SNAPSHOT REVIEWS 09-08-15

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Injection 003INJECTION #3
Writer: Warren Ellis
Artist: Declan Shalvey
Image Comics

Τρίτο τεύχος για την σειρά των Ellis και Shalvey και μπορώ να πω πλέον με βεβαιότητα ότι δεν καταλαβαίνω τίποτα.

Ένα think-tank αποτελούμενο από περίεργους ανθρώπους, με τίτλους όπως “strategist”, “cunning man” και “logician”, έκανε κάτι παράξενο και επηρέασε τον ρου του 21ου Αιώνα. Το τί, το πώς και το γιατί, χάνονται κάτω από τόνου cool ψευδοεπιστήμης και φιλοσοφίας, παντρέματος sci-fi και φανταστικού, και υπονοούμενων για το κάτι κακό που έγινε, αλλά που κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να εξηγήσει και σ’ έμας.

Γενικά, μέχρι τώρα, επέλεγα να αγνόω όσους δυσανασχετούν στο άκουσμα του ονόματος του Warren Ellis, υποστηρίζοντας ότι η γραφή του είναι λίγο “hit-or-miss”, αλλά μετά το INJECTION έχω αρχίσει να το σκέφτομαι. Φυσικά, είναι αρκετά νωρίς ακόμη για να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη άποψη, και στον παρελθόν έχω προσμετρήσει ως θετική την ασάφεια στην πλοκή άλλων comics (βλέπε EAST OF WEST), αλλά υπάρχει κάτι στη γραφή του INJECTION, συγκεκριμένα, που με αποσυντονίζει.

Από την άλλη, η εικονογράφηση του Declan Shalvey γίνεται καλύτερη από τεύχος σε τέυχος, καθώς του δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσει όλο και πιο ενδιαφέρουσες υπερφυσικές σκηνές.

Trees_11-1TREES #11
Writer: Warren Ellis
Artist: Jason Howard
Image Comics

Στο άλλο comic του Warren Ellis, από την άλλη, τα πράγματα εξελίσονται πιο ομαλά, δίνοντας αρκετά πιο σαφή μορφή στην ιστορία των ανεξήγητων εξωγήινων οβελίσκων.

Εδώ, ο Ellis (αν και όχι στα καλύτερά του, οφείλουμε να το τονίσουμε αυτό) μας δίνει μια ενδιαφέρουσα ματιά στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, εισάγωντας, με αρκετά προσεγμένο ρυθμό, καινούργια plot threads και χαρακτήρες.

Με ένα σχετικά “αργό” τεύχος, χωρίς συνεχή άλματα από χαρακτήρα σε χαρακτήρα και από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη, και με την εικονογράφηση του Jason Howard να αποδίδει εξίσου καλά τα βουκολικά τοπία της Σκοτίας, όσο και το “περίπου cybepunk” αστικό περιβάλλον, το ενδέκατο τεύχος του TREES δίνει μια αρκετά ενδιαφέρουσα τροπή σε μία σειρά που ξεκίνησε κάπως αργά, αλλά που φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει εξαντλήσει όσα έχει να πει.

The Wicked + The Divine 012THE WICKED + THE DIVINE #12
Writer: Kieron Gillen
Artist: Kate Brown, Jamie McKelvie
Image Comics

Ανοίγοντας το δωδέκατο τεύχος του THE WICKED + THE DIVINE, ο μέσος αναγνώστης υψώνει τα χέρια του στον αέρα, παίρνει βαθιά ανάσα α λα Darth Vader και ξεσπάει σε ένα δακρύβρεχτο “Nooooooo!”

Που είναι η εικονογράφηση του McKelvie; Τί δουλειά έχει εδώ αυτό το ψευδο-manga artwork; Μετά, συνειδητοποιώντας ότι ο McKelvie κάνει μια σύντομη εμφάνιση στην τελευταία σελίδα του τεύχους, το αποδέχεσαι, οπλίζεσαι με υπομονή και ξεκινάς το διάβασμα.

Το συγκεκριμένο τεύχος είναι, στην ουσία, μια πολύ σύντομη ανάπαυλα, καθώς το παράταιρο πάνθεον της ιστορίας μας (και μάζι και οι αναγνώστες) προσπαθεί να βγάλει άκρη από τα γεγονότα που προηγήθηκαν (spoilers, αλλά περιελάμβαναν αρκετούς θανάτους και όχι μόνο).

Εν τέλει, όσο το THE WICKED + THE DIVINE προχωράει, μου αφήνει μια ελαφρά απογοήτευση. Οι ιδέες του είναι ενδιαφέρουσες και έχω αρκετή περιέργεια να δω ποια μυθολογικά αρχέτυπα ακόμη θα εμφανιστούν στην ιστορία, αλλά από άποψη storytelling δεν μπορώ να πω ότι με κέρδισε, τουλάχιστον όχι τόσο που να ενδιαφέρομαι για το μέλλον των χαρακτήρων του.

BPRD HoE 133B.P.R.D.: HELL ON EARTH #133
Writer: Mike Mignola, John Arcudi
Artist: Julian Totino Tedesco
Dark Horse Comics

Η ανακάλυψη της πανοπλίας του Sledgehammer δίνει στον Johann έμπνευση για ένα καινούργιο σώμα. Η πανοπλία, όμως, δεν είναι άδεια και ο Krauss βρίσκεται χαμένος στις αναμνήσεις του Caprain Fields, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καινούργιο story arc, καινούργια απειλή που δεν πείθει πραγματικά κανέναν, και το τέλος του κόσμου να συνεχίζεται κάπου στο background.

Αυτο, όμως, που είναι άξιο αναφοράς, είναι το artwork του Julian Totino Tedesco, ο οποίος συνδυάζει την απαραίτητη ατμόσφαιρα, με εκφραστικά πρόσωπα και γλώσσα του σώματος των χαρακτήρων, δημιουργώντας ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα που έχω δει τελευταία σε ιστορία B.P.R.D.