The Comic Con 2018 Report

Εντυπώσεις από το comic con της Θεσσαλονίκης

Μετά από ένα γεμάτο και απολαυστικό τριήμερο στο Comicdom Con Athens 2018, τί καλύτερο από το να συνεχίσεις με ένα ταξιδάκι στην Θεσσαλονίκη; Πόσο μάλλον όταν τις μέρες εκείνες διοργανώνεται και το τέταρτο The Comic Con, στο οποίο δεν μου είχε δοθεί ποτέ η ευκαιρία να παρευρεθώ.

Δυστυχώς, λόγω διάφορων υποχρεώσεων, ήταν αδύνατο να προλάβω την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, η οποία εμπεριείχε Q&A Ελλήνων δημιουργών, αποκαλύψεις για τα μυστικά των comics, καθώς κι ένα αφιέρωμα στο STAR WARS. Ευτυχώς, βέβαια, η δεύτερη μέρα ήταν αρκετά γεμάτη, με τους Γιάννη Παλαβό, Τάσο Ζαφειριάδη και Θανάση Πέτρου να μιλούν για το βραβευμένο ως Καλύτερο Κόμικ της χρονιάς στα φετινά Ελληνικά Βραβεία Κόμικς, ΓΡΑ-ΓΡΟΥ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα, σχετικά με τις ελληνικές εκδόσεις. Επίσης, όσοι βρέθηκαν το Σάββατο στο φεστιβάλ, είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στα Q&A των Tanino Liberatore και Yıldıray Çınar, ενώ αδιαμφισβήτητα το μεγάλο event της ημέρας ήταν το Q&A των Frank Miller και Brian Azzarello. Αυτό το τελευταίο διεξαγόταν σχετικά αργά, οπότε, μέχρι εκείνη την ώρα, είχα αρκετό χρόνο για να περιπλανηθώ στα τραπεζάκια και να πραγματοποιήσω και μερικές αγορές.

Το πρώτο μου συμπέρασμα είναι ότι, όσον αφορά στα ξενόγλωσσα comics, οι επιλογές ήταν σχετικά περιορισμένες, καθώς περιορίζονταν σε δύο πάγκους, εκ των οποίων ο ένας είχε μόνο τόμους. Συνεπώς, μια και δεν είμαι μεγάλος fan των hardcovers, η εμπειρία της αναζήτησης του πολυπόθητου τεύχους μέσα σε κούτες με comics, κράτησε λίγο παραπάνω από 10 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επανέλαβα αρκετές φορές την ίδια διαδικασία στις ίδιες κούτες, χωρίς εκπλήξεις ως προς το αποτέλεσμα. Ευτυχώς, μεγάλο μέρος της ελληνικής σκηνής των comics ήταν στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ικανοποιήσει τις καταναλωτικές μου ανάγκες τις ημέρες του φεστιβάλ. Παρ’ όλο το τρέξιμο των ημερών, η εικόνα που μου είχε δημιουργηθεί φέτος τις ημέρες του Comicdom Con Athens, ήταν ότι το επίπεδο των δουλειών και των κυκλοφοριών που συναντούσε κανείς στο Artists Alley, ήταν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου. Αυτό επιβεβαίωσα και στη Θεσσαλονίκη, όπου είχα τον χρόνο να κάνω μια πιο ενδελεχή παρατήρηση, που οδήγησε σε πληθώρα αγορών, οι οποίες με άφησαν κάτι παραπάνω από ευχαριστημένο.

Κατά τα άλλα, βέβαια, το The Comic Con ήταν μια γιορτή της ευρύτερης pop κουλτούρας, όπου μπορούσε κανείς να συναντήσει επιτραπέζια, role playing games, φιγούρες, Funko POP!, Playmobil, και διάφορα παρεμφερή πράγματα, τα οποία προσωπικά δεν με ενθουσιάζουν ιδιαίτερα και συνεπώς είναι δύσκολο να εκφράσω άποψη σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των επισκεπτών. Σίγουρα, κάποια από αυτά ήταν άκρως εντυπωσιακά, και αν κρίνω από το πλήθος του κόσμου που συναντούσε κανείς μπροστά σε αυτούς τους πάγκους, θα πω ότι μάλλον είχαν μεγάλη επιτυχία. Λίγο αργότερα, το απόγευμα του Σαββάτου, την κεντρική σκηνή του Εκθεσιακού Χώρου κατέλαβαν δεκάδες cosplayers, τους οποίους, φυσικά, συναντούσες στον χώρο του Φεστιβάλ και στους γύρω δρόμους, όλο το τριήμερο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Q&A των Miller και Azzarello θα γινόταν στις 8 το βράδυ του Σαββάτου. Με περίπου 40 λεπτά καθυστέρηση και μέσα σε rock star ατμόσφαιρα, ο Frank Miller έγινε δεκτός στην κεντρική σκηνή του Βελλίδειου, με τον Brian Azzarello να ακολουθεί. Για καμιά ώρα, το κοινό είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους δύο δημιουργούς, με τον Azzarello να είναι φιλικός, ευδιάθετος και με όρεξη, και τον Miller να είναι… ο Miller, αφού απέφυγε να δώσει απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα, απαντώντας “χιουμοριστικά”, σε κάποια άλλα ερωτήματα έδωσε μονολεκτικές απαντήσεις, ενώ δεν έκρυψε και τη δυσφορία του, λέγοντας κάποια στιγμή στο κοινό ότι “σίγουρα μπορείτε να κάνετε και καλύτερες ερωτήσεις από αυτές”. (Σε αυτό το τελευταίο, ομολογώ ότι θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί του.)

