Top 100 Marvel Comics

90-81: Casualties Of (Armor or Secret) Wars

Στη δεύτερη δεκάδα της αντίστροφης μέτρησης προς την Marveloκορφή, συναντάμε δύο comics του Iron Man, τον Wolverine συνταξιούχο, τη διασημότερη ξαδέρφη των comics, αλλά και τον best-selling πόλεμο στην Ιστορία της εκδοτικής…

90

Secret Wars

1984-1985WriterJim ShooterArtistsMike Zeck, Bob LaytonMarvel Comics

Στη συζήτηση που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας του Τop 100 από τους editors, αναφέρθηκε ότι το SECRET WARS πήρε περισσότερους πόντους από όσο άξιζε, λόγω νοσταλγίας. Διαφωνώ. Μπορεί η γενιά μου να το γνώρισε μέσα από τις ασπρόμαυρο-πορτοκαλί σελίδες του Καμπανά, ωστόσο, πιστεύω ότι αποτελεί ένα σεμιναριακό παράδειγμα πώς μια απλοϊκή ιδέα, για την προώθηση action figures, κατέληξε σε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα και εμβληματικά έπη της Marvel.

Ένα υπέρ-ον, ονόματι Beyonder, μεταφέρει ήρωες και villains σε έναν πλανήτη για να πολεμήσουν. Σκοπός του, να μελετήσει αυτό που λέγεται “επιθυμία”. Έπαθλο των νικητών: Οτιδήποτε επιθυμήσουν. Μέσα σε αυτήν την υπερηρωική σαπουνόπερα, βλέπουμε απίθανες συμμαχίες και έχθρες, πάθη, έρωτες και αντιζηλίες, θανάτους και νεκραναστάσεις, αλλά και… τον Doom Θεό! Πάνω απ’ όλα, όμως, έχουμε ξύλο, ξύλο και περισσότερο ξύλο!

Από το SECRET WARS ξεκίνησαν πολλά πράγματα, που χαρακτήρισαν, αργότερα, το Marvel Universe, με κυριότερο την εισαγωγή της μαύρης στολής-symbiote του Spider-Man. Προσωπικά, θεωρώ πως έλειψαν από το comic οι Vision, Jean Grey, Beast και, βέβαια, Tony Stark! (Εκείνον τον καιρό, την αρματωσιά του Iron Man φορούσε ο James Rhodes.)

Δεν νομίζω πως μπορώ να κρίνω το σχέδιο των Mike Zeck και Bob Layton. Οι εικόνες έχουν χαραχθεί τόσο βαθιά στον εγκέφαλό μου, που οτιδήποτε άλλο, απλώς δεν θα ήταν SECRET WARS.

Ακόμη και με όλη την αφέλεια και τη ρηχότητα του σεναρίου, o Jim Shooter κατάφερε να φτιάξει κάτι που καθόρισε την μετέπειτα εξέλιξη στη βιομηχανία υπερηρωικών comics. Εξ’ ου και η θέση του μέσα στις καλύτερες ιστορίες της Marvel.

#90 #89 #88 #87 #86 #85 #84 #83 #82 #81