Unholy Grail #1

Δύσκολοι καιροί για Ιππότες!

Ο θρύλος του Βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης, είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο διάσημες ιστορίες του Δυτικού Πολιτισμού και ένας μύθος τον οποίο τυχαίνει να γνωρίζω αρκετά καλά. Μετά από τόσες μεταφορές του μύθου σε διαφορετικά Μέσα, είναι δύσκολο να αισθανθώ τον ίδιο ενθουσιασμό που ένιωσα την πρώτη φορά που τον διάβασα και υπάρχουν πολλές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μεταφορές τις οποίες έχω αγνοήσει, πιστεύοντας ότι δεν έχουν κάτι παραπάνω να προσφέρουν. Γι’ αυτό το λόγο, αντιμετώπισα το UNHOLY GRAIL με σκεπτικισμό, αλλά εν τέλει με κέρδισε το όνομα του σχεδιαστή του comic, Mirko Colak, ο οποίος είναι γνωστός για τη δουλειά του στον Punisher και τον Conan. Και πραγματικά, το σχέδιο του Colak απογειώνει αυτή την ιδιαίτερη μεταφορά του μύθου, που είναι πολύ πιο σκοτεινή και τρομαχτική από αυτές που έχει συνηθίσει το κοινό όταν ακούει το όνομα του Βασιλιά Αρθούρου.

Το comic αρχίζει με τον ιππότη Percival να επιστρέφει, κουβαλώντας το Άγιο Δισκοπότηρο, ανάμεσα σε πτώματα, σε ένα κατεστραμμένο Camelot. Στις επόμενες σελίδες, μέσω flashback, μαθαίνουμε την ιστορία του Merlin, ο οποίος δολοφονήθηκε από έναν δαίμονα που έκλεψε την ανθρώπινη μορφή του, για να κυριεύσει την Αλβιώνα, και την μετέπειτα χειραγώγηση του Αρθούρου από αυτόν. Ο μακιαβελικός Merlin είναι σίγουρα το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας. To τέλος του τεύχους είναι αρκετά απότομο και απρόσμενο, επιβεβαιώνοντας ότι το κακό δεν βρίσκεται απλά στον κόσμο, αλλά είναι μέρος της ίδιας της Γης, η οποία έχει ποτιστεί από το αίμα εκατοντάδων μαχών.

Ο Cullen Βunn εμπνέεται τόσο από τον μύθο του Αρθούρου όσο και από τα πλάσματα του Lovecraft, για να επαναπροσδιορίσει την ιστορία, καταφέρνοντας να της εμφυσήσει μια φρέσκια πνοή. Όμως, το comic θα ήταν λιγότερο ενδιαφέρον χωρίς το εκπληκτικό artwork. Oι εκφράσεις των προσώπων, τα τοπία που βρίσκονται σε μια διαρκή ροή, προδίδοντας τη δύναμη της φύσης, και τα σκοτεινά χρώματα, είναι που κάνουν το UNHOLY GRAIL να ξεχωρίζει. Χωρίς να χρειάζονται πολλά λόγια, ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει τους χαρακτήρες με βάσει τις κινήσεις τους και τις εκφράσεις των προσώπων τους. Η ψυχρότητα και η κακία του Merlin, έρχονται σε αντίθεση με τη θλίψη του Percival, και η εμφάνιση του Αρθούρου είναι σύντομη, αλλά αρκετή για να κινήσει την περιέργεια σε όποιον διαβάζει το comic.

Αν και ο μύθος του βασιλιά Αρθούρου έχει ειπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν, το UNHOLY GRAIL αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, αντλώντας έμπνευση από τις ιστορίες του Lovecraft, ενώ το artwork κλέβει την παράσταση. Το πρώτο τεύχος αρχίζει δυνατά και καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να ανυπομονεί για το επόμενο.