SIN CITY 2: A DAME TO KILL FOR

Poster - Eva GreenΣκηνοθεσία: Robert Rodriguez & Frank Miller
Σενάριο: Frank Miller
Πρωταγωνιστούν: Mickey Rourke, Jessica Alba, Rosario Dawson, Bruce Willis, Jaime King, Powers Boothe, Josh Brolin, Joseph Gordon-Levitt, Eva Green, Dennis Haysbert, Ray Liotta, Christopher Lloyd, Jamie Chung, Jeremy Piven, Christopher Meloni, Lady Gaga, Alexa Vega, Julia Garner, Juno Temple
Troublemaker Studios

Α, το δεύτερο SIN CITY… Είχα ακούσει τα μύρια όσα, συχνά αρνητικά, τα οποία κατάφερα να διαγράψω από το μυαλό μου, πηγαίνοντας να δω την ταινία. Ευτυχής σύμπτωση, το ότι δε θυμάμαι τίποτα από τότε που διάβασα το comic (την εποχή των δεινοσαύρων), οπότε είχα τη δυνατότητα να κρίνω την ταινία απομονωμένα, δίχως συγκρίσεις και το (ομολογουμένως, συχνά δικαιολογημένο) geek rage.

Ας αρχίσω από το βασικό, βασικότατο αρνητικό για κάποιον του μεταφραστικού σιναφιού: “Η ΚΥΡΙΑ ΘΕΛΕΙ ΦΟΝΟ”… Η κυρία θέλει πολλά πράγματα, αλλά ο συγκεκριμένος τίτλος είναι σαν να βγήκε από ταινία του Γκουσγκούνη, με την τελευταία λέξη αλλαγμένη, αν με πιάνετε (και θα ήταν και πιο κοντά στην απεικόνιση της εν λόγω “κυρίας”, εδώ που τα λέμε).

Αφού το έβγαλα αυτό από τα σωθικά μου, πάμε στην ίδια την ταινία. Καταρχήν, φωτογραφικά είναι ένα αριστούργημα. Ακόμα κι αν δεν συγκρατήσετε τίποτα, για 1 ώρα και 42 λεπτά τα ματάκια σας θα έχουν να χαζεύουν. Αυτό το γράφω πρώτο, διότι νιώθω πως είναι το ένα αναντίρρητο θετικό της στοιχείο, ενώ τα άλλα είναι θέμα προτίμησης, γούστου, άποψης κτλ.

Poster - Josh BrolinΣεναριακά, τώρα, όπως γίνεται σαφές κι από το θηριώδες cast, η ταινία χωρίζεται σε τέσσερις ιστορίες, κατά το μάλλον ή ήττον αλληλένδετες, με βασικό τους άξονα ότι σχετίζονται με τη φύση και τα άτομα της (Ba)Sin City. Αυτές είναι το ομώνυμο “A Dame to Kill For”, από τον δεύτερο τόμο του comic, το “Just Another Saturday Night”, ένα short story από το BOOZE, BROADS & BULLETS, καθώς και τα “Long Bad Night” και “Nancy’s Last Dance”, τα οποία έγραψε ο Miller ειδικά για την ταινία.

Η πρώτη και μεγαλύτερη από τις ιστορίες, με επίκεντρο την Ava Lord, την οποία αποδίδει με μια διαβολική ερμηνεία η Eva Green, βρίσκω πως είναι αψεγάδιαστη, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις ικανότητες των ηθοποιών. Ο Josh Brolin υποδύεται έναν ψυχικά και σωματικά σημαδεμένο Dwight McCarthy, παλαιότερα έναν από τους “πολύ σκληρούς” της Sin City, ο οποίος προσπαθεί να μείνει στα όρια της εντιμότητας, αφού έκοψε το ποτό. Η επανεμφάνιση της Ava Lord στη ζωή του τον οδηγεί σε ένα μονοπάτι καταστροφής, από το οποίο θα τον σώσει τελικά η σκληρή (και ολόγυμνη) αλήθεια και… ο Marv.

Pster - Mickey RourkeΟ Mickey Rourke είναι εδώ στα καλύτερά του, παίζοντας έναν απολαυστικά αμοραλιστή, κάφρο, βίαιο, αλλά ταυτόχρονα πατρικό και με αίσθημα τιμής χαρακτήρα. Πιο σύντομα: είναι σκατένιος και το ξέρει, αλλά ξέρει επίσης πότε κάποιος είναι πολύ πιο σκατένιος από τον ίδιο, είτε είναι μέλος του υποκόσμου είτε κακομαθημένα κολεγιόπαιδα (στο “Just Another Saturday Night”).

