Top 50 Newspaper Comic Strips

20-16: Andy, Mutt and Jeff dreamt of a rarebit wizard
17

Andy Capp

1957-1998Writer/ArtistReg SmythePublishers-Hall Syndicate, Creators Syndicate

Δεν υπάρχει άνθρωπος που γεννήθηκε τον προηγούμενο αιώνα στη χώρα μας, που να μην έχει πιάσει στα χέρια του σταυρόλεξο. Ένα από τα πιο διάσημα τομάκια με σταυρόλεξα και σπαζοκεφαλιές ήταν και είναι το ΤΕΣΤ, από τις εκδόσεις Τατάρη, όπου, ακόμα και σήμερα, φιλοξενούνται στο εσώφυλλό του τα στριπάκια του “Ανδρέα Καπόπουλου”.

Ο δημιουργός του ANDY CAPP ήταν ο ταλαντούχος Άγγλος σχεδιαστής Reginald Smyth, ο οποίος, αφού επέζησε από τις μάχες ενάντια στους Afrika Korps, συνέχισε να ακονίζει τις σχεδιαστικές του δεξιότητες. Τη δεκαετία του ’50, με μέντορα τον Leslie Harding ή Styx, άρχισε να ασχολείται πλέον επαγγελματικά, υπογράφοντας ως Reg Smythe και σχεδιάζοντας 60 γελοιογραφίες την εβδομάδα, για λογαριασμό εφημερίδων αλλά και περιοδικών.

Το 1957, όντας σε συνεργασία με την DAILY MIRROR, ο αρχισυντάκτης Phlip Zec του ζήτησε να φτιάξει έναν νέο χαρακτήρα για την έκδοση της εφημερίδας στο Manchester. Έτσι, προέκυψε ο γεμάτος αστεία στερεότυπα, ράθυμος, εγωιστής, ποδοσφαιρόφιλος, μεθύστακας, γυναικάς και τζογαδόρος μυτόγκας με τραγιάσκα Andy Capp, ο οποίος ζει μαζί με τη δυναμική σύζυγό του, Flo, στο Hartlepool, Durham Street 37. Η πλειοψηφία των τραγελαφικών καθημερινών καταστάσεων λαμβάνουν χώρα είτε στο σπίτι τους, ή στη pub, με κάποια μικρά διαλείμματα για ποδόσφαιρο ή σουλάτσο στους δρόμους της πόλης, η οποία είναι και η γενέτειρα του δημιουργού του. Η Flo προσπαθεί να είναι η φωνή της λογικής, μέσα στο αναβλητικό και τεμπέλικο χάος του άεργου Andy, αλλά ο Andy παρασύρεται πανεύκολα από όλες τις υπαρκτές και ανύπαρκτες ανθρώπινες “αμαρτίες”. Η μπύρα είναι αδερφός του και το ποδόσφαιρο κολλητός του, ενώ η συνύπαρξη του με τη Flo, μια αγγαρεία.

Το strip βραβεύτηκε το 1974 από τη National Cartoonists Society ως το καλύτερο χιουμοριστικό comic strip, ενώ συνεχίστηκε και μετά το θάνατο του Reg Smythe, το 1998, από επιγόνους, αν και δεν έχει τόσο πετυχημένες ατάκες πλέον. Μπορείτε να το βρείτε στο GoComics.com.

#20 #19 #18 #17 #16