MYST: THE BOOK OF THE BLACK SHIPS [GRAVEDIGGER FILE #3]

Writer: Lovern Kindzierdsky & Chris UlmMyst #1 - Cover - Small
Artist: Doug Wheatley
Color: Igor Kordey
Letters: Ken Bruzenak
Editor: Meloney Crawford Chadwick

Dark Horse

Σήμερα θα εξετάσουμε άλλο ένα εύρημα από τις ανασκαφές της οικογενειακής κατακόμβης (το υπόγειο του σπιτιού όπου έχω στοιβαγμένα διάφορα comics, από πριν έναν χρόνο μέχρι και πριν μια δεκαετία). Όντας ήδη Adventure Game geek (πέρα από RPG geek) εκείνη την εποχή (1997), έκπληκτος έπιασα στα χέρια μου το πρώτο τεύχος του παρόντος mini-series, ενώ ο βαριεστημένος περιπτεράς της Κηφισιάς (αυτός μπροστά στο ΒΑΡΣΟ) αδυνατούσε πιθανότατα να καταλάβει γιατί έτρεμα από ενθουσιασμό.

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, μου αρκούσε που έβλεπα το νησί του MYST στο εξώφυλλο και μόνο αργότερα, όταν διάβασα το comic, έμεινα πραγματικά άναυδος από την ποιότητα του σχεδίου, της ιστορίας, ακόμα και των γραμματοσειρών. Περίπου 12 χρόνια αργότερα, η αξία αυτού του μοναδικού τεύχους έχει ανέβει στα μάτια μου εκθετικά: όχι μόνο διότι στο μεσοδιάστημα εκτίμησα το MYST ως το αριστούργημα που ήταν σαν παιχνίδι, όχι μόνο επειδή τελικά από τα τέσσερα προγραμματισμένα τεύχη βγήκε μόνο το πρώτο, καθώς στην Cyan δεν άρεσε (!) το αποτέλεσμα (το comic είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με την κυκλοφορία του RIVEN, ως μέσο προώθησης), αλλά και επειδή όντας πλέον αναγνώστης comics συνολικά επί 15 χρόνια, μπορώ πραγματικά να εκτιμήσω το πόση δουλειά έχει πέσει μέσα.
Myst #1 - Interior #2 - Small
Μετά τους παιάνες λοιπόν, λίγα λόγια για την ιστορία: τα γεγονότα που (επρόκειτο να) περιγράφονται στη σειρά αυτή, λαμβάνουν χώρα ακριβώς πριν από το παιχνίδι MYST και γύρω στα 15 χρόνια αφού ο Atrus φυλακίζει τον παρανοϊκό πατέρα του, Gehn, στον κόσμο του Riven (στη νουβέλα MYST: THE BOOK OF ATRUS). Οι γιοι του, Sirrus και Achenar, είναι αχάριστοι, εγωιστές και ματαιόδοξοι, ή τουλάχιστον έτσι είναι αρχικά μόνο ο Achenar, μέχρι ο Sirrus να ακολουθήσει το παράδειγμά του (και να γίνει ακόμα χειρότερος). Τα δύο αδέρφια πλέουν με ένα καταμαράν στην ανοιχτή θάλασσα του Mechanical Age, μέχρι που τους συλλαμβάνει ένα από τα διαβόητα Black Ships, πιθανότατα με στόχο να γίνουν σκλάβοι ή… τροφή. Ωστόσο, κάνουν μια συμφωνία με τον Cardinal, ζωντανή φωνή του Nameless One που λατρεύει ο λαός των Black Ships και από εκεί ξεκινά η διαφθορά των ψυχών τους, η οποία οδηγεί στις πράξεις και τα γεγονότα του MYST.

Το σχέδιο είναι απλά φανταστικό και απόλυτα ταιριαστό με την ατμόσφαιρα της ιστορίας, αλλά είναι γεγονός ότι μπορεί να το εκτιμήσει πλήρως μόνο κάποιος (ή κάποια) που έχει έρθει σε επαφή με τη σειρά των παιχνιδιών: έχει κάτι το σκοτεινό και συνάμα φαντασμαγορικό, με έντονα χρώματα και λεπτομερείς σκιές. Ομολογώ ότι, πιάνοντάς το στα χέρια μου χρόνια αργότερα, μένω έκπληκτος που βλέπω τον αγαπημένο colorist του P.Craig Russel στη θέση του σεναριογράφου και τον Igor Kordey στα χρώματα, αλλά από ότι φαίνεται ήταν οι σωστές επιλογές.
Myst #1 - Interior #1 - Small
Είχε κυκλοφορήσει και ένα, αρχικά online, τεύχος #0, το οποίο δυστυχώς πλέον δεν βρίσκεται (εκτός από τη μία αυτή σελίδα), ενώ το παρόν το βρήκα μόνο στο eBay. Αν είστε τυχεροί (και σας ενδιαφέρει) ίσως βρείτε κάποια άκρη εδώ. Μπορείτε επίσης να πάτε εδώ για να δείτε δύο σελίδες από ένα (μάλλον κακό) comic σχετικό με το MYST V: THE END OF AGES, καθώς και να αναζητήσετε concept art στο forum του πάλαι ποτέ URU ONLINE. Οι νουβέλες βρίσκονται εύκολα μέσω internet, ενώ αν σας ενδιαφέρει η πλήρης ιστορία / χρονολογία του MYST, βουρ στο Wiki.