Πέθανε Σε ηλικία 95 Ετών Ο Stan Lee

Η ψυχή της Marvel δεν είναι πια μαζί μας

Σήμερα είναι μια ιδιαίτερα θλιβερή ημέρα, καθώς όπως έγινε γνωστό, ο Stanley Martin Lieber, απεβίωσε, από άγνωστα προς το παρόν αίτια, σε ηλικία 95 ετών.

Ο Stan Lee, όπως έγινε γνωστός, γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1922 στο Manhattan της Νέας Υόρκης. Το 1939 έπιασε δουλειά ως βοηθός στην εταιρία Timely Comics του Martin Goodman, του οποίου η σύζυγος ήταν ξαδέρφη του Lee. Εκεί, το 1941, έκανε και το ντεμπούτο του ως συγγραφέας στο CAPTAIN AMERICA COMICS #3. Μετά την αποχώρηση των Joe Simon και Jack Kirby από την εταιρεία, ο Stan Lee στα 19 του προάχθηκε σε editor.

Τη δεκαετία του 1950, η Timely είχε μετατραπεί πια σε Atlas Comics και ο Lee έγραφε ιστορίες διαφόρων ειδών όπως romance, humor, science fiction, medieval adventure και horror. Η αναγέννηση του superhero genre από πλευράς DC είχε ως αποτέλεσμα ο Martin Goodman να ζητήσει από τον Lee να φτιάξει και αυτός κάτι αντίστοιχο. Και αφού ο Lee είχε κουραστεί κι ετοιμαζόταν να αλλάξει καριέρα αποφάσισε να πειραματιστεί και μαζί με τον Jack Kirby να δημιουργήσουν κάτι διαφορετικό. Κι έτσι εγένετο FANTASTIC FOUR.

Η επιτυχία του comic οδήγησε στη δημιουργία μιας σειράς από νέους τίτλους. HULK, THOR, IRON MAN, UNCANNY X-MEN, DAREDEVIL, DOCTOR STRANGE, AVENGERS και SPIDER-MAN είναι μόνο μερικά από τα comics τα οποία συνδημιούργησε ο Stan “The Man” Lee ανανεώνοντας το superhero genre και καθιστώντας το προσιτό και στους μη παραδοσιακούς αναγνώστες comics της εποχής.

Ως editor, ο Lee δημιούργησε μια αίσθηση κοινότητας μεταξύ εταιρείας και αναγνωστών, εγκαινιάζοντας το “Bullpen Bulletins” και το “Stan’s Soapbox” ενώ, λόγω έλλειψης χρόνου και προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο φόρτο εργασίας, δημιούργησε μια ξεχωριστή μέθοδο συγγραφής, η οποία έμεινε γνωστή ως “Marvel Method”. Η επιτυχία συνεχίστηκε όλη τη δεκαετία του 1960 και ο Lee έπαιξε τεράστιο ρόλο στη δημιουργία δημοφιλών χαρακτήρων όπως ο Black Panther, ο Silver Surfer, ο Falcon, οι Inhumans και πολλοί άλλοι.

Τα επόμενα χρόνια ο Lee, ως γνήσιος showman, μετατράπηκε ουσιαστικά στο “πρόσωπο” της Marvel, συμμετέχοντας σε comic book conventions, δίνοντας διαλέξεις σε Πανεπιστήμια και συμμετέχοντας σε διάφορα panels. To 1981 μετακόμισε στην California, προκειμένου να εποπτεύσει τη διαδικασία της μεταφοράς των ηρώων της Marvel στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη. Το 1998 δημιούργησε την Stan Lee Media και το 2001 την POW! Entertainment, ενώ έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τα διάσημα cameos του στις ταινίες της Marvel. Η τελευταία του δουλειά ήταν το GOD WOKE, το οποίο παρουσίασε το 2016.

Άσχετα με το τι πιστεύει ο καθένας για τον Stan Lee, το σίγουρο είναι ότι αποτέλεσε έναν από τους πιο ταλαντούχους κι επιδραστικούς ανθρώπους της βιομηχανίας των comics και πως η 9η Τέχνη σήμερα έχασε έναν από τους διασημότερους εκπροσώπους της.