Top 100 Overrated Comics

90-81: The Overrated Diaries
86

Blacksad

2000-WriterJuan Diaz CanalesArtistJuanjo GuarnidoDargaud

To BLACKSAD πετυχαίνει με μαεστρία να απευθύνεται σε περιστασιακούς και νέους αναγνώστες comics. Επειδή, όμως, κάθε τέτοιος αναγνώστης πιθανότατα θα το σηκώσει από το ράφι, δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι είναι τόσο καλό…

Άλλωστε, ο ευκολότερος τρόπος για να προσεγγίσεις κάποιον άμαθο αναγνώστη στα comics, είναι να βασιστείς σε κλισέ. Και το BLACKSAD έχει πολλά, ορατά ήδη από το πρώτο ξεφύλλισμα. Βλέπεις ανθρωπόμορφα ζώα και ξέρεις πως μπορείς να ξεχωρίσεις τα βασικά χαρακτηριστικά τους από τη μορφή τους. Βλέπεις τον πρωταγωνιστή και ξέρεις ότι είναι ικανός, μοναχικός και τίμιος (βέβαια, σε αυτό φταίνε και τα καθιερωμένα κλισέ του noir). Και, φυσικά, βλέπεις ότι έχει εκδοθεί σε συνέχειες στο 9 και ξέρεις ότι ανάμεσα στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, απολαμβάνει τη θέση πάνω στην κορυφή του βουνού που αποτελεί το σπίτι της ιερής τριάδας των ελληνικών περιοδικών εκδόσεων (ΒΑΒΕΛ, ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ και 9).

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το BLACKSAD είναι κακό. Οι ιστορίες του είναι αγαπητές για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, παραμένει πιστό στο genre που υπηρετεί, χωρίς εξυπνάδες και άσκοπα τεχνάσματα. Επιπλέον, το σχέδιο του Juanjo Guarnido είναι απλά εκπληκτικό. Ο Ισπανός artist δεν έχει επαναπαυτεί στο γεγονός ότι τα ανθρωπόμορφα ζώα μπορούν να συμβολίσουν χαρακτήρες και καταστάσεις χωρίς μεγάλη προσπάθεια, και δίνει όλη του την ψυχή σε κάθε λεπτομέρεια, είτε βρίσκεται στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο.

Αλλά το γεγονός ότι το BLACKSAD κατέχει μια περίοπτη θέση στην καρδιά του ελληνικού αναγνωστικού κοινού (ακόμη και αυτού που ελάχιστη σχέση έχει με τα comics), δεν σημαίνει ότι, σε μια πιο προσεκτική εξέταση, μπορεί να σταθεί το ίδιο καλά. Το αντίθετο, μάλλον.

#90 #89 #88 #87 #86 #85 #84 #83 #82 #81