TOP SHELVES: THE COLLECTOR

collectorWriter/Αrtist: Sergio Toppi
Archaia Entertainment

O Sergio Toppi ήταν ένας Ιταλός εικονογράφος και συγγραφέας comics που γεννήθηκε το 1932 στο Μιλάνο, με πλούσιο έργο το οποίο εκτείνεται σε διάστημα δεκαετιών. Πρόκειται για έναν σπουδαίο δημιουργό, με ιδιαίτερο ζωγραφικό ιδίωμα, που άρχισε να γράφει τη σειρά THE COLLECTOR το 1984.

Το ταξίδι του συλλέκτη είναι ένα οδοιπορικό σε μερικά από τα πιο απόμερα σημεία του πλανήτη, στα τέλη του 19ου αιώνα, που τον φέρνει σε επαφή με πληθυσμούς συχνά αποκομμένους και, έως ένα βαθμό, παγωμένους σε μία άλλη εποχή. Ο στόχος του συλλέκτη είναι η απόκτηση σπάνιων αντικειμένων για τη συλλογή του και, για να το καταφέρει,θα χρησιμοποιήσει την εφευρετικότητα και το θάρρος του, αλλά και όλα τα διαθέσιμα μέσα. Η επιμονή και η προσήλωση στο στόχο του ξαφνιάζουν, καθώς αγγίζουν τα όρια της εμμονής, αλλά, από την άλλη, οι πράξεις του χαρακτηρίζονται πάντα από αξιοπρέπεια και μια προσπάθεια, κόντρα σε όλες τις αντίξοες συνθήκες, της διατήρησης μιας πολιτισμένης συμπεριφοράς.

Είναι δύσκολο να ταυτιστείς με έναν ήρωα με παράφορη εμμονή στη συλλογή αντικειμένων, τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να ανήκουν στη συλλογή του. Η ικανότητά του, ωστόσο, να αντεπεξέρχεται με χάρη στις κακουχίες και να επιτυγχάνει, ακόμα και όταν όλες οι πιθανότητες είναι εναντίον του (και ενώ αρκετοί σκοτεινοί χαρακτήρες προσπαθούν να του τη φέρουν), σε κάνει να τον θαυμάζεις και να εκτιμάς την αξιοπρέπεια με την οποία συμπεριφέρεται σε κάθε άνθρωπο που συναντά, ανεξαρτήτως από τη διαφορετικότητά του. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες εξυπηρετούν την προώθηση της δράσης, αλλά και εμπλουτίζουν την ιστορία, με τις ιδιαιτερότητές τους, με βάθος και συναίσθημα.

toppi2

Το σχέδιο του Sergio Toppi είναι ποτισμένο στη λεπτομέρεια, οι παραμικρές σκιές διακρίνονται στα πρόσωπα των χαρακτήρων του, ενώ οι εκφράσεις είναι ανάγλυφες χάρη στη δυνατή γραμμή του και την έντονη σκιαγράφηση. Παρότι ολόκληρη η συλλογή είναι ασπρόμαυρη, η γλαφυρότητα των τοπίων δε μειώνεται, καθώς το σχέδιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά μόνο ως καθηλωτικό και η δράση αποτυπώνεται αμείωτη σε ένταση.

Το THE COLLECTOR, παρά την ηλικία του, είναι σύγχρονο, τόσο στη θεματολογία του όσο και στο σχεδιασμό του. Τα panels είναι δυναμικά και η εναλλαγή ανάμεσα στις διαφορετικές δομές τους προσθέτει στην ποικιλομορφία του ταξιδιού, αλλά και στο ρυθμό της ιστορίας. Σε ορισμένα σημεία, το σχέδιο διαχέεται από το ένα panel στο επόμενο και η αλληλουχία των εικόνων αποτυπώνεται με ιδιαίτερη φυσικότητα.

Collector_HC_PRESS-15Ο συγγραφέας-καλλιτέχνης, μέσα από το έργο του, παρουσιάζει μία εικόνα τελείως διαφορετικών πολιτισμών που επιβιώνουν και δημιουργούν στα όρια του δικού μας κόσμου. Το THE COLLECTOR είναι ένα εξωτικό ανάγνωσμα που θα ενδιαφέρει τόσο τους λάτρεις της περιπέτειας, όσο και εκείνους που αγαπούν comics όπως το CORTO MALTESE, έργα που με οδηγό έναν μυστηριώδη κεντρικό χαρακτήρα μας ταξιδεύουν σε μέρη υπαρκτά και φανταστικά ταυτόχρονα.

Το THE COLLECTOR είναι ουσιαστικά ένα ταξίδι κόντρα στις πιθανότητες με σκοπό την υπέρβαση των πιο άπιαστων στόχων. Γιατί, τι μπορεί να αξίζει περισσότερο σε αυτή τη ζωή από την εκπλήρωση ακόμα και των πιο τρελών ονείρων;