PREVIEWS (DEC 08) – PICKS #4

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα και για τα δικά μου picks του μήνα. Προσδεθείτε και κυρίως, μην βαράτε. Το παρόν κείμενο χάθηκε εξ’ ολοκλήρου μια φορά, πριν το ποστάρω…

LOST CONSTELLATIONS: THE ART OF TARA McPHERSON HC – Dark Horse (p27). Πρόκειται για τον δεύτερο τόμο γεμάτο με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες (και πονήματα) της Tara McPherson, με της οποίας το έργο ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή από τα εξώφυλλα του THE SANDMAN PRESENTS: THESSALY – WITCH FOR HIRE και έπειτα ξανασυνάντησα στα κομμάτια που συνεισέφερε στο 1001 NIGHTS OF SNOWFALL, μια ανθολογία μικρών ιστοριών σχετικών με το FABLES. Τα σχέδια και τα γλυπτά της McPherson, ονειρικά, εφιαλτικά, βαθιά ειλικρινή, πηγάζουν από την τρύπα στην καρδιά ενός κοριτσιού, από όπου αιμορραγεί συναίσθημα στην τέχνη της.

SOUL KISS #1 (of 5) – Image Comics (p140). Ο θρυλικός Steven T. Seagle (ουδεμία σχέση με τον γνωστό «σπάω-τα- παντα-στο-σώμα-σου-με-γυμνές-γροθιές» πρωταγωνιστή ταινιών δράσης), γνωστός από δουλειές όπως IT’S A BIRD, SANDMAN MYSTERY THEATER και THE HOUSE OF SECRETS, συνεργάζεται με τον Marco Cinello, για το ντεμπούτο του δεύτερου στα comics, μετά τη θητεία του ως animator στην ταινία του Μπομπ Σφουγγαράκη (μισό, να κάνω μια στομαχική παλινδρόμηση *μπλοργκφ*). Η ιστορία αφορά την Lili Bloom, η οποία μετά από μια λάθος συμφωνία με τον Διάβολο, κάνει μια δεύτερη, ακόμα χειρότερη: για να σώσει τον γκόμενό της, πρέπει να στείλει δέκα αθώους στην Κόλαση με ένα φιλί. Παρά τις διαφωνίες μου με την προϋπηρεσία του σχεδιαστή, θα εμπιστευτώ το συγγραφικό δαιμόνιο του Seagle.

ASTONISHING TALES #1 – Marvel (pM##). Μια νέα απόπειρα της Marvel για ανθολογία ιστοριών (και όλοι ξέρουμε πόσο καλά πήγε κάτι τέτοιο τα τελευταία δέκα χρόνια), αυτή τη φορά με υπερήρωες. Σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις (τέλος πάντων, τη δική μου την κέρδισε), το πρώτο τεύχος έχει στα συγγραφικά ηνία τον C.B. Cebulski, υπεύθυνο για όλα τα πρόσφατα FAIRY TALES της Marvel (Χ-ΜΕΝ, SPIDER-MAN, AVENGERS), καθώς όμως και για το μάλλον αποτυχημένο DRAIN της IMAGE, ενώ το σχέδιο έχει αναλάβει ο Kenneth Rocafort (MADAM MIRAGE). Αν μη τι άλλο, αξίζει μια ματιά.

BLACK PANTHER #1 – Marvel (pM##). Σαφώς η «μπλιάχ» επιλογή μου για αυτόν τον μήνα. Το solicitation δεν λέει τίποτα πλην του «by Phil Hester & Various». Ασχέτως, για το Θεό, όχι άλλους κλασσικούς χαρακτήρες σε γκόμενες! Φτάνει πια!

OISHINBO: SAKE – Viz Media (p323). Τον Γενάρη κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος της σειράς, OISHINBO: JAPANESE CUISINE, μιας από τις παλαιότερες (μέχρι σήμερα αριθμεί 107 τόμους) σειρές της Ιαπωνίας, θεωρούμενης ως γεννήτορα όλων των «μαγειρικών» manga. Η Viz έχει ανακοινώσει ότι δεν θα βγάλει όλη τη σειρά, αλλά περί τους 7 τόμους, με κριτήριο τη γαστρονομική τους ιδιαιτερότητα. Στον δεύτερο τόμο που κυκλοφορεί τον Φλεβάρη, οι δύο «δημοσιογράφοι-δικαιολογίες», ξεκινούν και μας παίρνουν μαζί στην περιήγησή τους στον θαυμαστό κόσμο του sake! *hic*

PLUTO: URASAWA X TEZUKA Viz Media (p323). Ο Osamu Tezuka, ο Θεός των Manga, είναι διάσημος για τον τεράστιο όγκο ποιοτικών ιστοριών, που έγραψε και σχεδίασε κυρίως για τα παιδιά που ζούσαν στην κατεστραμμένη, μεταπολεμική Ιαπωνία. Οι ιστορίες του, γεμάτες απίθανους κόσμους και περιπέτεια, εξάπτουν τη φαντασία, ακόμα και εάν κατά περίπτωση έχουν ηθικοπλαστικό χαρακτήρα, εκφράζεται μέσα η ιστορική αλήθεια, τα προσωπικά του βιώματα ή οι πολιτικές του απόψεις.

Ανάμεσα στους διασημότερους χαρακτήρες του, είναι ο TETSUWAN ATOMU (“MIGHTY ATOM”, “ASTRO BOY” στη Δύση), ο οποίος δρα και κινείται σε ένα μέλλον που, αν και όχι ιδανικό, σαφώς ο άνθρωπος έχει αξιοποιήσει την επιστήμη στον μέγιστο βαθμό για να προάγει την ευημερία του. Από την άλλη, λίγοι είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν το σκοτεινό MONSTER του Naoki Urasawa, όπου ένας Ιάπωνας γιατρός μπλέκεται σε μια σειρά φόνων και σε έναν ιστό συνομωσίας που χρονολογείται από την εποχή των Ναζί.

Στο PLUTO, ο Urasawa εκκινεί από ένα story arc του Tezuka στο TETSUWAN ATOMU, βάφοντας ταυτόχρονα τον κόσμο του πιο σκοτεινό. Ο ντετέκτιβ Gesicht, το κορυφαίο αστυνομικό ρομπότ της Europol, ξεκινά την αναζήτηση ενός δολοφόνου ο οποίος σκοτώνει τόσο ανθρώπους, όσο και ρομπότ, έχοντας βάλει στόχο να εξολοθρεύσει τα 7 σπουδαιότερα ρομπότ στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του Astro και του ίδιου του Gesicht. Προβλέπεται φανταστικό!

Αυτά τα (σχετικώς) ολίγα από μένα για αυτό το μήνα.