SNARKED!

Writer/Artist: Roger Langridge
Boom! Studios (Kaboom!)

Πριν από αρκετούς μήνες, ο guru Άρης Κώτσης μας παρουσίασε επιγραμματικά ένα νέο τίτλο του Roger Langridge (THE MUPPET SHOW, POPEYE), το SNARKED! Σε πρώτη φάση, δεν του έδωσα ιδιαίτερη σημασία, αλλά όταν το είδα στα ράφια, μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Ένα χρόνο μετά, αφού η σειρά έχει πλέον ολοκληρωθεί ,σε 12 τεύχη συν το #0, μπορώ να πω πως, τελικά, άξιζε τον κόπο, και με το παραπάνω. Ας δούμε λίγο, από κοντά, τον πολύχρωμο κόσμο του Langridge.

Ο Βασιλιάς έχει εξαφανιστεί. Οι σύμβουλοί του έχουν σφετεριστεί την εξουσία και θέλουν να χρίσουν βασιλιά το νήπιο Prince Rusty, ώστε να μπορούν να τον ελέγχουν και να περνάνε τα διαβολικά τους σχέδια (με σκοπό, τί άλλο, να πλουτίζουν). Η πριγκίπισσα Scarlet, όμως, που είναι καπάτσα και ξύπνια, διαφωνεί με τα σχέδια τους και αποφασίζει να ξεσκεπάσει τη σκευωρία, που κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση του Βασιλιά. Στο δρόμο της, θα βρεθεί ο γυρολόγος Wilbureforce J. Walrus και ο ξυλουργός φίλος του, Clyde McDunk. Αυτοί (ο Wilburforce δηλαδή) θα θελήσουν να βοηθήσουν την πριγκίπισσα να ξεφύγει από τους σφετεριστές και να βρεί τον χαμένο Βασιλιά, ο οποίος, σύμφωνα με τις φήμες, βρίσκεται απομονωμένος/εξόριστος στο νησί του Φινχαρία (Snark). Παρ’ όλο που το μυαλό πίσω από όλα τα σχέδια είναι η Princess Scarlet, ο τελικός εκτελεστής, ο Wilburforce, συχνά αυτοσχεδιάζει, με ορισμένες φορές ολέθρια και άλλες ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η περιπέτεια εξελίσσεται αναπάντεχα και κάθε γωνιά κρύβει μία έκπληξη (ευχάριστη ή δυσάρεστη – εξαρτάται) για τους ήρωές μας. Οι ανατροπές πολλές και το φινάλε επιφυλάσσει μια γλυκόπικρη γεύση.

Όπως ίσως έχετε καταλάβει, ο Wilburforce (Walrus) και ο McDunk (Carpenter) είναι οι ίδιοι που παρουσιάζονται στο βιβλίο (και όχι οι μόνοι) του Lewis Carrol THROUGH THE LOOKING GLASS. Αυτούς τους χαρακτήρες παίρνει ο Langridge, τους φέρνει στα μέτρα του, και τους παρουσιάζει με μία νέα, ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Ο Walrus είναι τυχοδιώκτης, οπορτουνιστής, σπεκουλαδόρος. Θα έκανε τα πάντα για το κέρδος, οτιδήποτε θα του έφερνε ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι, αφού είναι μονίμως ταπί. Είναι επίσης δειλός, ψευτοπαλίκαρο και ξερόλας. Πίσω, όμως, από τις, φαινομενικά, ύποπτες προθέσεις του και το αμφιλεγόμενο προσωπείο, κρύβονται η καλοσύνη, η συμπόνια και μια μεγάλη καρδιά. Ο McDunk, από την άλλη, είναι απλά ο καλόκαρδος χαζούλης, που κάνει ότι του λένε, αλλά όταν χρειαστεί, θα σώσει την ημέρα. Οι supporting characters είναι εξίσου ενδιαφέροντες και όλοι έχουν κατιτίς το ιδιαίτερο, που τους κάνει ξεχωριστούς.

Η γραφή του Langridge είναι απολαυστική. Κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο, χρησιμοποιώντας συχνά και έμμετρο λόγο. Οι καταστάσεις είναι δοσμένες με χιούμορ και σπιρτάδα και η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι περιεκτικότατη, δίχως όμως να είναι δύσκολη. Χωρίς να έχω επαφή με κάποιο άλλο έργο του, εύκολα θα τον χαρακτήριζα μετρ γλωσσοπλάστη. Από την άλλη, το σχέδιο του είναι χάρμα οφθαλμών! Πολύχρωμο, καρτουνίστικο, αφαιρετικό όπου χρειάζεται, δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες κάπου αλλού, είναι απλά υπέροχο.

Η συνολική ποιότητα του SNARKED! είναι εξαιρετική, από όποια πλευρά και αν το δείς – συγγραφική, σχεδιαστική, εκδοτική – κάτι που μαρτυρά και το Eisner Award που απέσπασε (Best Publication for Kids). Μη σας ξεγελάει, όμως, ο τίτλος του βραβείου. Το SNARKED! απευθύνεται εξίσου και σε μεγάλα παιδιά, που δε θα δυσκολευτούν να το απολαύσουν!