Darkness Visible #1

Δαίμονες ανάμεσα μας

Γραμμένο από τον writer και σεναριογράφο Mike Carey, το DARKNESS VISIBLE είναι ένα comic που συνδυάζει τα δύο αγαπημένα μου πράγματα, τόσο στην τέχνη των comics όσο και στις υπόλοιπες· τον κοινωνικό σχολιασμό και τους θρησκευτικούς συμβολισμούς. Αυτό, όμως, που κάνει το DARKNESS VISIBLE ελκυστικό και ιδιαίτερο για τους αναγνώστες είναι ότι καταφέρνει να μην είναι βαρύγδουπο και εξεζητημένο, αλλά να προβάλλει τη θεματική του με τακτ, ενώ παράλληλα αφιερώνει αρκετό χώρο στην παρουσίαση και εξερεύνηση των χαρακτήρων, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να συμπάσχει μαζί τους.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μία Γη, στην οποία η ύπαρξη των δαιμόνων είναι κοινή γνώση και οι σχέσεις τους με τους ανθρώπους είναι αρκετά τεταμένες. Μέσα από τη συζήτηση του πρωταγωνιστή, ενός ντετέκτιβ για την αστυνομία του Λονδίνου, με τη μικρή του κόρη, παρουσιάζονται οι δύο κυρίαρχες απόψεις για τις δαιμονικές οντότητες. Η Μaggie φαίνεται να πιστεύει ότι δεν είναι επικίνδυνοι, ενώ ο Danny την συμβουλεύει να μείνει μακριά τους, αποκαλύπτοντας ότι οι δαίμονες, που τους ονομάζει Shaitan, μπορούν να συμβιώνουν με ανθρώπους σε αντάλλαγμα με αιώνια νεότητα και να τους διαφθείρουν. Στη συνέχεια, η ιστορία μεταφέρεται σε μια άλλη μεριά του Λονδίνου, όπου μια ομάδα Shaitan επιτίθενται σε μια εταιρεία, με σκοπό να κλέψουν κάποιους φακέλους. Η κινηματογραφική δράση και οι συνεχείς ανατροπές προσφέρουν ένα πολύ καλό πρόλογο στην ιστορία, που καταφέρνει να μας κάνει να ενδιαφερθούμε για τους χαρακτήρες και να παρουσιάσει αυτόν τον τόσο παρόμοιο με το δικό μας κόσμο, στον οποίο οι δαίμονες ζουν μέσα στις κοινωνίες.

Μπορεί ο πρωταγωνιστής να φαίνεται λίγο παρωχημένος και παρόμοιος με πολλούς άλλους πρωταγωνιστές άλλων comics, αλλά η ανατροπή στο τέλος του προσδίδει αρκετό ενδιαφέρον και σε κάνει να ανυπομονείς για την εξέλιξή του. Η ποιότητα του artwork φαίνεται από τις πρώτες σελίδες, όπου ο σχεδιασμός των δαιμόνων τραβά αμέσως την προσοχή. Η απόδοση του δειλινού σε ένα αστικό τοπίο, με τις αποχρώσεις του χρυσού και κόκκινου να μπλέκονται με αυτές του μοβ, είναι ένα από τα δυνατά σημεία, σε ένα τεύχος που διακρίνεται για το πολύ καλό coloring. Eπίσης, σε αυτό το comic έχει σχεδιαστεί ένα από τα πιο ρεαλιστικά Λονδίνα που έχω δει και οι τοποθεσίες είναι σχεδιασμένες τόσο καλά, που νιώθεις ότι βρίσκεσαι εκεί.

Ο Carey, που έχει δουλέψει στο LUCIFER και στο HELLBLAZER, μεταξύ άλλων, γνωρίζει πολύ καλά πώς να αποδώσει το δαιμονικό στοιχείο με στοιχεία ρεαλιστικότητας και αυτό είναι και το μεγαλύτερο ατού αυτού του comic. Το DARKNESS VISIBLE εντάσσει το υπερφυσικό στοιχείο σε μια αστυνομική ιστορία, εξερευνώντας παράλληλα τις συνέπειές του στο κόσμο. Γενικά, έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας από τους καλύτερους τίτλους της IDW αυτή τη περίοδο, εάν συνεχίσει το ίδιο καλά.