7 Miles A Second

Ένα υπαρξιακό δράμα που αναδεικνύει τις δυνατότητες του Μέσου

Ιστορία

O δωδεκάχρονος David ζει στο δρόμο. Παραμελημένος και υποσιτισμένος, εκπορνεύεται για μερικά δολάρια, με πελάτες μεσήλικους άντρες, οι οποίοι ξεσπούν επάνω του, όλα τα κοινωνικά και σεξουαλικά απωθημένα τους. Ο ενήλικος David έχει προσβληθεί από τον HIV, σε μία εποχή που, ελλείψει αποτελεσματικών φαρμάκων, ο ιός εξελίσσεται ταχύτατα σε AIDS, οδηγώντας στο θάνατο. Η ίδια ασθένεια σκοτώνει τους φίλους του, έναν προς έναν.

Ο David τους επισκέπτεται στο νοσοκομείο και έρχεται αντιμέτωπος με το γεγονός ότι και το δικό του αναπόφευκτο τέλος, πλησιάζει. Οργισμένος με την υποκρισία, την αναλγησία και την αδιαφορία των πολιτικών, των ιεροκυρήκων και των εκπροσώπων του συστήματος υγείας, ο David περνάει από τους καταγγελτικούς εσωτερικούς μονόλογούς του, στη φαντασιωσική μεταμόρφωσή του σε καταστροφέα της πόλης.

Τι Μας Άρεσε

Το συγκλονιστικό κείμενο του David Wojnarowicz, σε γραπώνει από την αρχή, από τις πρώτες λέξεις, με την ωμή ποιητικότητά του. Σου δίνει το στίγμα μιας διαδρομής σκληρής, όσο και η καθημερινότητα του πρωταγωνιστή, σου δίνει τη δυνατότητα να χωθείς μέσα στο βούρκο, χωρίς αυτός να αγγίξει ούτε ένα χιλιοστό σου, να βιώσεις την αγωνία του θανάτου, από την ασφάλεια της δικής σου υγείας, την απόγνωση του άλλου, από την απόσταση της διήγησης. Παρατηρητής στο παράθυρο μιας ζωής εξαρχής καταδικασμένης.

Το υπέροχο, ρευστό σχέδιο του James Romberger, κινείται με πρωτοφανή ευελιξία, από έναν κόσμο τόσο γήινο και ωμό, που σχεδόν γεννάει ήχους και μυρωδιές, σε ένα κόσμο ακραίων ψυχεδελικών παραισθήσεων. Σαν συνδυαστικός απόηχος της γραμμής κορυφαίων σχεδιαστών, όπως ο Jim Steranko, ο Neal Adams και ο Barry Windsor-Smith.

Με τα φανταχτερό και ταυτόχρονα κομψό watercoloring της Marguerite Van Cook – αποκατεστημένο στην έκδοση του 2012 από τη Fantagraphics, σε σχέση με την πρώτη έκδοση της Vertigo – το σχέδιο του Romberger αποκτά μια ζωντάνια και μια ένταση, που φαντάζουν σχεδόν ειρωνικές, σε σχέση με την πεισιθανάτια θεματική του έργου.

7_miles_a_second_1

Τι Μας Ενόχλησε

Αυτή είναι η μαγεία του συγκεκριμένου έργου: Ό,τι σου αρέσει σε αυτό, ταυτόχρονα “σε ενοχλεί”. Όχι όπως ενοχλεί το μέτριο, ή το κακό, αλλά όπως “ενοχλεί” το σκοτεινό, το ερεβώδες, αυτό που συνδιαλέγεται ευθέως με το θάνατο, την αρρώστεια, τη διαστροφή, την απελπισία, και την ερωτική επιθυμία-αντίβαρο σε μια ζωή που χάνεται, πρόωρα και προδιαγεγραμμένα.

Συνολική Εκτίμηση

Ο David Wojnarowicz ήταν συγγραφέας, ζωγράφος, φωτογράφος, κινηματογραφιστής και performance artist. Πέθανε από AIDS το 1992. Το 7 MILES A SECOND είναι η αυτοπροσωπογραφία του. Αποτέλεσμα της συνεργασίας του Wojnarowicz με τον καλό του φίλο, James Romberger, η δημιουργία του έργου ξεκίνησε γύρω στο 1988 και ολοκληρώθηκε από τον Romberger και τη σύζυγό του, Margueritte Van Cook, το 1996, ότακ και πρωτοεκδόθηκε από τη Vertigo, τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα.

Το 7 MILES A SECOND δεν είναι ένα comic που θα ξεχάσεις εύκολα. Είναι μια πρωτόγονη κραυγή, ένα υπαρξιακό δράμα που αναδεικνύει θεαματικά τις άπειρες δυνατότητες του Μέσου, αφηγηματικά και σχεδιαστικά, με τρόπο που μόνο βατός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Τα ατελείωτα πήγαιν’ έλα, συχνά και οι συνυπάρξεις του σουρεαλιστικού με το ρεαλιστικό, δεν το καθιστούν και το πιο εύκολο ανάγνωσμα, η απεικόνιση ενός ανήλικου που εκδίδεται, μπορεί να θυμώσει τον αναγνώστη ή/και να τον κάνει να νιώσει απίστευτα άβολα, ενώ, τέλος, η γλαφυρή αφηγηματική και οπτική απεικόνιση της σκληρής, αφόρητης καθημερινότητας, που έρχεται με την πρόοδο της ασθένειας και τις παρενέργειες των φαρμάκων, τεστάρουν τα προσωπικά περιθώρια μαυρίλας που επιτρέπει ο καθένας στον εαυτό του.

7_miles_a_second_2

Παράλληλες Προτάσεις

Χμμμ… καθόλου εύκολο, με δεδομένο ότι δεν θέλω να πάω στην εύκολη λύση, που θα ήταν να προτείνω τα δύο κορυφαία LGBT graphic novels (STUCK RUBBER BABY και FUN HOME). Κι αυτό γιατί η προαναφερθείσα θεματική, είναι μόνο μία από τις πολλές αυτού του έργου. Θα φύγω, λοιπόν, εντελώς από το χώρο των comics, προτείνοντας την εξαιρετική ταινία του Gus Van Sant , MY OWN PRIVATE IDAHO, με θέμα τη νεανική πορνεία και τη ζωή στο περιθώριο της κοινωνίας, και το LES NUITS FAUVES του Cyril Collard, επίσης με θέμα τον ερωτισμό και το φόβο του θανάτου εξαιτίας του AIDS.