SILVER SURFER #51 [GRAVEDIGGER FILE #5]

Writer: Ron Marz
Penciller: Ron Lim
Inker: Tom Christopher
Letterer: Ken Bruzenak
Cover Artist: Ron Lim
Editor: Craig Anderson
Marvel

Το φτυάρι πάλι χτύπησε retro-φλέβα και μάλιστα, συμπτωματικά, την ίδια εποχή που η Marvel έκανε μία ακόμη αψυχολόγητη κίνηση, ενώ μας δουλεύει συστηματικά λέγοντας “SIEGE: 7 Χρόνια Το Ετοιμάζαμε”, ή για την ακρίβεια, “SIEGE: Ίσως Μπορέσουμε Να Διορθώσουμε Τα Τελευταία 7 Χρόνια Μαλακίας”, όπως μου είπε και ένας γνωστός και ως επί το πλείστον, συμφωνώ μαζί του. Μπορεί να διαφωνείτε ή να συμφωνείτε μαζί μου, αλλά νομίζω ότι σε όλους είναι προφανής η σχετικά πρόσφατη στροφή της Marvel στις πολύ πιο πετυχημένες συνταγές από τα μέσα 70s (ναι εννοώ το GIANT-SIZE X-MEN #1) μέχρι αρχές 90s. Για να δούμε: NEW MUTANTS, επιστροφή του Doug Ramsey και του Warlock, καθώς και των πρώτων Hellions στα πλαίσια του Necrosha, ουσιαστικά reboot του Spider-Man, με έμφαση στον, επί χρόνια δημοφιλέστερο, τίτλο του, AMAZING SPIDER-MAN και επαναφορά του WEB OF SPIDER-MAN κ.λπ.

Αυτό με το οποίο δεν είχα ιδιαίτερη επαφή, τα τελευταία χρόνια, ήταν το SF κομμάτι της Marvel, παρ’ όλο που έχω ακούσει διάφορα, τόσο για το PLANET HULK, όσο και για τα WAR OF KINGS και SILVER SURFER: REQUIEM. Ο λόγος, πέραν του ότι, συχνά, παρά την περιέργειά μου, έχανα ένα ή περισσότερα από τα πρώτα τεύχη, είναι το γεγονός ότι τα universe-spanning adventures της Marvel, με “λιγότερο αναγνωρίσιμους” (για κάποιον του super-hero crowd) χαρακτήρες, πάντοτε μου έδιναν την αίσθηση ότι θα χάσω τη μπάλα και θα πρέπει να διαβάσω ατελείωτα τεύχη μέχρι να βγάλω άκρη. Έτσι, η επαφή μου είχε περιοριστεί στα DEATH OF CAPTAIN MARVEL και (εν μέρει) τα SECRET WARS με τον Beyonder, ενώ μέσα στη δεκαετία που πέρασε, πιθανώς το μοναδικό ήταν το SILVER SURFER VOL. 4.

Πέραν αυτών, η επαφή μου ήταν τελείως αποσπασματική, αφήνοντάς με πάντοτε με μια αίσθηση “α, αυτό μοιάζει πραγματικά ενδιαφέρον, αλλά μάλλον δεν είναι για μένα”. Είναι, λοιπόν, πραγματικά αστείο ότι, ανάμεσα στα πρώτα αμερικάνικα (original, όχι μεταφρασμένα) comics που απέκτησα ποτέ (ανταλλάζοντάς τα με ένα φίλο στη Χίο για ένα ζευγάρι biker gloves -αυτά με τις κομμένες άκρες δακτύλων- και μια μεταλλική replica shuriken. I am seriously NOT making this shit up!), ήταν και ένα ταλαιπωρημένο SILVER SURFER #51 (Vol. 3), όπου (πιθανώς) για πρώτη φορά βλέπουμε το πρόσωπο του Galactus. Όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας, δεν είναι και καμιά συνταρακτική αποκάλυψη, αλλά ήταν πιθανώς το sales pitch της εποχής.

Το μαύρο τριγωνάκι πάνω δεξιά, μας πληροφορεί ότι το συγκεκριμένο τεύχος είναι “Infinity Gauntlet Crossover”, το οποίο φυσικά σημαίνει γύρω στα 15 μπαλονάκια διαλόγου σε όλο το comic, όπου απλά τυχαίνει να αναφέρεται ο Thanos. Η ιστορία, ωστόσο, είναι ενδιαφέρουσα: η Nova, η νέα κήρυκας του Galactus, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να οδηγεί τον αφέντη της σε οποιονδήποτε πλανήτη πληροί τις ανάγκες του για τροφή και δεν δίνει καμία σημασία στους ζωντανούς οργανισμούς ή πολιτισμούς που εξοντώνονται κατά τη διαδικασία. Ο Surfer προσπαθεί να της δώσει να καταλάβει ότι η υπακοή της προς τον Galactus πρέπει να μετριάζεται από τη γνώση και τη συναίσθηση των πράξεών της. Δεδομένου ότι η αρκούντως κακομαθημένη Frankie Raye δεν παίρνει από λόγια, ο Silver Surfer την οδηγεί σε έναν άλλο πλανήτη, κατοικημένο από πρωτόγονα ανθρωποειδή: παραμένει ασυγκίνητη, μέχρι που πάνε σε ένα κοντινό σπήλαιο, όπου αναγνωρίζει τις τοιχογραφίες από ένα ταξίδι ως μαθήτρια – βρίσκονται στο Σπήλαιο Lascaux της Γαλλίας, έχοντας ταξιδέψει στο χρόνο και η Nova μόλις λίγο νωρίτερα έχει παραδεχθεί ότι θα θυσίαζε ανερυθρίαστα τους προγόνους της ανθρωπότητας που τη γέννησε, στον κύριό της. Η εμπειρία αυτή τη σημαδεύει για το υπόλοιπο της υπηρεσίας της στον Galactus.

Είναι μια απλή ιστορία. Ρεαλιστικά, τίποτε περισσότερο από ένα filler του INFINITY GAUNTLET, αλλά παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο (και εξαιρετικό σχέδιο) ώστε αποτελεί ένα καλό SF comic, ανεξάρτητο από άλλες κατηγοριοποιήσεις (και αρκετά ενδιαφέρον, ώστε να ξεπερνά τα λεξιλογικά κενά στα Αγγλικά ενός 9χρονου).

Ομολογώ ότι ήθελα να κάνω ένα double feature με το SILVER SURFER ANNUAL #6 και την πρώτη εμφάνιση του γιου του Captain Marvel, Genis, αλλά δυστυχώς δεν προλαβαίνω. Oh well, next time, true believers!