SNAPSHOT REVIEWS 17-01-12

Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

jl15JUSTICE LEAGUE #15
Writer: Geoff Johns
Artists: Ivan Reis, Gary Frank
DC Comics

Υπάρχουν μερικοί χαρακτήρες που είναι “καταδικασμένοι” από την αρχή. Ένας από αυτούς είναι ο Aquaman. Στην περίπτωσή του, το πρόβλημα είναι ότι η σχέση του με τον υδάτινο κόσμο είναι τόσο σημαντική, που συχνά περιορίζει τις περιπέτειές του. Κι αν στους προσωπικούς του τίτλους, το πρόβλημα είναι μικρότερο, αφού μπορεί να εξερευνεί ελεύθερα τους βυθούς, στα team books, διαχρονικά, ο Aquaman “υποφέρει”. Οι περισσότερες φορές που πρωταγωνιστεί, είναι όταν οι ιστορίες τον αφορούν προσωπικά. Μια τέτοια ιστορία είναι το “Throne Of Atlantis”, τα κεφάλαια του οποίου μοιράζονται ανάμεσα στα τεύχη του JUSTICE LEAGUE και του AQUAMAN.

Στο τεύχος #15, έχουμε το πρώτο κεφάλαιο και την εισαγωγή της ιστορίας μας. Τί πραγματεύεται; Σας αφήνω να μαντέψετε! Το βρήκατε! Κλασσικά πράγματα. Μια μικρή παρεξήγηση (καμιά δεκαριά πύραυλοι που εκτοξεύονται από ένα αεροπλανοφόρο προς το βυθό) οδηγούν στην εισβολή του στρατού της Ατλαντίδας στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Πίστευα ότι από κάπου θα πεταχτεί και ο Namor! Όλα αυτά, από τα μολύβια του μέχρι πρότινος regular penciller του AQUAMAN, και προσωπικής μου αδυναμίας, Ivan Reis. Ας ελπίσουμε ο Johns να ετοιμάζει καμιά σεναριακή ανατροπή.

Στο back-up feature, συνεχίζεται η αρκετά ενδιαφέρουσα επανεισαγωγή του Captain Marvel (πλέον Shazam), στο νέο DC Universe. Ελπίζω αυτό το reincarnation του ήρωα να είναι αντάξιο της ιστορίας του και μπορώ να πω ότι τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Σε αυτό το τεύχος, παρακολουθούμε τις σκανδαλιές και μικροαπατεωνιές του Billy Batson (που μόλις έχει μεταμορφωθεί σε Shazam) και του Freddy Freeman. Μέχρι που εμφανίζεται ο Black Adam, οπότε σφίγγουν τα γάλατα!

amethyst3SWORD OF SORCERY #3
Writers: Christy Marx, Tony Bedard
Artists: Aaron Lopresti, Claude St. Aubin, Jesus Saiz
DC Comics

Θα μπορούσε να λέγεται και “οι μωβ περιπέτειες της πριγκίπισσας Amaya”! (Μιλάμε για βαρβατίλα, όχι αστεία!) Χωρίς πλάκα, πάντως, το Amethyst (το feature presentation του comic), στα πρώτα του βήματα, αποδεικνύεται αρκετά διασκεδαστικό και ελπίζω να ενθαρρύνει την είσοδο και άλλων fantasy τίτλων στο νέο DC Universe. (WARLORD, anyone?)

Ίσως, βέβαια, να είμαι και λίγο θετικά προκατειλημμένος, αφού τα πρώτα αυτά τεύχη αναπτύσσουν τον κόσμο του Amethyst (Gemworld) και τη μυθολογία πίσω από αυτόν, κάτι που μου αρέσει πολύ στις ιστορίες. Προσθέστε και αρκετή πολιτική ίντριγκα, ανάμεσα στους διάφορους Οίκους που εξουσιάζουν τον κόσμο, και έχετε ένα ωραιότατο GAME OF THRONES light. Πίσω από όλα αυτά, είναι η Christy Marx, η οποία, ίσως δε γνωρίζετε, ήταν game designer στα adventure games της Sierra, CONQUESTS OF CAMELOT και CONQUESTS OF THE LONGBOW (αχχχ Sierra…).

Το τρίτο τεύχος επικεντρώνεται στη συνάντηση κορυφής στον οίκο Amethyst ανάμεσα στην Amaya, τη μητέρα της Lady Graciel και την “κακιά” θεία και βασική αντίπαλο, Mordiel. Ικανοποιητικό το σχέδιο του Lopresti (WONDER WOMAN, JUSTICE LEAGUE INTERNATIONAL), που πλημμυρίζεται από μια φωτεινή χρωματική πανδαισία.

Υπάρχει και το μεσαιωνικό/post-apocalyptic back-up feature του Beowulf, από τους Tony Bedard και Jesus Seiz, που, να πω την αμαρτία μου, δε με τραβάει ιδιαίτερα. Ίσως όταν ολοκληρωθεί το arc, να του δώσω μια δεύτερη ευκαιρία (αν είναι καλό παιδί).

batmanInc6ΒΑΤΜΑΝ INCORPORATED #6
Writer: Grant Morrison
Artist: Chris Burnham, Andres Guinaldo
DC Comics

Το BATMAN INCORPORATED είναι το τελευταίο απομεινάρι του μακροχρόνιου run (με διάφορες μορφές) του Grant Morrison, στους τίτλους του Batman. Είναι ταυτόχρονα και η αφήγηση της – ίσως – πιο ριζοσπαστικής του προσθήκης στο μύθο του Σκοτεινού Ιππότη, δηλαδή των χρηματοδοτούμενων από τον Bruce Wayne, “Batmen” όλου του κόσμου. Η ιδέα αυτή προσωπικά δε με ελκύει καθόλου (τί καθόλου δηλαδή, παπαριά τη θεωρώ), και βρίσκω το BATMAN INCORPORATED τον αδύναμο κρίκο των bat-titles.

Στο τεύχος αυτό, έχουμε την πρώτη φάση της κορύφωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στον Batman και την Talia (η οποία είναι επικεφαλής της περίφημης οργάνωσης Leviathan). Η Talia, αφού τσάκισε όλο το… Batman Corps, βάζει το δίλημμα στον Bruce: “Τί θα προστατέψεις; Τη Gotham City, ή το (γιο μας), Damian;” Προβλέπονται πολλές μπούφλες, προσεχώς, αφού θα επέμβουν όλα σχεδόν τα μέλη της Bat-family. Βασικά, το μόνο που περιμένω με κάποιο ενδιαφέρον, είναι τη σύγκρουση Bruce-Talia-Damian. Δε βλέπω να τη βγάζουν όλοι καθαρή.

Σχεδιαστικά, ο Chris Burnham προσπαθεί φιλότιμα να κερδίσει το βραβείο του καλύτερου “σωσία” του Frank Quitely (το οποίο δεν είναι κακό).