Top 100 Marvel Comics

90-81: Casualties Of (Armor or Secret) Wars
83

Iron Man (John Byrne)

1990-1991WriterJohn ByrneArtistsJohn Romita Jr., Paul RyanMarvel Comics

Αν αναρωτηθούμε ποιός είναι ο βασικότερος αντίπαλος του Iron Man (πέρα από τον εαυτό του), οι περισσότεροι θα απαντούσαμε “ο Mandarin”, και παρά το γεγονός ότι θα πέφταμε μέσα, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε πάντοτε στην μακρόχρονη πορεία του ήρωα. Στις αρχές τις δεκαετίας του ’90, όμως, ο John Byrne θα αναλάβει, για δύο περίπου χρόνια, τα συγγραφικά ηνία του IRON MAN, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στον ομώνυμο χαρακτήρα.

Μέσα σε είκοσι τεύχη, ο Byrne θα επαναφέρει τον Mandarin, όχι όμως ως απλό ανταγωνιστή, αλλά ως ορκισμένο εχθρό, και για να ενισχύσει αυτό το εγχείρημα, θα τοποθετήσει χρονικά τον διάσημο sorcerer στη “γέννηση” του πρωταγωνιστή. Παραλλάσσοντας το origin story του ήρωα αλλά και του villain, χρησιμοποιώντας έξυπνα έναν ξεχασμένο δράκο από την προ-υπερηρωική εποχή της Marvel, και παντρεύοντας με αριστοτεχνικό τρόπο τον μυστικισμό με την επιστήμη, ο συγγραφέας καταφέρνει να παραδώσει ένα ώριμο fantasy έπος, με το “Dragon Seed Saga” να ξεχωρίζει ως ένα από τα καλύτερα arcs που γράφτηκαν για τον Iron Man.

Φυσικά μεγάλο ρόλο στην επιτυχία αυτού του run (το οποίο ξεκίνησε με το storyline “Armor Wars II”) έπαιξε και το εξαιρετικό artwork των John Romita Jr., και Paul Ryan. Ο πρώτος, άμεσα αναγνωρίσιμος, φέρνει μια απίστευτη ενέργεια και δυναμική στο comic, μέσα από πανέμορφα panels, ενώ ο δεύτερος προσεγγίζει το σκίτσο με μια πιο ρεαλιστική, 80s αισθητική, που καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις, χωρίς να επισκιαστεί από τον προκάτοχό του.

Ένα “must” superhero comic και, κυρίως, ένα run σταθμός για τον ήρωα!

#90 #89 #88 #87 #86 #85 #84 #83 #82 #81