COLLECTED EDITIONS 25-07-15

Καλώς ήλθατε στο Collected Editions, τη στήλη που διαβάζουν όλοι όσοι έχουν στη συλλογή τους – τουλάχιστον – ένα comic σε τρία διαφορετικά formats, γιατί “η συλλεκτική έκδοση για τα είκοσι χρόνια είχε μια έξτρα σελίδα ιστορία” και “ε, πήρα και το hardcover γιατί είχε μερικά προσχέδια που είχε κάνει ο Jim Lee όταν ήταν στο προνήπιο”. Αυτά βλέπουν και μας ρουφάνε το αίμα οι εκδοτικές…

NEWS OF THE TRADE

327420_20150204180900_largeΜπορεί – μετά το τσουνάμι του προηγούμενου μήνα – τα solicitations της DC για τον Οκτώβριο να φαίνονται κάπως πιο φτωχά, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετές αξιόλογες προτάσεις. Ίσα-ίσα. Ξεκινάμε πολύ δυνατά με το THE FLASH BY GEOFF JOHNS BOOK ONE TPB, το πρώτο μιας σειράς (φαντάζομαι) trades που θα συγκεντρώνουν το ιδιαίτερα αγαπητό και δημοφιλές run του Johns. Είναι ένα από τα comic που θέλω εδώ και πολύ καιρό να διαβάσω και νομίζω πως αυτή είναι η ιδανική ευκαιρία (βέβαια, επειδή έχουν μαζευτεί κάμποσα comics αυτής της κατηγορίας, τελικά δεν είναι και τόσο ιδανική αυτή η ευκαιρία). Ενδιαφέρον μου φαίνεται και το THE PHANTOM STRANGER TPB. Ο Phantom Stranger είναι από τις περιπτώσεις χαρακτήρων που, ενώ είναι μου είναι γνωστοί και αγαπητοί, δεν έχω διαβάσει πολλά comics τους (καλά, ο Phantom Stranger δεν έχει εμφανιστεί και σε τοοοοοοόσα πολλά comics, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ). Τώρα, μπορεί να διορθωθεί αυτό. Σε έναν άλλο αγαπημένο μου (τον πιο αγαπημένο μου για την ακρίβεια) ήρωα, έχουμε τα SUPERMAN EARTH ONE VOL. 3 TPB και SUPERMAN ADVENTURES VOL. 1 TPB. Ειδικά για το δεύτερο χαίρομαι ιδιαίτερα, αφού μετά την αντίστοιχη σειρά για τον Batman εκδίδεται και αυτή για τον Superman σε μια σειρά trade. Ελπίζω να το πλάνο να συνεχιστεί και με τα υπόλοιπα animated adaptations της DC.

Στην αντίπερα όχθη, τα solicitations της Marvel καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από collected editions που αφορούν το SECRET WARS event, οι οποίες μου είναι σχετικά αδιάφορες. Αυτό απελευθερώνει απαραίτητο χώρο – και χρήμα – τα οποία θα χρειαστούν, μιας και έχουμε όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τρία trades της Epic Collection και συγκεκριμένα τα: MOON KNIGHT EPIC COLLECTION: SHADOWS OF THE MOON TPB, SILVER SURFER EPIC COLLECTION: FREEDOM TPB και STAR WARS LEGENDS EPIC COLLECTION: THE EMPIRE VOL. 2 TPB. Αν προσθέσουμε και το STAR WARS KANAN VOL. 1: THE LAST PADAWAN TPB, έχουμε μια πολύ αξιόλογη σοδειά τίτλων.ασ

