Comicdom Files: The Complete Persepolis

Ένα τελείως διαφορετικό “coming of age story”

Ιστορία

Το THE COMPLETE PERSEPOLIS συγκεντρώνει σε έναν τόμο τα δύο μέρη του αυτοβιογραφικού graphic novel της Marjane Satrapi. Το PERSEPOLIS 1 αφηγείται την ιστορία της Marji, ενός νεαρού κοριτσιού που μεγαλώνει στο Ιράν τη δεκαετία του 1980, τα χρόνια της ισλαμικής επανάστασης, σε μία περίοδο έντονων αναταραχών και αλλαγών για τη χώρα. Στο PERSEPOLIS 2 η έφηβη πρωταγωνίστρια πηγαίνει σχολείο στην Αυστρία και προσπαθεί να ανταποκριθεί στη δύσκολη πραγματικότητα της ζωής σε μία ξένη χώρα, μακριά από την οικογένειά της και τους φίλους της και σε μία κοινωνία που δεν είναι έτοιμη να δεχτεί την πολιτισμική διαφορετικότητα. Το PERSEPOLIS 2 κέρδισε μεταξύ άλλων το βραβείο του φεστιβάλ της Angoulême για το σενάριό του.

percepolis1_cut

Τι Μας Άρεσε

Πρόκειται σίγουρα για ένα τελείως διαφορετικό “coming of age story”, ειπωμένο με ειλικρίνεια και χιούμορ, ενώ εύκολα θα μπορούσε να υποπέσει στο δράμα, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε η πρωταγωνίστρια/δημιουργός του σε σχετικά νεαρή ηλικία. Το σχέδιο είναι ιδιαίτερο και περισσότερο αφαιρετικό παρά ρεαλιστικό, εξυπηρετεί την αφήγηση της ιστορίας και λιγότερο αναδεικνύει την καλλιτεχνική δεξιότητα της Satrapi, με τις λιτές γραμμές του, ενώ κινείται αποκλειστικά σε ασπρόμαυρους τόνους. Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η σχέση που έχει η Marji με τον θείο της, αλλά και με τη γιαγιά της, ενώ η αντιπαράθεση των παιδιών με τους δασκάλους τους και αργότερα των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών με τους καθηγητές τους, όσον αφορά στη μαντίλα και στην αντιμετώπιση των γυναικών γενικότερα, αποδίδουν με απλό και άμεσο τρόπο τη διάσπαση μίας κοινωνίας, που σε σύντομο χρονικό διάστημα βίωσε έντονες πολιτικές αναταράξεις, αλλά και τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Τι Μας Ενόχλησε

Δε μπορώ να πω ότι με ενόχλησε κάτι, διαβάζοντας το συγκεκριμένο graphic novel. Σε κάθε περίπτωση, τα ιστορικά γεγονότα που αποτελούν το υπόβαθρο του comic σε προβληματίζουν και σε ωθούν να διαβάσεις περισσότερα για την ιστορία του Ιράν. Αν μη τι άλλο, ένιωσα και μία σύνδεση με αυτό τον λαό, που έχει πλούσια ιστορία και μυθολογία και όπου ο θρησκευτικός φανατισμός δεν καταφέρνει να ισοπεδώσει την προοδευτική μερίδα του πληθυσμού, που συνεχίζει να ονειρεύεται.

Συνολική Εκτίμηση

Το συγκεκριμένο graphic novel ξεχωρίζει, για εμένα, καθώς καταφέρνει να παρουσιάσει με ιδιαίτερη ευαισθησία την ιστορία χειραφέτησης μίας νεαρής κοπέλας που προέρχεται από οικογένεια διανοουμένων, σε μία κοινωνία όπου εγκαθιδρύεται ένα συντηρητικό ισλαμικό καθεστώς και, παρότι η δημιουργός υποστηρίζει ξεκάθαρα φιλελεύθερες απόψεις, αποδίδονται ρεαλιστικά και με σεβασμό και οι αντίθετες πλευρές.

persepolis-2_cut

Παράλληλες Προτάσεις

Το PERSEPOLIS μεταφέρθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και στον κινηματογράφο το 2007 ως animation και απέσπασε πληθώρα βραβείων, μεταξύ άλλων και το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ των Καννών. Από την άλλη, είναι δύσκολο να γράφεις για ένα βραβευμένο comic βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και να μην σκεφτείς το βραβευμένο με Pulitzer MAUS του Art Spiegelman, που αφορά στις εμπειρίες του πατέρα του δημιουργού ως Εβραίου της Πολωνίας που επιβίωσε του Ολοκαυτώματος. Τέλος, αξίζει να αναζητήσετε και το FUN HOME της Alison Bechdel, που αφορά στη δύσκολη ενηλικίωση της δημιουργού, σε ένα σπίτι με μυστικά και καταπιεσμένες επιθυμίες.