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι, στην πορεία, η κουβέντα πήρε μια πιο ενδιαφέρουσα τροπή, κυρίως χάρη στον Azzarello, ο οποίος δεν σταμάτησε να του δίνει καλές πάσες. Όπως και να ‘χει, το συμπέρασμα είναι ότι όσοι δεν καταφέρατε να δείτε από κοντά τον Frank Miller, δεν χάσατε και κάτι φοβερό και αν ήσασταν εκεί δεν θα ακούγατε κάτι παραπάνω από αυτά που μπορείτε να ακούσετε σε μια οποιαδήποτε συνέντευξή του. Συνεπώς, αν δεν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που θα πλήρωναν τα 50€ για μια υπογραφή ή μια φωτογραφία, μάλλον θα συμφωνήσετε ότι η παρουσία του Frank Miller στη Θεσσαλονίκη ήταν κάπως “διακοσμητική”, καθώς περιορίστηκε σε αυτό το ωριαίο event.

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με το τρίτο Q&A Ελλήνων δημιουργών, στο οποίο συμμετείχαν οι Σιαδώρα Παπαθεοδώρου, Έλενα Γώγου, Ειρήνη Σκούρα και Dani. Στη συνέχεια, James Tynion IV και Μιχάλης Διαλυνάς μας μίλησαν για το THE WOODS, αλλά και για τα υπόλοιπα πολύ ενδιαφέροντα projects τους, ενώ, λίγο μετά, τη σκυτάλη πήρε ο William Simpson, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως στη δουλειά του στο GAME OF THRONES. Και κάπου εκεί επανέλαβα τη βόλτα μου στους πάγκους του Εκθεσιακού Χώρου, προτού αποχωρήσω οριστικά. Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα περισσότερα events μέσα στις μέρες του Φεστιβάλ, καθώς την Κυριακή, από τις 15:00 μέχρι τις 21:00, που ξεκινούσε το party, το πρόγραμμα περιλάμβανε ένα sculpting workshop, το οποίο προφανώς απευθύνεται σε ένα κάπως εξειδικευμένο κοινό, και το The Comic Con Trivia, με παρουσιαστές τους Γιάννη Σερβετά και Δημήτρη Μεντζέλο. Προσωπικά, κανένα από τα δύο events δεν ήταν αρκετό για να με κρατήσει στον χώρο του Φεστιβάλ για τόσες ώρες. Αυτή είναι και η βασική μου παρατήρηση σχετικά με το The Comic Con καθώς και το, κάπως παράξενο, γεγονός ότι το φυλλάδιο του Φεστιβάλ δεν έγραφε το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα όσο ήμουν στο Βελλίδειο να πρέπει να μπαίνω συνέχεια από το κινητό μου στο internet, προκειμένου να δω τι ώρα ξεκινάει το κάθε event και πού διεξάγεται.

Κατά τα άλλα, το The Comic Con ήταν ένα πλούσιο και απολαυστικό event, το οποίο δεν εστιάζει αποκλειστικά στα comics, αλλά απευθύνεται σε ένα αρκετά ευρύ κοινό. Η οργάνωση ήταν άρτια, το κλίμα ευχάριστο ενώ το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης, καθιστούσε αρκετά εύκολο το να φεύγει κανείς για λίγο και να επιστρέφει αργότερα. Αν και δεν έχω εμπειρία από προηγούμενες χρονιές, από αυτά που άκουσα και διάβασα, η φετινή διοργάνωση μάζεψε περισσότερο κόσμο, κάνοντας ξεκάθαρο πως το The Comic Con πλέον έχει χτίσει γερές βάσεις και αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για ένα ανοιξιάτικο ταξίδι στην Θεσσαλονίκη.