28285Κλείνουμε με τα solicitations των Dark Horse, IDW και Image. Από τη Dark Horse ξεχωρίζω το ASTRO BOY OMNIBUS VOL. 2 TPB και το THE EC ARCHIVES: WEIRD SCIENCE VOL. 1 HC. Η αλήθεια είναι πως ψάχνω χρόνια τρόπο να συλλέξω και να διαβάσω τα κλασικά comics της EC και αυτή είναι μια καλή σειρά. Όμως, είναι κομματάκι ακριβή και οι τόμοι δεν είναι όσο πολυσέλιδοι θα ήθελα. Για παράδειγμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για 216 σελίδες προς $49,99. Διατηρώ μια ελπίδα να δούμε τις εκδόσεις και σε trades. Η IDW προσφέρει πολλές επιλογές, αλλά για να είμαι ειλικρινής δε βλέπω κάτι που να το θεωρήσω must-have. Τέλος, από την Image ξεχωρίζω το SECRET IDENTITIES VOL. 1 TPB του δικού μας Ηλία Κυριαζή, το οποίο συγκεντρώνει τα επτά πρώτα τεύχη της σειράς και το INJECTION VOL. 1 TPB των Ellis και Shalvey (που τον γνωρίσαμε καλύτερα στο COMICDOM CON ATHENS 2015), σε μια νέα συνεργασία των δύο, μετά το MOON KNIGHT.

COLLECTION UPDATE

star-wars-episode-iv-ogn-hc-cover-granov-115580Πολλές και διάφορες οι προσθήκες στη συλλογή το τελευταίο διάστημα, θα σταθώ, όμως, στις πιο ενδιαφέρουσες. Η αλήθεια είναι ότι – αν και δεν είμαι και ο μεγαλύτερος οπαδός – έχω πέσει με τα μούτρα στα STAR WARS comics που εκδίδει η Marvel – ιδιαίτερα στα collected editions. Πιο πρόσφατο είναι το STAR WARS: EPISODE IV – A NEW HOPE HC. Πρόκειται για ένα oversized hardcover που συγκεντρώνει τα πρώτα έξι τεύχη της πρώτης σειράς της Marvel (1977), τα οποία συνιστούν το adaptation της πρώτης ταινίας. Το ιδιαίτερο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι πρόκειται για μια remastered έκδοση, δηλαδή έχει διορθωθεί και χρωματιστεί (η σημαντικότερη αλλαγή) πλήρως από την αρχή. Το remastering παλαιότερων comics έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, άλλες θετικές, άλλες αρνητικές. Προσωπική μου άποψη είναι ότι κάποιες φορές είναι πετυχημένο, αν και τις περισσότερες όχι. Προτιμώ ένα σύγχρονο restoration, με βάση όμως το αυθεντικό coloring. Ένα εξαίσιο παράδειγμα σωστού restoration είναι τα Marvel Masterworks. Από την έκδοση έμεινα ικανοποιημένος και θα αγοράσω και τα επόμενα remastered adaptations, αλλά όταν θα κυκλοφορήσει ολόκληρη η σειρά (π.χ. στα πλαίσια της Epic Collection) θα προτιμούσα ένα απλό restoration, όπως στα Masterworks.

Αναιρώντας τον εαυτό μου, απέκτησα και ένα ακόμη hardcover τον ίδιο μήνα. Βέβαια πρόκειται για το πολυαναμενόμενο THE AMAZING SPIDER-MAN ULTIMATE NEWSPAPER COMICS COLLECTION VOL. 1: 1977-1978 HC από την IDW/Library of American Comics, η οποία για άλλη μια φορά δε μας απογοήτευσε και μας προσέφερε έναν καλαίσθητο τόμο με τα πρώτα stripάκια του Spidey. Αν έχετε, έστω και το ελάχιστο, ενδιαφέρον για τα newspaper strips ή/και τον Άνθρωπο Αράχνη, μην το χάσετε.

Κατά τα λοιπά, παρέλαβα αρκετά νέα volumes σειρών που παρακολουθώ μέσω trades. Τα THE WOODS VOL. 2: THE SWARM TPB, EAST OF WEST VOL. 4: WHO WANTS WAR? TPB, CRIMINAL VOL. 5: THE SINNERS TPB και VELVET VOL. 2: THE SECRET LIVES OF DEAD MEN TPB ψάχνουν χώρο στη βιβλιοθήκη.

Αυτά τα ολίγα λοιπόν και για σήμερα. Happy collecting!