Jackie Ormes: The First African American Woman Cartoonist

Το να είσαι γυναίκα δημιουργός comics στη δεκαετία του ’30 ήταν πράγματι κάτι πολύ σπάνιο. Το να είσαι γυναίκα δημιουργός comics και μάλιστα αφροαμερικανή στη δεκαετία του ’30 και να δημοσιεύεις τα strips σου σε εφημερίδες ήταν κάτι ακόμα πιο σπάνιο. Η Jackie Ormes ήταν λοιπόν μια σπάνια περίπτωση.

Γεννημένη το 1911  στην Πενσυλβάνια, ξεκίνησε την καριέρα της ως επιμελήτρια στην Pittsburgh Courier, ενώ το 1937 δημοσίευσε στο ίδιο έντυπο το πρώτο της comic strip με ηρωίδα την Torchy Brown, σπάζοντας τα στερεότυπα για την απεικόνιση των αφροαμερικανών γυναικών μέχρι τότε. Το 1940 μετακομίζει στο Σικάγο, όπου αρθρογραφεί στη Chicago Defender, μια από τις ισχυρότερες εφημερίδες της αφροαμερικανικής κοινότητας εκείνης της εποχής. Στις σελίδες της κάνει την εμφάνισή της για πρώτη φορά η Candy, μια ιδιαίτερα ελκυστική και έξυπνη νοικοκυρά, ενώ το 1945 επιστρέφει στην Pittsburg Courier για να δημιουργήσει, ίσως την πιο γνωστή δουλειά της, με τίτλο PATTY-JO ’n’ GINGER. Οι φαινομενικά χαριτωμένες, αλλά άκρως πολιτικοποιημένες ιστορίες της Patty-Jo και της αδερφής της Ginger εξιστορούνται σε ένα πάνελ τη φορά για έντεκα ολόκληρα χρόνια.

Σε αντίθεση με το πώς παρουσιάζονταν άλλοι αφροαμερικανοί χαρακτήρες σε strips, εικονογραφήσεις, ακόμα και ταινίες, η Ormes κατατάσσει τις ηρωίδες της  σε ανώτερη κοινωνική τάξη, ντύνοντάς τις υπέρκομψα ρούχα και “χαρίζοντάς” τους πανάκριβα, για την εποχή, αποκτήματα (όπως πχ. τηλεόραση).

Η Patty-Jo όμως δεν γίνεται διάσημη μόνο για τον πολύ εύστοχο σχολιασμό της επικαιρότητας. Το 1947, η εταιρεία παιχνιδιών Terri Lee κατασκευάζει τις, συλλεκτικές πλέον, κούκλες Patty-Jo.

To 1950,  η δημιουργός αναβιώνει την Torchy Brown ως μια έξυπνη και άκρως περιπετειώδη γυναίκα, η οποία αναζητά την πραγματική αγάπη. Το τελευταίο strip της σειράς το 1954 εμφανίζει την Torchy να σχολιάζει το θέμα του ρατσισμού, αλλά και της περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Το 2008, η Nancie Goldstein έγραψε το JACKIE ORMES: THE FIRST AFRICAN AMERICAN WOMAN CARTOONIST, μια λεπτομερή  βιογραφία της Ormes, δίνοντάς έμφαση στην ιστορική της σημασία και καταγράφοντας αρκετά γλαφυρά το κλίμα της εποχής.

Αν θέλετε να μάθετε και άλλα για την Jackie Ormes ακούστε το παρακάτω:

20080731_atc_09