DC Superhero Girls: Weird Science #1

Μπορούν η μαγεία και η επιστήμη να συνυπάρξουν;

Ποιος είπε ότι τα comics είναι μόνο για ενήλικες; Με τόσους τίτλους για εγκλήματα, μυστήρια και αιματηρές μάχες, είτε μεταξύ υπερηρώων ή άλλων χαρακτήρων, είναι δύσκολο να διατηρούνται παράλληλα και τίτλοι που απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο, πιο νεαρό και αθώο κοινό. Το DC SUPERHERO GIRLS, όμως, έχει αποδείξει την αξία του ως brand και έχει καταφέρει να μετατρέψει μικρά παιδιά σε αναγνώστες comics και σε fans των γυναικείων χαρακτήρων της DC.

Συνήθως, οι ιστορίες για τις νεαρές υπερηρώιδες είναι αρκετά καλογραμμένες και συχνά-πυκνά προβάλλονται, όπως είναι αναμενόμενο, μηνύματα σχετικά με τη σημασία της φίλιας, της συνεργασίας, της ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης, της αλληλοβοήθειας και της στήριξης. Το χιούμορ ίσως είναι αρκετά αμερικάνικο και να ξενίσει τους αναγνώστες άλλων κουλτούρων, αλλά, από την άλλη, βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που όλοι γελάνε με τις ταινίες του MCU, όποτε είμαστε όλοι, λίγο-πολύ, εξοικειωμένοι, και οι μικρότεροι φαίνεται να προσαρμόζονται ευκολότερα από τους μεγαλυτέρους. Και αν λάβει κανείς υπ’ όψη πόσο πετυχημένα και απολαυστικά είναι τα designs των ηρωίδων, τότε δεν είναι να απορεί κανείς που το DC SUPERHERO GIRLS είναι τόσο επιτυχημένο.

Η συγκεκριμένη ιστορία, λοιπόν, αρχίζει με τα κορίτσια να μάχονται εναντίον της Giganta και με τη βοήθεια των μαγικών ικανοτήτων καταφέρνουν να υπερισχύσουν πάνω στην ώρα, ώστε να προλάβουν να γυρίσουν στο σχολείο, όπου ο διευθυντής Jim Gordon είναι έτοιμος να βγάλει μια ανακοίνωση σχετικά με τα επιστημονικά project που θα καλούνται να αναλάβουν οι μαθητές και μαθήτριες. H Βatgirl και η Bubblebee είναι ενθουσιασμένες και όλα τα κορίτσια θα πρέπει να αποφασίσουν με τι θα ασχοληθούν. Οι ιδέες δίνουν και παίρνουν, προβάλλοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προσωπικοτήτων τους, αλλά η καημένη Zatanna, όντας πιο συνηθισμένη στη μαγεία, δυσκολεύεται να κατανοήσει τα προτερήματα της επιστήμης και αντιμετωπίζει το φόβο της αποτυχίας. Από την άλλη, βέβαια, η επιστήμονας από το Cadmus που κάλεσε το σχολείο, για να εμψυχώσει τους μαθητές, τους παρακίνησε να τολμήσουν να ρισκάρουν και να αποτύχουν, οπότε υπάρχει ελπίδα για την αγαπημένη μάγισσα.

Είναι μια άκρως συμπαθητική και χαριτωμένη ιστορία που επικεντρώνεται στη σχέση των κοριτσιών με την επιστήμη και την άκρως ενδιαφέρουσα προσωπικότητα της Ζatanna. Το artwork ξεχειλίζει από χρώματα και είναι απλοϊκό και καθαρό, θυμίζοντας κάποια σχέδια από anime. Aυτό που το κάνει ενδιαφέρον είναι όλες οι μικρές λεπτομέρειες που χρησιμοποιούνται για να υποδηλώσουν το χαρακτήρα της κάθε ηρωίδας, είτε είναι τα μολύβια στο μαλλί της επιστήμονα, ή τα απογοητευμένα και εκνευρισμένα πρόσωπα όλων των σπουδαστών, εκτός από τις ενθουσιασμένες Batgirl και Bubblebee, όταν τους απευθύνεται ο διευθυντής.

Ίσως το καλύτερο mainstream comic με υπερήρωες που απευθύνεται σε μικρές ηλικίες, το DC SUPERHERO GIRLS συχνά απαρτίζεται από καλογραμμένες ιστορίες με θετικά μηνύματα (μακάρι να είχαμε και εμείς, όταν ήμασταν μικροί, καθηγητές που να μας έλεγαν ότι μπορούμε να αποτύχουμε ελεύθερα!) και τις υπέροχες ηρωίδες της DC, με τις διαφορετικές προσωπικότητες τους, τις αδυναμίες τους, αλλά και όλα τα στοιχεία που τις κάνουν μοναδικές.

Σαφέστατα συστήνεται σε γονείς και παιδιά, αλλά και σε όσους αρνούνται να μεγαλώσουν.