PACIFIC RIM: TALES FROM YEAR ZERO

Pacific_Rim_Tales_from_Year_ZeroWriter: Travis Beacham
Artists: Sean Chen, Yvel Guichet, Pericles Junior, Chris Batista, Geoff Shaw
Legendary Comics

Δεν θα μπω σε κάποιον πρόλογο σχετικά με το τι είναι το PACIFIC RIM. Αν δεν το έχετε δει, να το δείτε. Εναλλακτικά, δείτε την εισαγωγή της ταινίας. Ξεπετάει όλη την πλοκή μέσα σε τρία λεπτά και, ομολογουμένως, τα λέει καλύτερα από μένα. Το TALES FROM YEAR ZERO, λοιπόν, είναι το graphic novel που ασχολείται με την εμφάνιση και τις πρώτες επιθέσεις των Kaiju, αλλά και με την έναρξη του Jaeger Program.

Κατ’ αρχάς, πρέπει πάντα να έχουμε υπ’ όψη μας ότι το TALES FROM YEAR ZERO είναι ένα graphic novel βασισμένο σε ταινία. Κοινώς, όσο ταλέντο κι αν επιδεικνύουν οι καλλιτέχνες, όση αγάπη κι αν βάλει ο συγγραφέας στην ιστορία, παραμένει μια μέθοδος promotion κι αυτό φαίνεται Αυτό δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι το YEAR ZERO είναι κακό. Απλώς μην περιμένετε εντυπωσιακά panels, που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό, ανατροπές και εθιστικό σενάριο. Ο λόγος ύπαρξης του είναι να λειτουργήσει συμπληρωματικά, εμπλουτίζοντας το σύμπαν της ταινίας.

Η ιστορία εκτυλίσσεται το 2024 (το οποίο, για όσους είδαν την ταινία, σημαίνει μετά την καταστροφή του Gypsy Danger, αλλά πριν ο Raleigh επιστρέψει ως πιλότος), όπου ακολουθούμε μία δημοσιογράφο στην έρευνα της για τις ανάγκες ενός άρθρου, με τίτλο “Why we fight”. Στα πλαίσια αυτής της έρευνας, παίρνει ορισμένες συνεντεύξεις από πρόσωπα-κλειδιά του Jaeger Program, με κάθε συνέντευξη να αποτελεί ένα κεφάλαιο του βιβλίου, με διαφορετικό artist στο καθένα. Μέσω των συνεντεύξεων, παρακολουθούμε  τους πρώτους μήνες του πολέμου και μαθαίνουμε τους λόγους που η κατασκευή γιγάντιων ρομπότ είναι – και καλά – ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι εξωγήινοι εισβολείς.

Οι πέντε (!) διαφορετικοί εικονογράφοι φαίνεται πως έχουν κάνει προσπάθεια να διατηρήσουν ένα κοινό στυλ, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες διαφορές από κεφάλαιο σε κεφάλαιο και θα έλεγα πως το πέτυχαν. Όσο αφορά στην ποιότητα του artwork, παρ’ όλο που κανείς τους δεν με ενθουσίασε, πρέπει να ομολογήσω ότι απείχαν αρκετά από αυτό που θα λέγαμε κακή εικονογράφηση.

Γενικότερα, το TALES FROM YEAR ZERO είναι ένα graphic novel του οποίου η απουσία από την βιβλιοθήκη σας δεν πρόκειται να επηρεάσει με κάποιον τρόπο τη ζωή σας. Αν, από την άλλη, η ταινία σας άφησε να ζητάτε απελπισμένα κι άλλο, τότε ίσως και να αξίζει την προσοχή σας.

24