TRANSLUCID #1-6

translucid-cover-a-by-jeff-stokelyWriters: Claudio Sanchez, Chondra Echert
Artist: Daniel Bayliss
BOOM! Studios

Η συγκεκριμένη υπερηρωική μίνι σειρά της BΟΟΜ! Studios, είναι ένα διαμαντάκι, το οποίο νομίζω πως έφυγε λίγο απαρατήρητο.

Ως λέξη, το “translucid” είναι παραφθορά του “translucent”, “ημιδιάφανος”. Ο τίτλος, όμως, αυτού του comic έχει πολλές προεκτάσεις, όπως θα δούμε και παρακάτω. Η ιστορία αναφέρεται στη σύγκρουση του vigilante Navigator, με τη νέμεσή του, τον villain Horse. Αυτή, βεβαίως, είναι η αφορμή της υπόθεσης.

Ο Navigator (Πλοηγός) είναι κάτι περισσότερο από ένας γκατζετάκιας υπερήρωας, ένας “λαϊκος Batman”. Είναι μια μεγαλοφυΐα που έχει καταφέρει να δώσει υλική υπόσταση στο φως. Ο τίτλος του comic βασίζεται, εν μέρει, σε αυτή τη βασική του “υπερδύναμη”. Από την άλλη, ο Horse (Ίππος) δε φαίνεται να έχει κάτι ξεχωριστό, πέρα από κάποιες στρατηγικές ικανότητες και εμμονή με τη μάσκα αλογοκεφαλής.

Η ιστορία μας ξεκινάει όταν ο Horse αποφυλακίζεται και αμέσως συνωμοτεί με την ομάδα υπερ-κακών Apocalypse 3. Σκοπός του είναι να φέρει ξανά στο προσκήνιο τον Navigator, ο οποίος είχε εξαφανιστεί μετά τον εγκλεισμό του αρχι-εχθρού του. Ο ήρωας βρίσκεται προ της επιλογής να σώσει τον Horse, ενεργοποιώντας τη βόμβα στο Empire State Building, που είναι συνδεδεμένη μαζί του, ή να τον αφήσει να πεθάνει, γλιτώνοντας το κτίριο. Ο Navigator πέφτει στην παγίδα του Horse και μέσα από παραισθησιογόνες ουσίες, μαθαίνουμε την ιστορία του.

Εδώ γίνεται η άλλη συσχέτιση του τίτλου του comic με την ιστορία, καθώς ο όρος “lucid dream” δηλώνει το όνειρο όπου συνειδητοποιούμε ότι ονειρευόμαστε. Και γεννάται το ερώτημα: Ο Navigator το συνειδητοποιεί;

Κατά τη διάρκεια των τευχών του TRANSLUCID, μαθαίνουμε πώς ο πρωταγωνιστής έγινε vigilante. Βλέπουμε τα παιδικά του χρόνια και την οικογένεια στην οποία μεγάλωσε, από τον πατέρα που τους κακοποιούσε, στην αδύναμη μητέρα, στον μεγάλο αδερφό-στήριγμα, που έφυγε νωρίς. Όλοι αυτοί διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για να μετατραπεί ο μικρός, πανέξυπνος Cornelius, σε Navigator.

Translucid_01_PRESS-5Το TRANSLUCID πραγματεύεται ερωτήματα που υπάρχουν σε κάθε υπερηρωική ιστορία. Πώς δημιουργείται ένας vigilante; Τί είναι αυτό που κάνει έναν ήρωα αυτό που είναι; Ποιό είναι το δικαίωμα του ήρωα στην αδυναμία; Ποιά είναι τα κίνητρα του villain και ποιό το δικαίωμά του στην απόδοση δικαιοσύνης; Και, τελικά, ποιός είναι ο δεσμός μεταξύ του ήρωα και του αρχιεχθρού του;

Για όλες αυτές τις ερωτήσεις και τις μορφές που αυτές εκφράζονται, το παρόν comic αξιώνει πολλές αναγνώσεις, αποκαλύπτοντας κάθε φορά κι ένα διαφορετικό επίπεδο. Το τέλος της ιστορίας μπορεί να είναι αναμενόμενο, κλισέ, ή και όχι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι φυσική απόρροια της εξέλιξης της πλοκής.

Το σενάριο είναι γραμμένο από τον Claudio Sanchez (ARMORY WARS, KEY OF Z, KILL AUDIO) και την (κουτσομπολιό) σύζυγό του, Chondra Echert (KEY OF Z, KILL AUDIO), και είναι το δυνατό χαρτί του comic. Μου άρεσε ιδιαίτερα, ως αφήγηση, η παρουσία του αλόγου σε διάφορες στιγμές των αναμνήσεων του Navigator. Φανερώνεται, έτσι, ότι ο Horse τον παρακολουθεί αδιάλειπτα.

Από την άλλη, δε μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με το σχέδιο του Daniel Bayliss (only this found). Είναι πολύ παλιομοδίτικο, θυμίζοντας στιλ περασμένων δεκαετιών. Επίσης, αντί οι σκηνές των παραισθήσεων να είναι τρομακτικές, καταντούν απλά εκνευριστικές. Σε αυτό παίζουν ρόλο και τα μουντά χρώματα του Adam Metcalfe (BLACK MARKET, TIGER LAWYER, ROBYN HOOD).

Ένα ακόμα καταπληκτικό εξώφυλλο από τον Jeff Stokely

Αξιοσημείωτα, πάντως, είναι τα εξώφυλλα της σειράς. Ένα κι ένα. Ο Jeff Stokely (THE REASON FOR DRAGONS, SIX-GUN GORILLA) συνδυάζει, με εξαιρετικό τρόπο, τους δύο πρωταγωνιστές και τη σουρεαλιστική σύνδεσή τους.

Κλείνοντας, να σημειώσω κάποιες “αστοχίες” στην εκτέλεση της ιστορίας, κάποιες μη-ρεαλιστικές λεπτομέρειες που με “χάλασαν”. O Horse φοράει μάσκα. Στην προσπάθεια των δημιουργών να μη δείξουν το πρόσωπό του, τον εμφανίζουν να ιδρώνει πάνω από τη μάσκα. Επίσης, έχουν μια φωτογραφία του πίσω από τα κάγκελα της φυλακής φορώντας τη μάσκα. Τέλος, όταν χρησιμοποιεί τους “εγκεφαλικούς αισθητήρες”, τους φοράει στο μέτωπο της μάσκας, ακόμη κι αν στην περίπτωση του Navigator χρειάζεται, για το ίδιο πράγμα, να αφαιρεθεί το κράνος-προσωπείο.

Πέρα από τις παραπάνω ατέλειες, όμως, μπορώ να πω, μετά βεβαιότητας, ότι το ξεχωριστό concept του TRANSLUCID θα του χαρίσει μία από τις κορυφαίες θέσεις στη βιβλιοθήκη μου!