The Supergirl From Krypton

Ένα μοντέρνο κορίτσι από ένα νεκρό πλανήτη

Ιστορία

Πως εισάγεις ξανά μια από τις πιο διάσημες ηρωίδες του κόσμου της DC στο main continuity? Μα, φυσικά, με ένα μπαμ! Χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο έφτασε στη γη ο διάσημος ξάδερφος της, η Kara Zor-El προσγειώνεται στη Γη… και κάπου εκεί οι παραλληλισμοί με τον Superman σταματούν. Για κακή της τύχη, βρίσκεται στην πιο παράξενη και επικίνδυνη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, τη Gotham, και σύντομα τη περιμαζεύει ο σκοτεινός προστάτης της, ο οποίος έχει μια μάλλον επιφυλακτική στάση απέναντι σε κάθε τι εξωγήινο και πανίσχυρο. Έτσι ξετυλίγεται μια ενδιαφέρουσα ιστορία γεμάτη με προδοσίες, καχυποψία και μάχες, που αποτελεί ταυτόχρονα μια εισαγωγή και ένα coming of age για την Supergirl, αλλά και μια ματιά στην σχέση μεταξύ του Superman και του Batman.

Τι Μας Άρεσε

Η επιλογή να συστηθεί ξανά στο κοινό μια από τις πιο αγαπημένες ηρωίδες σε μια σειρά, η οποία ασχολείται με τη σχέση μεταξύ των Superman και Batman (το storyline “Supergirl From Krypton” εξελίσσεται στα SUPERMAN/BATMAN #8-15), αναδεικνύοντας τις δύο διαφορετικές στάσεις απέναντι στο καινούργιο και διαφορετικό, αναμφισβήτητα είναι εξαιρετικά πετυχημένη. Παρά την πολύχρονη παρουσία του Superman στη Γη, ζώντας ανάμεσα σε ανθρώπους, στη σειρά τονίζεται η μοναξιά που νιώθει, που προέρχεται από το γεγονός ότι αποτελεί τον τελευταίο απόγονο του είδους του που κατοικεί στο πλανήτη. Από την άλλη, ο Batman, έχοντας χάσει τόσα πολλά αγαπημένα πρόσωπα, φαίνεται να βρίσκει καταφύγιο στην απομόνωση και τη μοναχικότητα. Έτσι, όταν η Kara μπαίνει τόσο ξαφνικά στη ζωή τους, ο ξάδερφός της κάνει ό,τι μπορεί για να τη κρατήσει κοντά του, ενώ ο Batman τη στέλνει να ζήσει με τις Αμαζόνες, φοβούμενος τη δύναμη της, αλλά και την επίδραση που έχει η παρουσία της στον Clark.

Αν ο Batman φοβάται το διαφορετικό και ο Superman το εξιδανικεύει, λόγω των προσωπικών τους βιωμάτων, το μήνυμα της ιστορίας και αυτό που ανακαλύπτει η ίδια η Kara είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι (και εξωγήινοι) έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα είναι απειλές ή ήρωες και πως, ό,τι και να πιστεύουν οι άλλοι για εκείνη, μόνο η ίδια μπορεί να χαράξει την ιστορία της. Αυτό αποτελούσε και τον πυρήνα της προσωπικότητας της Supergirl σε προηγούμενες εμφανίσεις της, όταν επέλεξε να θυσιάσει τον εαυτό της, για να σώσει τον ξάδερφο της και το σύμπαν στο CRISIS ON INFINITE EARTHS. Στo SUPERGIRL FROM KRYPTON, η Kara βρίσκεται για λίγο στη σκοτεινή πλευρά, εξαιτίας των σχεδίων του Darkseid, αλλά σύντομα ανακαλύπτει τη σημασία του να παίρνει τις δικές της αποφάσεις, όποιο δρόμο κι αν διαλέξει. Αθώα και ταυτόχρονα επαναστάτρια, η Kara παρουσιάζεται το ίδιο χαμένη με κάθε άλλη έφηβη της ηλικίας της αρχικά, αλλά καθώς είναι η Supergirl, η πορεία προς το να γίνει υπερηρωίδα συμβαίνει σύντομα.

