δουλειά. Ο Smith παίζει έναν μικρότερο, πιο θυμωμένο και άγριο Batman, ενώ ο Baker είναι μία ιδανική νεότερη εκδοχή του Hamill.

Batman-Arkham-Origins-3

Για να μην μακρηγορήσω, το ARKHAM ORIGINS είναι μία πολύ καλή προσθήκη στην σειρά Arkham, αλλά όχι το επικό sequel που πολλοί περίμεναν, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι αρνητικό απαραίτητα. Όσοι είναι bat-fans (όπως ο γράφων), σίγουρα δεν θα μείνουν καθόλου παραπονεμένοι, καθώς μιλάμε για μία πολύ καλή και ενδιαφέρουσα ιστορία Batman. Οι υπόλοιποι gamers θα περάσουν αρκετές ώρες ποιοτικής ψυχαγωγίας.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9pnK8akbd2M[/youtube]