Secret Identities TPB

Every hero has a secret

Το SECRET IDENTITIES ολοκληρώθηκε μετά από 7 τεύχη, και πιστή πάντα στα ραντεβού της, η Image μας παραδίδει τόν τόμο όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα τεύχη μαζεμένα. Το superhero πόνημα των Joines, Faerber και Ηλία Κυριαζή μοιάζει εντυπωσιακό στο ξεφύλλισμα αλλά για να δούμε τι μας επιφυλάσει στην ανάγνωση.

Οι Joines και Faerber γράφουν ένα κλασσικό 00s υπερηρωικό comic, με εξυπνακίστικούς διαλόγους, “ανθρώπινα” προβλήματα να βασανίζουν τους ήρωές μας και τουλάχιστον ένα σκοτεινό μυστικό που θα τους στιγμάτιζε για πάντα αν μαθευόταν. Θα το χαρακτήριζα μια μίξη του MARVEL TEAM-UP του Robert Kirkman και του IDENTITY CRISIS (νούμερο 19 στη λίστα μας με τα Top 100 των 00s). Το IDENTITY CRISIS το βάζω μέσα στη “συνταγή” γιατί στο SECRET IDENTITIES οι συγγραφείς δημιουργούν το κλίμα του μεγάλου μυστικού, το οποίο είναι αναγκαίο κακό γιατί είναι και αυτό ένας παράγοντας ισορροπίας για την ομάδα, αλλά παραμένει ένα αγκάθι στην συνείδηση κάθε υπερήρωα (και αναγνώστη).

secrer_identities_cover_07_part

Εντυπωσιακό από άποψη εξιστόρησης είναι το γεγονός ότι το σύμπαν που διαδραματίζονται οι περιπέτειες της Front Line (το όνομα της ομάδας) μοιάζει οικείο και έχει και πολλά σημάδια από την ιστορία της ομάδας χωρίς το comic να γίνεται φλύαρο. Η ροή της ιστορίας είναι απόλυτα φυσική, είτε κατά την εξέλιξή της, είτε κατά τη διάρκεια της μάχης, με αποτέλεσμα το comic να διαβάζεται ευχάριστα, προσφέροντας απλόχερα ακριβώς αυτό που σχεδιάστηκε να κάνει. Fun, fun and fun, με μια δόση μαυρίλας, καθώς εξερευνά (και) τις σκοτεινές πτυχές των χαρακτήρων του.

Οι συγραφείς πετυχαίνουν, μέσα σε 7 τέυχη, να μας κάνουν να νιώσουμε άνετα με τον χώρο και τον χρόνο που διαδραματίζεται η ιστορία, να μας δώσουν το origin και το background των χαρακτήρων και να χτίσουν ένα ψυχολογικό προφίλ για τον καθένα. Δεδομένου ότι έχουμε μπροστά μας μια ολόκληρη ομάδα από άγνωστους χαρακτήρες, τους villains, αλλά και μια ιστορία να παρακολουθήσουμε, νομίζω ότι τα καταφέρνουν τόσο καλά που το όλο εγχείρημα μοιάζει απόλυτο φυσικό.

secret_identities_01_p2_3

Στο σχέδιο, ο Ηλίας Κυριαζής μας δίνει, μακράν (κατά την άποψή μου, πάντα), την καλύτερη δουλειά του. Εντυπωσιακές σκηνές δράσεις, με ξεκαθαρη ροή, δυνατές εκφράσεις και ολοκληρωμένα πλάνα, συνθέτουν ακριβώς το οπτικό αποτέλεσμα που χρειάζεται ο τίτλος. Θα μπορούσα, ίσως, να κάνω συγκρίσεις έδω με άλλα comics του είδους (όπως συνηθίζεται) για να αποδείξω την ποιότητα της δουλειάς του Ηλία, αλλά νομίζω ότι και μόνο τα δέιγματα που βλέπετε σε αυτό το review είναι το καλύτερο επιχείρημα.

Ο Κυριαζής έχει εξελιχθεί σε έναν εντυπωσιακό superhero artist, που καταφέρνει να φέρει στη ζωή την ιστορία των Joines και Faerber, χωρίς δυσκολία. Η σχέση μεταξύ της προσωπικότητας και της εμφάνισής των ηρώων είναι δοσμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να σου περνούν την ιδιοσυγκρασία τους πριν καν ξεκινήσεις να τους γνωρίζεις. Το comic έχει όλη τη λεπτομέρεια που χρειάζεται, για να φέρει στην ζωή το συμπάν στο οποίο εξελίσεται, με μερικές εκπληκτικές splash pages.

Έχοντας γράψει όλα τα παραπάνω, θα φανεί κάπως “ανισόρροπο” να γράψω ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα “κλικ” μαγείας που μπορεί ο Ηλίας να φέρει ακόμα στην δουλειά του. Αλλά για μένα υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης και πιστευώ πως είναι ακριβώς αυτό το “κλικ” που θα τον μετατρέψει από έναν “εντυπωσιακό superhero artist”, όπως έγραψα πιο πάνω, σε “μοναδικό superhero artist”. Κρίνοντας από τα δέιγματα της δουλειάς του τα τελευταία χρόνια, πιστεύω ότι πλέον βρίσκεται στο critical point. Ανυπομονούμε για το επόμενο comic του.

secret_identities_02_p10_11

Συνολικά, θα χαρακτήριζα το SECRET IDENTITIES ένα γνήσιο παιδί του genre και της εποχής του: Διασκεδαστικό στην ανάγνωση, εντυπωσιακό στο μάτι, και ξεκούραστο να το παρακολουθήσεις. Σου δίνει σε εφτά τεύχη αυτό που ζητάς – μια ολοκληρωμένη, αυτοτελή superhero ιστορία.