Στην ίδια ιστορία έχουμε έντονα συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές, όπως όταν ο Superman, μην έχοντας άλλη επιλογή, σκοτώνει ένα στρατό από Doomsday, τη διαμάχη του με τον Batman και τη Wonder Woman σχετικά με τη τύχη της Kara και το αίσθημα της προδοσίας που τον διακατέχει μετά το σχέδιο των δύο να την πάρουν μακριά του. Ιδιαίτερα απολαυστική είναι η συνάντηση Batman και Darkseid, η οποία στρώνει το δρόμο για γεγονότα που θα συμβούν αργότερα, αλλά και η παραδοχή του Batman ότι έκανε λάθος στη περίπτωση της Kara. H ιστορία κλείνει με μια νότα ελπίδας, καθώς η καινούργια ζωή της Kara ξεκινά και οι δύο φίλοι μαθαίνουν περισσότερα ο ένας για τον άλλο.

Στα θετικά και ο φόρος τιμής στο storyline TΗΕ CHAMPION από το ACTION COMICS #586, στο οποίο ο Superman πολεμούσε στο πλάι του Darkseid, πιστεύοντας ότι είναι γιος του, που λειτουργεί εξαιρετικά όταν χρησιμοποιείται στο ρόλο η μπερδεμένη και χαμένη ξαδέρφη του, και φυσικά το πολύ καλό artwork, τόσο στο σχέδιο του Michael Turner όσο και στα ζωντανά, έντονα χρώματα του Peter Steigerwald.

Tι Μας Ενόχλησε

Το THE SUPERGIRL FROM KRYPTON σίγουρα δεν είναι και η πιο πολύπλοκη ιστορία της DC και η μετάλλαξη της Kara σε τσιράκι του Darkseid έγινε μάλλον απότομα. Αλλά πέρα από αυτό, πετυχαίνει σε τόσα επίπεδα, παρουσιάζοντας την Supergirl με μια φρέσκια ματιά, ενώ παράλληλα μένει πιστή στη προσωπικότητα του χαρακτήρα, που οποιαδήποτε προβλήματα στην αφήγηση δικαιολογούνται.

Συνολική Εκτίμηση

Η ιστορία αποτελεί μια από τις πιο πετυχημένες εισαγωγές ενός αγαπημένου χαρακτήρα, πετυχαίνοντας στο να ικανοποιήσει τους παλαιότερους fans της Kara και να προσελκύσει καινούργιους. Παράλληλα, η παρουσία της Κara γίνεται μια ακόμη αφορμή, για να παρουσιαστούν οι δυο αντικρουόμενες απόψεις του Superman και του Batman και, όπως σε κάθε καλή ιστορία, οι ήρωες καταλήγουν να αναθεωρήσουν κάπως τις θέσεις τους και να μάθουν πράγματα για τον εαυτό τους.

Παράλληλες Προτάσεις

Εκτός από την Kara, στα 00s είχαμε την επιστροφή αρκετών sidekicks, σε ιστορίες που είτε απέδιδαν φόρο τιμής στο παρελθόν είτε τους παρουσίαζαν αρκετά αλλαγμένους. Μια τέτοια ιστορία είναι και το UNDER THE RED HOOD, για την επιστροφή του Jason Todd, ο οποίος μάλιστα αναφέρεται ονομαστικά στο ΤΗΕ SUPERGIRL FROM KRYPTON. Όσον αφορά στη γλυκύτατη ξαδέρφη του Superman, αμέσως μετά την επανεισαγωγή της στο σύμπαν της DC, απέκτησε τη δική της σειρά, με τίτλο SUPERGIRL που εκδίδονταν μέχρι την έναρξη της New 52 εποχής. Αυτή τη περίοδο κυκλοφορεί, εκτός από το ongoing comic της, και η σειρά SUPERGIRL: BEING SUPER, που ασχολείται με τα εφηβικά της χρόνια στη Γη. Και, φυσικά, έχει τη δική της τηλεοπτική σειρά στο CW!