5 Eξαιρετικά Eξώφυλλα Aπό Mια Eξαιρετικά Kακή Σειρά (The Name’s Dazzler).

Πρόκειται για τη σειρά DAZZLER, του 1981, με πρωταγωνίστρια τη γνωστή μεταλλαγμένη της Marvel και μετέπειτα μέλος των X-Men. Η σειρά κράτησε 42 τεύχη και πιστεύω πως, μέχρι σήμερα, διατηρεί τον τίτλο της πιο σχιζοφρενικής παρουσίας που είχε ποτέ σειρά στο χώρο των superhero comics. Μια σπουδή πάνω στο πως μια μεγάλη εταιρία μπορεί να κάνει τόσα τραγικά λάθη μαζεμένα. Λάθη όχι μόνο αμφιβόλου αισθητικής, αλλά και στερούμενα κοινής λογικής.

top5_dazzler26Η σειρά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Καταρχάς, το DAZZLER #1 ήταν το πρώτο comic που διανεμήθηκε αποκλειστικά στα comic shops, μια κίνηση ιδιαίτερα πρωτοποριακή για τη βιομηχανία το 1981. Περισσότερα από 400,000 αντίτυπα του τεύχους προπωλήθηκαν τότε, διπλάσιες πωλήσεις από εκείνες που έφερνε το μέσο comic της εταιρίας.

Παρ’ όλα αυτά, το εσωτερικό του τεύχους σε σενάριο του Tom DeFalco και  σχέδιο από τον John Romita Jr., ήταν μάλλον απογοητευτικό: Cheesy σχέδιο βγαλμένο από ένα προσεγμένο romance comic, και σενάριο που και αυτό δεν ήξερε αν ήθελε να είναι superhero, αισθηματική περιπέτεια, ή ένα ταξίδι στο χώρο της δισκογραφίας. Πώς μπορεί να σηκώσει το στομάχι σου, το γεγονός ότι ο Thor κάθεται μαζί με τους άλλους Avengers στα καθίσματα, ακούγοντας μαγεμένος τη φωνή της ηρωίδας-τραγουδίστριας; Απλά δεν μπορεί!)

Η Alison Blaire ήταν άτυχη ηρωίδα. Υπήρχαν αρκετές ωραίες ιστορίες που θα μπορούσαν να ειπωθούν, με το concept μιας γυναίκας που ενώ έχει όνειρο να γίνει pop star, οι καταστάσεις την οδηγούν να υπερασπιστεί το γεγονός ότι είναι μεταλλαγμένη και να ακολουθήσει μια άλλη ζωή. Δυστυχώς, αυτές που τελικά γράφτηκαν και σχεδιάστηκαν, ήταν οι κακές… Κάποιες από αυτές, μάλιστα, έμοιαζαν με αυτοπαρωδίες.

top5_dazzler42Παρά το γεγονός ότι από τα πρώτα τεύχη της σειράς πέρασαν όλοι οι πρωτοκλασάτοι χαρακτήρες της Marvel, το πράγμα πήγε κάπως έτσι μέχρι το τεύχος #27, όταν και ο Bill Sienkiewicz ξεκίνησε να δημιουργεί, ορισμένα από τα πιο ξεχωριστά painted εξώφυλλα της καριέρας του.

Τα πράγματα, όμως, είχαν ήδη πάρει ανεπιστρεπτί την κάτω βόλτα. Οι  Archie Goodwin και Paul Chadwick επιστρατεύτηκαν στο #38, προσπαθώντας να αναδομήσουν την ηρωίδα, σε πιο “ενήλικα” πρότυπα, δυστυχώς, όμως, το κοινό δεν ήταν εκεί για να παρακολουθήσει τη συναρπαστική αυτή αλλαγή.

Το εξώφυλλο του #42 έχει τον ειρωνικό υπέρτιτλο “Because you demanded it the last issue of…”. Πώς αλλιώς, εξάλλου, να αποχωρήσει ένας τίτλος που κλείνει στην θεαματικά καλύτερη στιγμή του;

Αρκετά, όμως, με τα ιστορικά. Απολαύστε Sienkiewicz σε πέντε πραγματικά αναπάντεχα, painted εξώφυλλα…

top5_dazzler27top5_dazzler28top5_dazzler32top5_dazzler33top5_dazzler34