Skulldigger And Skeleton Boy #1

Batman and Robin... not!
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Skulldigger And Skeleton Boy #1

WriterJeff LemireArtistTonci ZonjicPublisherDark Horse Comics

Το BLACK HAMMER είναι, πλέον, ένα από τα 100 καλύτερα comics της δεκαετίας που μόλις πέρασε (για την ακρίβεια, ένα από τα 87 καλύτερα), και μολονότι έχω αρκετά προσωπικά παράπονα, η τιμή αυτή σίγουρα του αξίζει, αφού κατάφερε μέσα από τη σάτιρα/εξύμνηση της Golden Age of Comics να φτιάξει το δικό του Μύθο.

Σε αυτήν, την πρώτη μετά-BLACK HAMMER ιστορία, ο Lemire αφήνει τους γνωστούς ήρωες για να πιάσει το θέμα του… Batman. Η αφήγηση αρχίζει με ένα παιδί που μένει ορφανό σε απόπειρα ληστείας στο δρόμο, κάτι που όλοι ξέρουμε τι θυμίζει. Το παιδί σώζεται από τον βίαιο vigilante Skulldigger, τον πρώτο μετά την εξαφάνιση (πάλι) των υπερηρώων λόγω Anti-God. Στη συνέχεια, το παιδί μεταφέρεται σε ίδρυμα, για να το βγάλει, μετά από λίγο, ο ίδιος ο Skulldigger.

Σαν κύριο villain έχουμε τον Grimjim, έναν χαρακτήρα που γνωρίσαμε από τη μικρή του εμφάνιση στο SHERLOCK FRANKENSTEIN mini series. Είναι ένας αθάνατος ψυχοπαθής, ο οποίος εδώ έχει τον ρόλο ενός άλλου “Joker”. Ο Grimjim αποδρά εύκολα από το Spiral Asylum, όταν μαθαίνει πως ο υποψήφιος δήμαρχος ήταν κάποτε υπερήρωας.

Το σχέδιο του Tonci Zonjic δεν αποκλίνει πολύ από το λιτό ύφος και τα standard της κύριας σειράς BLACK HAMMER. Η άπλετη χρήση “σκοταδιού”, βεβαίως, δεν αφήνει πολλά περιθώρια ευελιξίας και ανάδειξης.

Η σειρά θα βάδιζε στα γνωστά μονοπάτια της μίμησης, εάν δεν ήταν το ανατρεπτικό cliffhanger της τελευταίας σελίδας. Όπως κάθε γνήσια σάτιρα, έχει και ένα twist. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η ανατροπή βρίσκεται σε ένα πολύ σκοτεινό σημείο. Ένα σημείο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αυτονόητο, σε μια ωμή και ρεαλιστική αντιμετώπιση της σχέσης Batman και Robin. Διότι, στην τελική, ακόμα και να σου σώσει τη ζωή κάποιος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ήρωας…