Top 50 Newspaper Comic Strips

10-6: Mickey's bizarre trip from Camelot to the Okefenokee Swamp

O πιο γνωστός cartoon character παγκοσμίως, δύο gag strips με πολύ ιδιαίτερο χιούμορ, ένα από τα πιο ξακουστά adventure strips όλων των εποχών, και η πιο τρισχαριτωμένη πολιτικοκοινωνική σάτιρα. Λίγο πριν το φινάλε, έχουμε μια πεντάδα εντελώς σουρεαλιστική!

10

Bizarro

1985-Writer/ArtistDan PiraroUniversal Press Syndicate, King Features Syndicate

Ξεκίνησε να δημοσιεύεται το 1985 και μέχρι σήμερα συνεχίζει να ταρακουνάει τον εγκέφαλό μας με το σουρρεαλιστικό και ιδιαίτερο χιούμορ του. Ο λόγος για το παράξενο (pun intended) BIZARRO του Dan Piraro.

Κάθε δημοσίευση τoυ strip είναι, στην πραγματικότητα, μια συμπυκνωμένη κοινωνικοπολιτική γελοιογραφία. Συνήθως σχολιάζεται μια πτυχή της καθημερινότητας, με τρόπο υπερρεαλιστικό ή μηδενιστικό. Πρωταγωνιστές στις εικόνες αυτές μπορούν αν είναι, κυριολεκτικά, οι πάντες, από τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας μέχρι celebrities έως εξωγήινους και τέρατα. Άλλοτε, πάλι, το περιεχόμενο αντλείται από πηγές όπως η λογοτεχνία, ο κινηματογράφος και άλλες τέχνες, ή ακόμα και επιστήμες. Δεν είναι, δε, σπάνιες και οι ιστορικές αναφορές, με άμεση σύνδεση με την παρούσα χρονική στιγμή.

Οι καταστάσεις που περιγράφονται στις άμεσες αυτές γελοιογραφίες, συνθέτουν πάντοτε μια σειρά πληροφοριών, δημιουργώντας ένα ευτράπελο αποτέλεσμα. Πέραν, όμως, της αβίαστα κωμικής τους διάστασης, οι γελοιογραφίες παρουσιάζουν μια εκδοχή της πραγματικότητας που είτε δεν είχαμε σκεφτεί είτε δεν θέλαμε να σκεφτούμε.

Το BIZARRO δεν γνωρίζει όρια. Μπορεί να κινηθεί άνετα μέσα στο πλαίσιο ενός άριστα δουλεμένου και λεπτού χιούμορ και στο αμέσως επόμενο panel να χρησιμοποιηθεί ένα εντελώς “καμένο” λογοπαίγνιο. Μέσα σε αυτή την απόλυτη ντανταϊστική λογική, καθίσταται απίστευτα αστείο και αιχμηρό.

Με λίγα λόγια, το BIZARRO ανήκει σε εκείνες τις απολαυστικές σειρές strips που μετουσιώνουν όλες τις σημασίες του κωμικού, ενημερωτικού και σατιρικού σκοπού του Μέσου και σίγουρα καταφέρνει να κερδίσει τους αναγνώστες με ιδιαίτερη ευκολία. Δεν είναι τυχαίο, ότι ακόμα και μετά την αποχώρηση του πρωτοπόρου και εφευρετικού δημιουργού του, το στίγμα του strip παραμένει σταθερό και αναγνωρίσιμο, ενώ τα social media έχουν εισφέρει τα μέγιστα στη διάδοση και τη δημοφιλία της.

#10 #9 #8 #7 #6