THE INFLUENCING MACHINE: Brooke Gladstone On The Media

Η Brooke Gladstone είναι μια από τις πιο γνωστές περσόνες των αμερικανικών media. Δημοσιογράφος, media analyst, ραδιοφωνική παραγωγός, καθηγήτρια σε κολλέγια και πανεπιστήμια, ασχολείται με τα Μέσα και την επικοινωνία, την τελευταία εικοσαετία περίπου. Σήμερα, είναι αρχισυντάκτρια και παραγωγός της πολύ επιτυχημένης ραδιοφωνικής εκπομπής του NPR, On the Media, όπου καθημερινά σχολιάζει και αναλύει την περιπλοκότητα των σύγχρονων Μέσων.

Η Gladstone λοιπόν, γνωρίζοντας πολύ καλά τη δύναμη της οπτικής επικοινωνίας, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη δυναμική της γλώσσας των comics, προκειμένου να παρουσιάσει στο κοινό το σύνολο των εμπειριών της από το χώρο της επικοινωνίας και, κυρίως, των αμερικανικών Μέσων Ενημέρωσης. Με τη βοήθεια του Josh Neufeld (ο οποίος έχει μια έφεση στο graphic journalism, βλ. και τα A. D.: NEW ORLEANS AFTER THE DELOUGE και A FEW PERFECT HOURS), συνέθεσε ένα οξυδερκές μανιφέστο, όχι μόνο για το πού βρίσκονται σήμερα τα ΜΜΕ, και το πώς έφτασαν μέχρι εκεί, αλλά κυρίως για το πώς εμείς, οι καταναλωτές τους, μπορούμε πλέον να αντιστεκόμαστε και να παρεμβαίνουμε στο περιεχόμενο που μας σερβίρουν. Ο τίτλος του: THE INFLUENCING MACHINE: BROOKE GLADSTONE ON THE MEDIA.

Το βιβλίο είναι αρκετά ενδιαφέρον, αν και σε κάποια σημεία διαφωνώ με τις απόψεις της Gladstone, αλλά αυτό που το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον, είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι απόψεις και οι σκέψεις της. Πραγματικά, η χρήση της εικόνας σε κάνει να μην χάνεις το ενδιαφέρον σου για ένα βιβλίο που σε κάποιους ίσως να μοιάζει βαρετό (λόγω θεματολογίας). Είναι σίγουρα ένα καλό εγχειρίδιο για φοιτητές δημοσιογραφίας – μακάρι και στα δικά μας Πανεπιστήμια να χρησιμοποιούνταν τέτοιου είδους συγγράμματα – και ένα ελκυστικό ανάγνωσμα για όλους όσους ενδιαφέρονται για τα επίκαιρα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα της εποχής.

“Think Art Spiegelman meets Marshall McLuhan”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο NEW YORK OBSERVER, ενώ ο Scott McCloud επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο βιβλίο τον έκανε να σκεφτεί ακόμη πιο βαθιά το τοπίο των σύγχρονων Μέσων.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το THE INFLUENCING MACHINE, διαβάστε εδώ μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη των δημιουργών και δείτε παρακάτω ένα μικρό βιντεάκι.

[vimeo]http://vimeo.com/23867276[/vimeo]