Second Coming #1

Superheroes ή Χριστούλης;

To SECOND COMING συζητήθηκε πριν εκδοθεί, όταν μάθαμε ότι λόγω διαμαρτυριών, η DC αποφάσισε την ακύρωση της έκδοσης του comic του Mark Russel, οπότε και ο ίδιος έπρεπε να αναζητήσει άλλη εκδοτική. Η Ahoy comics, μην έχοντας τα ίδια θέματα με το brand name της και την δημόσια εικόνα της τα οποία φαίνεται να απασχολούν τη DC, εμπιστεύτηκε το comic και τοn δημιουργό του, οπότε και η κυκλοφορία του στην αγορά είναι πλέον γεγονός, παρά τις όποιες αντιδράσεις. Οι οποίες, μετά την ανάγνωση του, μοιάζουν ιδιαίτερα παράξενες, αν αναλογιστεί κανείς ότι το comic είναι ελάχιστα βλάσφημο, σε σχέση με άλλα που πραγματεύονται θέματα της χριστιανικής θρησκείας, και μάλιστα δείχνει μεγάλο θαυμασμό προς το χαρακτήρα του Ιησού, ο οποίος παρουσιάζεται καλοκάγαθος και υπόδειγμα ηθικής.

Το comic επικεντρώνεται στη σχέση του Θεού με τους ανθρώπους και τον ίδιο του τον γιο, αντλώντας όλο το χιούμορ από τη παράλογη και βάναυση συμπεριφορά του πρώτου. Ο Θεός βάζει τα δημιουργήματα του σε παράλογες δοκιμασίες και μετά εκνευρίζεται με τα αποτελέσματα, καθώς τίποτα δεν λειτουργεί έτσι όπως το έχει σχεδιάσει και οι άνθρωποι αποδεικνύονται απείθαρχοι. Αντίθετα, ο Ιησούς αγαπάει τους ανθρώπους, πιστεύει στη συγχώρεση και στη φιλία, και επιμένει να βλέπει τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Καθώς, όμως, ο Πατέρας του θεωρεί τον γιο του μαλθακό και αφελή, τον στέλνει να μάθει από έναν υπερήρωα, πιστεύοντας ότι εκφράζει το ιδανικό που ο Ιησούς πρέπει να φτάσει.

Γενικά, η ιδέα πετυχαίνει, καθώς επιδιώκει να σαρκάσει την τάση των μεγάλων εταιρειών και σίγουρα της Ιαπωνικής παράδοσης που μεταφέρεται και στο κοινό, να εξιδανικεύουν τους υπερήρωες τους, με το να εστιάζουν στο status τους ως “σύγχρονων θεών”, το οποίο είναι τόσο πετυχημένο, που ακόμα και ο Χριστός ωχριά απέναντι τους. Το χιούμορ του Μark Russel, το οποίο έχει σύγχρονες αναφορές χωρίς να γίνεται ηλίθιο ή διδακτικό, δένει ιδανικά με την ιστορία και δεν αποφεύγει να ασκήσει κριτική στις συμπεριφορές της κοινωνίας μας, όπως κάνει και στο WONDER TWINS. Πνευματώδες και πάντα στρεφόμενο ενάντια στον κυνισμό, το γράψιμο του Mark Russel είναι επίσης αισιόδοξο και σίγουρα επιλέγει να προβάλλει ιδιαίτερα καλότροπα και ευχάριστα μηνύματα. Τόσο πολύ, που κάνει τις διαμαρτυρίες εις βάρος του, άκυρες.

Το artwork είναι ενδιαφέρον, καθώς αλλάζει μεταξύ των διαφορετικών εποχών στις οποίες το comic αναφέρεται, αλλά πάντοτε επικεντρώνεται στους διαφορετικούς χαρακτήρες, δίνοντας ζωή ακόμα και στους πιο ασήμαντους, μέσω των εκφράσεων και των κινήσεών τους. Στη σύγχρονη εποχή, το σχέδιο είναι περισσότερο δυναμικό, θυμίζοντας το στιλ των υπερηρωικών comics.

Χαριτωμένο και αστείο, το SECOND COMING #1 δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμενα, αλλά παραμένει ένα άκρως διασκεδαστικό comic, που θέλει να μας κάνει να αγαπήσουμε τον Ιησού και τις διδαχές του, ενώ παράλληλα κριτικάρει την αποθέωση της βίας και τις ωφελιμιστικές συμπεριφορές, οι οποίες αποτελούν πρότυπα στη κουλτούρα μας. Σίγουρα αξίζει τον κόπο και σίγουρα δεν είναι αρκετά βλάσφημο ή ανατρεπτικό, για να δικαιολογεί αντιδράσεις, όμως όποιος το πιάσει στα χέρια του, θα περάσει καλά.