DEAD HEAVEN [E-STRIP JOINT #1]

Ε, λοιπόν, έφτασε η στιγμή: ελλείψει κάποιου άλλου αναγνώσματος (το οποίο να έχω ολοκληρώσει ΚΑΙ να είναι άξιο λόγου), δράττομαι της ευκαιρίας να ξεκινήσω μια νέα “κατηγορία” άρθρων, στο πνεύμα των GRAVEDIGGER FILES, από άποψη συχνότητας, αλλά αυτή τη φορά γύρω από webcomics. Είμαι ο πρώτος που θα ομολογήσει ότι το συγκεκριμένο είδος δεν βρισκόταν στο ραντάρ μου μέχρι πριν μερικά χρόνια (2005, to be exact), οπότε ξεκίνησε η στήλη STRIP SHOW του Νίκου Βλασερού και της οποίας τη σκυτάλη πήρε αργότερα ο Αντώνης Σουβατζής (27-09-2006). Με κατέστρεψαν (!)… για ένα χρονικό διάστημα. Βασικά, αναλωνόμουν στην ανάγνωση των προτάσεών τους, δίχως να κάνω εξερεύνηση ιδίοις πλήκτροις (δεν ξέρω καν αν αυτή η φράση είναι γραμματικά σωστή!).

Έτσι πέρασε ο καιρός και μόλις πριν από περίπου τρία χρόνια, ασχολήθηκα ξανά να ψάξω το θέμα, με αφορμή την επίσκεψη της Paige Braddock στο COMICDOM CON ATHENS 2007. Ε, μια του κλέφτη, δεύτερη δεν είχε και έκτοτε η λίστα με τα online αναγνώσματά μου διαρκώς αυξάνεται. Δεν θα αναλωθώ εδώ σε εξηγήσεις για το πόσο μεγάλη ποικιλία υπάρχει, πόσο διαφορετικά πράγματα μπορεί να βρει κανείς που να του τραβήξουν το ενδιαφέρον (τα οποία, υπό έντυπες συνθήκες, πιθανώς και να απέρριπτε) και λοιπά και λοιπά. Άλλωστε, ο Βλασερός τα έλεγε πολύ καλύτερα, πριν από 5 χρόνια.

Όχι, εδώ σήμερα θα μιλήσουμε για το DEAD HEAVEN του Christopher Steininger, ενός Καναδού που ζει στη Γερμανία. Ενός τύπου που, στην εφηβεία του, είχε το εικοσάεδρο πάνω στο θρανίο και του οποίου τα περιθώρια των βιβλίων ήταν γεμάτα Νάνους και σφαγμένα Orcs. Ορισμένοι μπορεί να τον γνωρίζετε από το BEOWULF της Markosia ή το WORLD OF DUNGEONS AND DRAGONS της DDP, αλλά το DEAD HEAVEN είναι το αγαπημένο pet project του, ένα σκοτεινό fantasy, που πήρε σάρκα και οστά στη διάρκεια επισκέψεων στο Black Forest και το Κάστρο Neuschwanstein.

Βρισκόμαστε στον κόσμο της Saitha και ειδικότερα στο βασίλειο της Heluna, όπου επικρατεί μια νεόδμητη ειρήνη μεταξύ της ιδίας και δύο γειτονικών βασιλείων, υπό την σιδηρά ηγεσία του Μέγα Ιερέα του ενός όντος που αποκαλείται απλά “High Father”. Η ιστορία ξεκινά με την απελπισμένη απόπειρα διαφυγής της Rita μέσα σε ένα χιονισμένο τοπίο, όπου και θα βρει γοργό θάνατο στα χέρια του εκτελεστή του Μέγα Ιερέα. Ο Steininger εστιάζει εναλλάξ στους αλληλένδετους χαρακτήρες, καθώς και στην καθημερινότητα του βασιλείου, δίνοντάς μας αργά και σταδιακά τα στοιχεία που αποτελούν τα συνδετικά νήματα και ταυτόχρονα χτίζοντας την, αβέβαιη για τους πληβείους και ζοφερή για τους κεντρικούς χαρακτήρες, ατμόσφαιρα.

Κατά τα φαινόμενα και δεδομένης της μεγαλύτερης παρουσίας του “επί σκηνής”, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρωταγωνιστής είναι ο L’Odium, ένα από τα λιγοστά Ξωτικά που ζουν με σχετική άνεση και ανοχή μέσα στα σύνορα της Heluna και ο οποίος πασχίζει να ισορροπήσει το φρικτό παρελθόν του, με ένα σκοτεινό παρόν και την πατρική στοργή για τις δύο κόρες του.

Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα για την αρκετά ελκυστική υπόθεση, παρά να τονίσω ότι αν περιμένετε χαρούμενο high fantasy, ξεχάστε το. Ο κόσμος του DEAD HEAVEN είναι θλιβερός, σκοτεινός και βουτηγμένος στο αίμα. Το webcomic ξεκίνησε το 2009 και μέχρι σήμερα έχει 93 entries, πολλά εκ των οποίων painted. Ο δημιουργός το ανανεώνει όποτε έχει χρόνο, αλλά με πρόχειρες πράξεις μπορείτε να δείτε ότι η συχνότητα είναι αρκετά καλή. Προσοχή: αν αποφασίσετε να το διαβάσετε, πηγαίνετε στο ABOUT μόνο μετά το πέρας της ανάγνωσης, διότι περιέχει και κάποια spoilers.

Μπορείτε επίσης να τσεκάρετε το blog του δημιουργού (λίγη υπομονή στο load, διότι οι εικόνες είναι τεράστιες), καθώς και τη σελίδα με μια σύντομη ανάλυση του ως τώρα έργου του, ενώ ένα σύντομο βιογραφικό του βρίσκεται εδώ.