Top 50 Newspaper Comic Strips

20-16: Andy, Mutt and Jeff dreamt of a rarebit wizard

Από τις πιο πολυσυλλεκτικές πεντάδες η συγκεκριμένη, με science fiction από θρυλικούς δημιουργούς, αστικό και οικογενειακό χιούμορ μέχρι δακρύων, αξιαγάπητους μάγους και σπαστικούς βασιλιάδες, αλλά και σουρεαλιστικά όνειρα! Ελπίζουμε να αντέξετε το roller coaster συναισθημάτων και τεχνοτροπιών.

20

The Wizard Of Id

1964-2007WriterJohnny HartArtistBrent ParkerKing Features Syndicate, Creators Syndicate

“Ο Βασιλιάς είναι ένας κώλος!”

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, αυτή η φράση είναι μία από τις αγαπημένες μου παιδικές αναμνήσεις. Κάπου εκεί, στο ράφι με τα strips στη βιβλιοθήκη του πατρικού μου, έπεσα πάνω σε ένα που απ’ έξω είχε έναν βασιλιά και αυτόν τον τολμηρό τίτλο. Θες που σκέφτηκα ότι θα είναι παραμυθένιο, θες που όντως διάβασα τον τίτλο και είπα ότι εδώ θα έχει ψωμί, το άρπαξα και το ξεκοκάλισα. Και είμαι κολλημένη από τότε.

Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα strips που έχω διαβάσει και το προτείνω ανεπιφύλακτα. Σταματήστε ό,τι κάνετε και αναζητήστε το τώρα. Τί θα βρείτε αν το κάνετε; Θα βρείτε το βασίλειο του Id (ο τίτλος του strip είναι απευθείας αναφορά στον Wizard of Oz, αν ανακατέψεις και λίγο Freud, με το id να εκπροσωπεί τα κατώτερα ένστικτά μας) και τον βασιλιά του. Αυτός ο βασιλιάς είναι όντως κώλος, τόσο σε ανάστημα, όσο και σε συμπεριφορά. Είναι ένας κοντός, δεσποτικός τύπος, που για ψύλλου πήδημα στέλνει κόσμο στα μπουντρούμια ή τον εκτελεστή. Όλοι τον σιχαίνονται, αλλά καλά που υπάρχει γιατί γύρω από αυτόν στήνονται τα καλύτερα αστεία.

Δευτεραγωνιστής είναι ο Wizard του τίτλου, ένας πανίσχυρος αλλά ταυτόχρονα ατζαμής μάγος. Υπηρετεί τον βασιλιά, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί κατηγορηματικά ότι ο βασιλιάς είναι ένας κώλος, όπως και όλο το υπόλοιπο βασίλειο. Αστείο βγάζει τόσο με τη σχέση του με αυτόν, όσο και με τη δεσποτική σύζυγό του. Το strip συμπληρώνουν ένα πλήθος χαρακτήρων, από ιππότες, δεσποσύνες, γελωτοποιούς, φύλακες, χωρικούς, υπηρέτες και πολλούς – πραγματικά πολλούς – άλλους. Άλλωστε, το strip “τρέχει” από το 1964 μέχρι σήμερα!

Ο Brent Parker και ο Johnny Hart δημιούργησαν ένα μεσαιωνικό σύμπαν μοναδικό, ξεκαρδιστικό, αδίστακτο, σύγχρονο. Το χιούμορ είναι καυστικό, βιτριολικό, βαθιά πολιτικό, ανεπανόρθωτα ανθρώπινο, ενώ το σχέδιο είναι αδρό, με απλές γραμμές, αλλά πολύ χαρακτηριστικό και αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που μου αρέσει πολύ. Γενικά, κακό λόγο δε θα βρω να πω για το WIZARD OF ID.

Δεν είναι τυχαίο που ανάμεσα στους θαυμαστές του strip υπήρξε και ο Jim Henson, ο οποίος σκόπευε να κάνει μια χιουμοριστική σειρά με τους πρωταγωνιστές του strip να μετατρέπονται σε κούκλες. Δυστυχώς, μέχρι να ενδιαφερθεί το ABC, ο Henson είχε προχωρήσει στο Sesame Street και δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί. Πραγματικά κρίμα.
Μπείτε, λοιπόν, και εσείς σε αυτή την εκλεκτή παρέα και αναφωνήστε με πάθος και σθένος, “ο Βασιλιάς είναι ένας κώλος!”.

#20 #19 #18 #17 #16