ΟΠΛΑ

Writer/Artist: Andrea Bruno
Barricada Antifa

To comic ΟΠΛΑ του Andrea Bruno αποτελεί έργο του 2004. Στην Ελλάδα, κυκλοφόρησε φέτος, για λογαριασμό του περιοδικού BARRICADA ANTIFA. Αν και το τελευταίο έχει σταθερή δραστηριότητα από το 2009, συμπληρωματικά, πραγματοποιεί ορισμένες εκδόσεις που αντιπροσωπεύουν το γενικότερο ύφος του, δηλαδή “την αντίσταση στο νέο ολοκληρωτισμό, όπως αυτός ανασυστήνεται εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια στις δυτικές κοινωνίες”.

Ο Ιταλός δημιουργός του ΟΠΛΑ αποτελεί έναν από τους πλέον πολιτικοποιημένους κομίστες στην Ευρώπη, κάτι που είναι εμφανές σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Ο Bruno, ιδρυτικό μέλος της κολλεκτίβας Canicola, συνθέτει κυρίως σενάρια μυθοπλασίας με αρκετά ρεαλιστικά στοιχεία. Τους κεντρικούς άξονες της δουλειάς του, αποτελούν έννοιες όπως η βία και η βαρβαρότητα, τις οποίες πραγματεύεται από πολύ μικρή ηλικία, όταν τα έργα του δημοσιεύονταν δίπλα σε κείμενα πολιτικού περιεχομένου, τα οποία περιέγραφαν την πραγματικότητα που άλλαζε ραγδαία, λίγο πριν κατασταλεί το κίνημα του “Ιταλικού Μάη”.

Το ΟΠΛΑ είναι ένα σκοτεινό comic, με φαινομενικά απλό σχέδιο και σενάριο. Το σενάριο του αντικατοπτρίζει την πολιτική κατάσταση και τη βία των κοινωνικών σχέσεων, όπως τις βιώνει ο Bruno. Πρόκειται για την παρουσίαση μίας πόλης πολιορκημένης από τους “ξένους” και μιας ομάδας αντιστασιακών νέων, που προσπαθούν να επιζήσουν στο βομβαρδισμένο τοπίο της. Με κρησφύγετό τους το παλιό σχολείο, αντιμετωπίζουν πάνω από έναν αντιπάλους, καθώς κίνδυνο αποτελούν τα πεινασμένα σκυλιά και η βροχή… Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη ιστορία, με αρχή, μέση και τέλος, αλλά εικόνες από τη ζωή των νέων μέσα στην κατεστραμμένη πόλη τους. Έχοντας λιγοστά όπλα, προπονούνται για ενδεχόμενες επιθέσεις και οργανώνουν ομαδικές εξόδους για να βρουν προμήθειες και οτιδήποτε άλλο χρειάζονται. Συχνά, τους κυριεύει ο φόβος, καθώς γνωρίζουν το χάος που είναι ικανοί να δημιουργήσουν οι αντίπαλοί τους. Αρκετοί από τους “συντρόφους” δεν γυρίζουν πίσω από τις περιπολίες και ακόμη και όσοι επιζούν, μετατρέπονται σε υπνωτισμένα υποχείριά των εχθρών. Την άγνωστη αυτή απειλή δεν την βλέπουμε ποτέ, γεγονός που οξύνει την αγωνία και το μυστηριώδες τοπίο.

Η ιστορία δεν είναι τοποθετημένη σε κάποια πόλη, ή σε κάποια συγκεκριμένη περίοδο. Προφανώς, ο δημιουργός θέλει να καταδείξει την καθολικότητα της βίας και τη διαχρονική γέννηση παρόμοιων καταστάσεων. Η σχέση συντρόφων-αντιπάλων είναι ένα συγκρουσιακό μοτίβο που επαναλαμβάνεται ανά τον κόσμο, και η χαμένη στο χωροχρόνο ιστορία φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Το σχέδιο του Bruno αποτελεί ένα ταραχώδες ασπρόμαυρο artwork, που ταιριάζει απόλυτα με τη σύγχυση των πρωταγωνιστών. Με τον ίδιο τρόπο, συνθέτει από ανθρώπινες μορφές μέχρι ολόκληρα αστικά τοπία και ορισμένα σημεία μοιάζουν σα να έχουν ξεπλυθεί από τοξική βροχή. Θα το χαρακτήριζα αρκετά απλό, αλλά απόλυτα συμβατό με το περιεχόμενο και την ατμόσφαιρα του comic.

Σε τελική ανάλυση, το ΟΠΛΑ δεν προσφέρει τη δράση ή την κορύφωση μίας ολοκληρωμένης -σεναριακά- ιστορίας, αλλά αξίζει σίγουρα την προσοχή σας, λόγων των κοινωνικών και πολιτικών ερεθισμάτων του.