Our Expanding Universe

Advance review στο νέο comic του Alex Robinson!

Το Our Expanding Universe είναι το καινούργιο graphic novel του πολυβραβευμένου Alex Robinson (BOX OFFICE POISON, TRICKED, TOO COOL TO BE FORGOTTEN) που πραγματεύεται τις ζωές τριών φίλων, οι οποίοι προσπαθούν να ισορροπήσουν σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται καθώς σταδιακά γίνονται πατέρες.

Το κείμενο που ακoλουθεί αποτελεί advance review του OGN που θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στο μήνα, καθώς η Top Shelf είχε την ευγενή καλοσύνη να μας το στείλει για να σας το παρουσιάσουμε εγκαίρως.

You and I and everyone we know live in a family of approximately fifty galaxies known as the local group

Ο μικρόκοσμος των πρωταγωνιστών της ιστορίας περιλαμβάνει τον Billy και την Marcy, που περιμένουν το πρώτο τους παιδί και βιώνουν μία σειρά από συναισθηματικές μεταπτώσεις, καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν στους νέους τους ρόλους. Ο Scotty και η Ritu είναι οι αγχωμένοι γονείς ενός μικρού αγοριού και την οικογένειά τους έρχεται να ολοκληρώσει ένα κοριτσάκι. Την παρέα συμπληρώνει ο διαζευγμένος Brownie, που βλέπει με συγκρατημένη απαισιοδοξία τις ζωές των φίλων του να ανατρέπονται από την άφιξη των παιδιών τους.

the guys_for word

Ο Alex Robinson αφηγείται τις ιστορίες τους χωρίς να βιάζεται, οι ήρωες αλληλεπιδρούν σε καθημερινούς ρυθμούς, συζητούν, όπως θα γινόταν και σε μία indie ταινία, και φιλοσοφούν με κάθε ευκαιρία, στα σπίτια φίλων, στο γήπεδο, στην παραλία, στα μπάρμπεκιου… Οι ζωές των πρωταγωνιστών σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζονται εξιδανικευμένες, το αντίθετο μάλλον, έχουν προσεγγιστεί με ρεαλισμό, χωρίς τάση κριτικής, αλλά με διεισδυτική ματιά, σε μία προσπάθεια αποδόμησης των συναισθημάτων των γονιών πριν γίνουν καν γονείς και των αληθινών ζωών των ζευγαριών πίσω από την εικόνα που προβάλλουν προς τα έξω, ακόμη και στους πιο κοντινούς του ανθρώπους.

Τα καρέ ασφυκτιούν από λόγια, καθώς μερικές φορές οι ανησυχίες των ηρώων και η ανάγκη τους να τις μοιραστούν, είναι σαν να αγγίζουν κυριολεκτικά τους συνομιλητές τους. Το σχέδιο του Robinson, ασπρόμαυρο και ξεκάθαρο, δεν κουράζει με υπερβολικές λεπτομέρειες και φαίνεται να είναι ιδανικό για να αφηγηθεί μία ιστορία πόλης, όπου τρεις φίλοι μοιράζονται καθημερινές στιγμές. Τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών εκφράζονται ξεκάθαρα από τις εκφράσεις των προσώπων τους, αλλά και από γνώριμες σε όλους κινήσεις, καθώς η πλαστικότητα του σχεδίου είναι έντονη και οι συναισθηματικές μεταπτώσεις αποτυπώνονται με λιτό αλλά σαφή τρόπο.

baby_2

Αυτά τα πρόσωπα είναι τελικά πολύ γνώριμα, είναι οι φίλοι που έχουν παιδιά και ανταλλάσσουν δεικτικές ματιές στις κοινές συγκεντρώσεις, αυτοί που ίσως συναντάς λιγότερο και, όταν τους μιλάς στο τηλέφωνο, υπάρχει πάντα ένα χαοτικό ηχητικό υπόβαθρο. Τα ιντερλούδια, όπου ο φίλος των πρωταγωνιστών διηγείται ιστορίες από το διαρκώς διαστελλόμενο σύμπαν, μαζί με την επίσκεψη στο πλανητάριο, είναι στιγμές χαλάρωσης, καθώς η καθημερινή αγχωτική πραγματικότητα των ηρώων, όπου βυθίζεται ο αναγνώστης, διακόπτεται από τη συμπαντική αταραξία.

Hubble’s work revealed that all of these newly observed galaxies were on the move… away from each other. The universe was expanding!

Το OUR EXPANDING UNIVERSE είναι ένα διαλεκτικό, υπαρξιακό comic, για το άγχος του να μεγαλώνεις και να απομακρύνεσαι από τους πιο κοντινούς σου φίλους, αλλά και την ευθύνη του να γίνεσαι γονιός, οπότε το κέντρο του κόσμου σου απομακρύνεται από εσένα τον ίδιο και η ζωή σου περιστρέφεται γύρω από μία μικρή και παράξενη οντότητα, σε μία αχανή και πολλές φορές δυσβάσταχτη πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν είσαι μόνος σου, γιατί γύρω σου περιστρέφονται οι υπόλοιποι πλανήτες της τοπικής σου ομάδας, οι φίλοι και η οικογένεια σου.