Hyperion #1

Μήπως η Marvel γράφει τον Superman καλύτερα από τη DC;

Για κάθε ήρωα, είτε αυτός ζει στο χαρτί, στην οθόνη, στο κινηματογραφικό πανί, είτε οπουδήποτε αλλού, έρχεται αναπόφευκτα εκείνη η στιγμή που θα τον κάνει να αμφισβητήσει τα πιστεύω του και να θέσει τα κλασικά πλέον ερωτήματα: τί σημαίνει να είναι κανείς ήρωας; Είναι δουλειά; Είναι κάτι που κάνεις για τον εαυτό σου, ή για τους άλλους; Και, στην τελική, η υποχρέωση σου είναι να τιμωρείς το άδικο, ή να διδάσκεις το δίκαιο;

Με όλα αυτά τα ωραία, λοιπόν, φαίνεται να απασχολεί το μυαλό του και ο Hyperion, καθώς ταξιδεύει στην αμερικανική ύπαιθρο, δουλεύοντας ως φορτηγατζής. Έχοντας αφήσει πίσω του τους συμμάχους του από την Squadron Supreme (την ηθικά γκρίζα Justice League του Marvel Universe), ο Hyperion προσπαθεί να αποφασίσει αν υπάρχουν περιστάσεις, κατά τις οποίες η βία μπορεί να αποφευχθεί, ενώ, στο background, αφίσες κατά του gun control και άλλες σκηνές αμερικανικής παράνοιας, φαίνεται να απευθύνουν την ίδια ερώτηση και στον αναγνώστη.

Παρ’ όλο που δεν είναι πρώτο όνομα της Marvel, ο Hyperion δεν είναι κανένας υπερήρωας “της σειράς”. Έχουμε να κάνουμε με τον τελευταίο επιζώντα ενός παράλληλου σύμπαντος, ο οποίος πετάει, βγάζει κόκκινες ακτίνες από τα μάτια και φοράει στολή με μακριά κάπα. Είναι, με λίγα λόγια, ο Superman της Marvel και ο τίτλος σκοπεύει, απ’ ό,τι φαίνεται, να ασχοληθεί με το πώς μπορεί να λειτουργήσει ένας τέτοιος χαρακτήρας σε ένα σύμπαν αρκετά πιο προσγειωμένο από αυτό της DC.

Hyperion-1-1

Αυτό που βγάζει, τελικά, τον Hyperion από την ειρηνική ζωή του είναι η Doll, μία έφηβη μηχανικός που προσπαθεί να ξεφύγει από τους “The Family”, έναν θίασο τσίρκου/freak show, που μοιάζει με πάντρεμα των χαρακτήρων του SOMETHING WICKED THIS WAY COMES και των Warboys του MAD MAX: FURY ROAD. Με τους μάλλον τρελούς διώκτες τους να πλησιάζουν, ο Hyperion θα βρεθεί πολύ γρήγορα αντιμέτωπος με το γνωστό υπερηρωικό δίλημμα μεταξύ δράσης και αδράνειας.

Η εικονογράφηση γίνεται από τον Nik Virella, ο οποίος καλείται να αποδώσει τη διαφορά μεταξύ του φανταχτερού, larger-than-life ήρωα Hyperion και του φιλήσυχου alter-ego του, και τα καταφέρνει με επιτυχία. Την πρώτη φορά που βλέπουμε τον Hyperion με τη στολή του, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι ο χαρακτήρας του στον κόσμο του comic.

Το πρώτο τεύχος του HYPERION μοιάζει να προετοιμάζει το έδαφος για κάτι πολύ ενδιαφέρον. Η γραφή και το pacing του είναι σε αρκετά καλά επίπεδα και η πλοκή έχει αρκετό ενδιαφέρον για να κρατήσει τον αναγνώστη. Το πραγματικά αξιόλογο, όμως, είναι η δουλειά που γίνεται στην παρουσίαση του πρωταγωνιστή, καθώς αυτός αναζητά απόλυτες αξίες σε έναν κόσμο που, μάλλον, δεν υπάρχουν. Μήπως τελικά η Marvel κατάφερε να γράψει καλύτερο Superman comic από την DC; Μένει να περιμένουμε τα επόμενα τεύχη για να το μάθουμε.