FRAMED: Oι Πρώτες Εκθέσεις Της Χρονιάς

Το 2015 σίγουρα δεν μπήκε με τον καλύτερο τρόπο. Η τρομοκρατική επίθεση στη CHARLIE HEBDO, μόλις τις πρώτες μέρες του καινούργιου χρόνου, είναι αναμφισβήτητα ένα γεγονός που σόκαρε, προκάλεσε θλίψη, αγανάκτηση, θυμό. Σε όλο τον κόσμο οργανώθηκαν εκδηλώσεις και από αυτές δε θα μπορούσαν να λείπουν οργανισμοί που ασχολούνται με την 9η Τέχνη. Πολλά Μουσεία και άλλοι φορείς ετοιμάζουν ήδη εκθέσεις αφιερωμένες ή εμπνευσμένες από το τραγικό συμβάν, σε μια προσπάθεια να αποτίσουν φόρο τιμής, αλλά και να εγείρουν προβληματισμούς για την ελευθερία της έκφρασης, τη δημοκρατία. Ήδη, στο Pers Museum στο Άμστερνταμ, στήθηκε μια πρώτη έκθεση, η οποία παρουσιάζει το πώς καλύφθηκε το γεγονός από τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, ενώ παράλληλα συνοδεύεται από έργα Ολλανδών και Βέλγων δημιουργών comics, καθώς και από μια συλλογή συλλεκτικών τευχών του CHARLIE HEBDO των τελευταίων δεκαετιών.

foto-1

Πηγαίνοντας, τώρα, σε κάτι εντελώς διαφορετικό, είναι πάντα ωραίο να ανακαλύπτεις comics από όλο τον κόσμο, πόσο μάλλον από χώρες μακρινές και χωρίς – φαινομενικά τουλάχιστον – παράδοση στην 9η Τέχνη, όπως είναι η Αυστραλία. Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστραλίας, για όλο Γενάρη θα υπάρχει μια έκθεση αφιερωμένη σε σπάνια comics, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να ψάχνουν, να δανείζονται και να διαβάζουν από την πλούσια συλλογή της.

comics_display_1

Η Mafalda έγινε 50 χρονών και το γιορτάζει με μια χορταστική έκθεση που φιλοξενείται στη Μάλαγα, παρουσιάζοντας την πορεία και την εξέλιξη της αγαπημένης ηρωίδας του Quino.

Mafalda

Ραντεβού τον επόμενο μήνα και μην ξεχνάτε:

keep-calm-and-read-comics-9