SNAPSHOT REVIEWS 16-06-2011

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Από αυτή την Πέμπτη, μια στήλη που ίσως οι παλιότεροι αναγνώστες του Comicdom θυμάστε, επιστρέφει σε εβδομαδιαία βάση! Τα SNAPSHOT REVIEWS, λοιπόν, επιστρέφουν και κάθε Πέμπτη ένας συντάκτης θα κάνει mini reviews σε κάποιες από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες. Ο πρώτος κλήρος έπεσε σ’ εμένα, οπότε σας παρουσιάζω τις επιλογές μου για αυτή την εβδομάδα:

SWEET TOOTH #22
Writer / Artist: Jeff Lemire
Colorist: Jose Villarubia
DC Comics (Vertigo)

Η post apocalyptic ιστορία του Jeff Lemire (ESSEX COUNTY, SUPERBOY και σύντομα ANIMAL MAN) ξεκίνησε με αρκετό ενδιαφέρον, το οποίο κορυφώθηκε μερικά τεύχη πιο πριν, αλλά από τη στιγμή που η ομάδα των πρωταγωνιστών έφυγε από το Militia Camp, η στασιμότητα είναι εμφανής. Δεν αμφιβάλλω ότι τα τωρινά τεύχη εξυπηρετούν ως πέρασμα από το ένα storyline στο άλλο, μπορώ, όμως, να γκρινιάξω για το γεγονός ότι θα ήθελα κάτι πιο ενδιαφέρον. Και μην ακούσω κανέναν να προσπαθεί να με διαψεύσει με το εντελώς αναμενόμενο twist στο τέλος αυτού του τεύχους. Πιστεύω ότι ο Lemire μπορεί καλύτερα και έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει το ενδιαφέρον στον τίτλο.

TANK GIRL: BAD WIND RISING
Writer: Alan Martin
Artist: Rufus Dayglo
Titan Books

Έχω δηλώσει κατά καιρούς την αφοσίωσή μου σε κάθε νέο TΑNK GIRL που κυκλοφορεί και, ακόμη συχνότερα, την προτίμησή μου στο υπάρχον team, αυτό των Alan Martin και Rufus Dayglo και δεν το μετανιώνω, παρά τα overpriced τεύχη της Titan.

Στο BAD WIND RISING, το cast των πρωταγωνιστών, με εξέχοντες την Tank Girl και τον Booga, μεταξύ άλλων έρχεται αντιμέτωπο με την παλιά συμμορία του Booga, μαθαίνει ότι παίζει ρόλο στην επερχόμενη καταστροφή του σύμπαντος και ταξιδεύει (περίπου) στο χρόνο. Όλα τα larger than life γεγονότα, βέβαια, εξελίσσονται στο τελευταίο τεύχος – στα τρία προηγούμενα οι δύο δημιουργοί κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα, προχωρώντας με ρυθμούς χελώνας την υπόθεση: δημιουργικό χαβαλέ.

SEDUCTION OF THE INNOCENT
Artists: Various
Kettledrummer/Diabolo Edicione

H συγκεκριμένη κυκλοφορία αποτελεί μια ανθολογία με δεκάδες pin ups γνωστών ή μη δημιουργών, εμπνευσμένων από το έργο του Dr Fredric Wertham και της κυριαρχίας του Comics Code Authority. Τα μονοσέλιδα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν (ανάμεσά τους οι Johnny Ryan, Peter Kuper, Ivan Brunetti, Jeffrey Brown και Richard Sala) είναι εμπνευσμένα από τον τίτλο του βιβλίου του Wertham και στα 55 pin ups κυριαρχούν χαριτωμένες ή μη και ντυμένες ή μη κοπελίτσες που διαβάζουν comics.

Η αισθητική αξία, λοιπόν, του SEDUCTION OF THE INNOCENT είναι μάλλον δεδομένη, αν εξαιρέσουμε κάποια από τα pin ups (οι Johny Ryan και Jeffrey Brown θα έπρεπε να με ευγνωμονούν που σε αυτό το σημείο αποφάσισα να μην αναφερθώ σε συγκεκριμένα κακά pin ups και θίξω υπολήψεις – ουπς!) και τα περισσότερα χαζεύονται ευχάριστα. Πολύ ευχάριστη, επίσης, είναι η συμμετοχή καλλιτεχνών με διαφορετικές τεχνοτροπίες, αλλά και τα concepts κάποιων που δεν εξαντλούνται σε ένα ημίγυμνο (ή γυμνό) κορίτσι που ξεφυλλίζει comics.

MISTER WONDERFUL
Writer / Artist: Dan Clowes
Random House

Έχω την εντύπωση ότι για μια ακόμη φορά ο Dan Clowes (GHOST WORLD, ICE HAVEN, WILSON) έκανε το θαύμα του, επιτυγχάνοντας παράλληλα να φαίνεται ένα θαύμα εύκολο και αβίαστο. Το τελευταίο οφείλεται στον τρόπο που είναι δομημένο το comic του, αλλά και στο μικρό του μέγεθος. Ας πάρω, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όλο το MISTER WONDERFUL (το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε σε συνέχειες στο NEW YORK TIMES) εξελίσσεται ουσιαστικά μέσα σε μερικές ώρες, κατά τις οποίες ο μεσήλικας πρωταγωνιστής γνωρίζει μια γυναίκα και την ερωτεύεται. Σε όλη τη διάρκεια παρεμβάλλονται νευρώσεις, πεσιμιστική διάθεση, διακριτικό χιούμορ και πολλή αφήγηση. Ο μονόλογος του πρωταγωνιστή βρίσκεται σχεδόν σε κάθε πάνελ και περνά πολύ συχνά μπροστά, χάρη στα χαρακτηριστικά κουτιά με κείμενο (ελάτε, όλοι τα ξέρετε) που καλύπτουν ακόμη και λεπτομέρειες του πάνελ ή διάλογους που δεν είναι τόσο σημαντικοί. Μια ακόμη εξαιρετική δουλειά από τον Clowes.

HERC #1
Writers: Greg Pak & Fred Van Lente
Artist: Neil Edwards
Marvel

Λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο ένας εκ των δύο writers του τίτλου, ο Fred Van Lente (ACTION PHILOSOPHERS, MARVEL ZOMBIES), έτυχε να πέσω πάνω στο νέο τίτλο του, το HERC #1, και αποφάσισα να το τσεκάρω. Το διάβασα, κυρίως από περιέργεια, αφού δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το τι γίνεται σε αυτή τη γωνιά του Marvel Universe.

Γενικά, πάντως, το HERC #1 ήταν ένα αξιοπρεπές πρώτο τεύχος, το οποίο συνδύασε το catching up με τα προηγούμενα και το build up για τα επόμενα – bonus για εμένα ήταν το πολύ καλό σχέδιο του Edwards, αλλά και κάποια εμβόλιμα panels που σχεδιάστηκαν με τεχνοτροπία αρχαιοελληνικού αμφορέα.