Για να τιμήσω τον τίτλο μου του “τίμιου λωποδύτη”, θα σας ομολογήσω πρόθυμα ότι ειδικά η πρώτη ιστορία έχει 50% μεγαλύτερη απήχηση στο ανδρικό κοινό, καθότι με την ολοκλήρωσή της θα έχετε λεπτομερή και ακριβή (σε επίπεδο GPS) εικόνα του κορμιού της Eva Green. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός της εξαιρετικής της, δηλητηριώδους ηθοποιίας – κι εσείς θα θέλετε να τη σκοτώσετε στο τέλος, ενώ ο Dennis Haysbert υποδύεται έναν αληθινά τρομακτικό, μονολιθικό σωφέρ / μπάτλερ. Όσο για τον Christopher Meloni, ο οποίος υποδύεται τον Detective Mort, ε, βασικά πάλι τον Elliot Stabler (LAW & ORDER: SVU) παίζει, with a twist.

Το “Just Another Saturday Night” είναι η αθώα απόλαυση ενός Marv που τσακίζει κάτι πλούσια κωλόπαιδα στην Old Town – απλά και αγνά.

Οι άλλες δύο ιστορίες πάσχουν σημαντικά σε σχέση με το κυρίως plot, παρόλο που το “Long Bad Night” έχει ωραίο χτίσιμο. Ο Joseph Gordon-Levitt παίζει πολύ πειστικά τον Johnny, τον αφελή, πλην ικανότατο τζογαδόρο και νεαρότερο γιο του Senator Roarke (Powers Boothe), ο οποίος μοναδικό “άξιο” παιδί του θεωρούσε τον Yellow Bastard.

Ο Johnny έχει κατά νου να “κατακτήσει” τη Sin City, εκθέτοντας στην πορεία τον πατέρα του, μπροστά στους σκιώδεις συνεργούς του. Αυτό που ξεχνάει, φυσικά, είναι πως το κακό της Sin City δεν είναι διακριτικό κι εκλεπτυσμένο, αλλά ματωμένο, σάπιο και πρόθυμο να χρησιμοποιήσει μια τανάλια για να του σπάσει τα δάχτυλα (κυριολεκτικά).

Lady Gaga

Για να μην τα πολυλογώ και δίχως να κάνω spoilers, καλό τέλος δεν έχει, ούτε κυριολεκτικά ούτε δομικά. Όμως, έχει ωραίο στήσιμο και μια κορυφαία εμφάνιση από τον Christopher Lloyd (BACK TO THE FUTURE) και τη Lady Gaga, την οποία δε θα είχα πάρει πρέφα ποτέ, αν δεν το διάβαζα στα credits – όταν είσαι τόσο αναγνωρίσιμη, ομολογουμένως θέλει ταλέντο να παίξεις έναν τόσο unassuming ρόλο.

Τέλος, έχουμε το μελανό σημείο της ταινίας, το παντελώς αχρείαστο κομμάτι που δικαιολογείται μόνο από το marketing της (ομολογουμένως γυναικάρας) Jessica Alba και του Bruce Willis, το “Nancy’s Last Dance”. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, μια τελείως κατεστραμμένη και μπεκρού Nancy στοιχειώνεται από το φάντασμα του Detective Hartigan (no joke), με αποτέλεσμα να.. να… ε, να κάνει πάλι γαμάτα πράγματα ο Marv, αλλά αυτό είναι και το μόνο θετικό στοιχείο. Η υπόθεση και το στήσιμο αυτής της ιστορίας είναι περίπου σαν το κρέας που τρώνε οι vegans – ανύπαρκτα.

Υπάρχουν επίσης μερικές μικρές ιστορίες που συνθέτουν τις τέσσερις βασικές, όπου κάνει την εμφάνισή του όλο το αστρονομικό cast, γεμίζοντας την ταινία με ενδιαφέροντα cameo και στιγμιότυπα.

Poster - Small

Συνολικά, ήταν μια πολύ διασκεδαστική ταινία, σαφώς υποδεέστερη της πρώτης, η οποία όμως αξιοποιεί τα ατού της σε επαρκή βαθμό, ώστε να επισκιάσει τα αρνητικά, τα οποία σχεδόν ξεχνάς, βγαίνοντας από το σινεμά. Δε θα σας μείνει αξέχαστη (εντάξει, η Eva Green λογικά θα σας μείνει αξέχαστη), αλλά δεν θα σιχτιρίσετε κιόλας.