FRAMED: Comics παντού!

Από τη Γαλλία μέχρι το Ohio και από το Ontario μέχρι από το Άμστερνταμ, οι λάτρεις των comics έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αγαπημένους τους δημιουργούς και να μάθουν περισσότερα για την 9η Τέχνη μέσα από ενδιαφέρουσες εκθέσεις που διοργανώνονται αυτή την περίοδο. Πάμε λοιπόν για μια μίνι ξενάγηση σε αυτές που ξεχώρισα για εσάς για αυτόν το μήνα:

Μια έκθεση που πραγματικά έχει πολλά να προσφέρει, όχι μόνο σε καλλιτεχνικό, αλλά και σε ιστορικό επίπεδο, είναι αυτή που φιλοξενεί το Billy Ireland Cartoon Library and Museum και που θα διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο του 2015. Ο William Randolph Hearst αναμφίβολα έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των αμερικάνικων comic strips, καθώς ήταν από τους πρώτους μεγάλους “εφημεριδάδες” που φρόντισαν να εντάξουν comics στις σελίδες της ύλης. Από την άλλη, το King Features Syndicate είναι ο φορέας που φρόντισε να εκδοθούν αγαπημένα strips, ανάμεσα στα οποία τα KRAZY KAT, POPEYE, PRINCE VALIANT, σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στον κόσμο. Η έκθεση με τίτλο King of the Comics: William Randolph Hearst and 100 Years of King Features, παρουσιάζει αυθεντικές σελίδες από ιστορικά strips και άλλο σπάνιο φωτογραφικό και συμπληρωματικά υλικό, σκιαγραφώντας την πορεία του Μέσου τα τελευταία 100 χρόνια.

Αν είστε φαν του Art Spiegelman και θέλετε να δείτε μια έκθεση που να συγκεντρώνει τα highlights της καριέρας του μέχρι σήμερα, η Art Gallery Ontario φιλοξενεί (μέχρι το Μάρτιο του 2015) μια ρετροσπεκτίβα με έργα του δημιουργού.

21-It-Was-Today-Only-Yesterday-660

Μέχρι το τέλος του χρόνου, το αγαπημένο λονδρέζικο κομιξάδικο, Orbital comics, θα φιλοξενεί μια έκθεση αφιερωμένη στον Sean Phillips.

Ο Joe Sacco είναι ο άνθρωπος που καθιέρωσε ένα καινούριο genre στο χώρο των comics, με το έργο του PALESTINE: αυτό του comics journalism, όπου δηλαδή τα comics χρησιμοποιούνται ως Μέσο προκειμένου να αποτυπωθεί δημοσιογραφικά μια ιστορία. Έκτοτε πολλοί ακολούθησαν το παράδειγμά του. Έργα μερικών εξ’ αυτών μπορείτε να δείτε στο Pers Museum στο Άμστερνταμ, στην έκθεση με τίτλο Stripjournalism: The Cartoonist as A Reporter.

Stripjournalistiek_web700-300x440c

Μόλις αυτό το Σάββατο με τους αγαπημένους φίλους και συνεργάτες στο Comicdom, Ηλία, Δημήτρη και Γιάννη, είχαμε την κουβέντα ενός πολύ ιδιαίτερου δημιουργού: του Joost Swarte. Αν δεν τον ξέρετε, να τον τσεκάρετε! Στο Cartoon Museum Basel, στην Ελβετία, φιλοξενείται αυτή την περίοδο μια έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του.

Όχι μία, όχι δύο, ούτε τρεις, αλλά 13 εκθέσεις περιλαμβάνει το φετινό χορταστικό πρόγραμμα του 42ου φεστιβάλ της Angouleme. Τί να πρωτοδιαλέξω; Jiro Taniguchi, Jack Kirby, Calvin and Hobbes, Moomins; Πραγματικά, όποιος επισκεφτεί φέτος την Angouleme θα είναι πολύ τυχερός!

Moomin-camping_92

Αυτά, λοιπόν, και για το μήνα που μας πέρασε! Ραντεβού το 2015!