The Silver Surfer: Parable

Υπό τη σουρεαλιστική ματιά του Moebius

Ιστορία

Στην αρχή της ιστορίας, ο Silver Surfer παρουσιάζεται παραιτημένος να κατοικεί στη Γη, απογοητευμένος από τους ανθρώπους, να έχει απαρνηθεί τη χρήση της σανίδας του και να ζει στα όρια της κοινωνίας, ενώ ο Galactus καταφτάνει και προσπαθεί να παρασύρει την ανθρωπότητα στην καταστροφή της. Ως κακόβουλος θεός, παροτρύνει τους ανθρώπους σε πράξεις βανδαλισμού και αναρχίας, με τη δύναμη που οι ίδιοι του παραδίδουν. Ο ήρωας αρχικά στρέφεται ενάντια σε έναν απατεώνα προφήτη που κηρύττει το λόγο του Galactus και στη συνέχεια θα αφυπνιστεί από την ευσπλαχνία μίας κοπέλας και θα προκαλέσει τον παλιό του κύριο σε μία μάχη, τόσο συνειδήσεων όσο και δύναμης.

Τι μας άρεσε

Επέλεξα να γράψω για το συγκεκριμένο comic, από αγάπη για το υπέροχο σχέδιο του Moebius, χάρη στο οποίο, παρότι το χρώμα στις σελίδες έχει ξεθωριάσει, οι εικόνες είναι ακόμα δυνατές. Τα αρχικά panels, όπου παρουσιάζεται η εξωγήινη απειλή να καταφτάνει και οι γνωστές φυσιογνωμίες – που θυμίζουν το σύμπαν του Incal – βιώνουν πανικό και σύγχυση, είναι για εμένα από τις πιο δυνατές συγκινησιακά, αλλά και εικαστικά. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, μπορείς να διαβάσεις το PARABLE και να θαυμάσεις τη δυναμική με την οποία αποδίδονται τόσο οι μάχες, όσο και οι λεκτικές συγκρούσεις των ηρώων. Η χρωματική παλέτα προδίδει την ηλικία του comic, αφού οι ήπιοι τόνοι και οι παστέλ αποχρώσεις σου δημιουργούν μία αίσθηση σα να μπήκες σε χρονομηχανή, αλλά ταιριάζουν στο ύφος της ιστορίας.

Όσον αφορά στο σενάριο, αν και οι δύο ήρωες μάχονται και ταυτόχρονα ισοπεδώνουν τμήματα της πόλης, πρόκειται κατά βάση για μία φιλοσοφική αντιπαράθεση, στην οποία ο Galactus πρεσβεύει την ψυχρή και υπολογιστική λογική του δικού του συμφέροντος, ενώ ο Surfer μάχεται να αφυπνίσει τους ανθρώπους από την πλάνη της θεοποίησης του εχθρού του και κόντρα στη σκληρότητα του αντιπάλου του. Και τελικά αυτό που διαφαίνεται ως μήνυμα είναι ότι καθένας μπορεί να κάνει τη διαφορά και επίσης ότι οι άνθρωποι πάντα περιμένουμε κάποιον να μας σώσει, με όχι και τα καλύτερα αποτελέσματα.

galactus-1

Τι μας ενόχλησε

Με κούρασε λίγο το διδακτικό ύφος της ιστορίας (σε προϊδεάζει, εξάλλου, και ο τίτλος) και το γεγονός ότι, παρότι το συγκινησιακό στοιχείο είναι έντονο, απουσιάζει η οποιαδήποτε έκφανση χιούμορ, που θα έδινε μία έστω και σύντομη ανάσα σε μία κατά τα άλλα στιβαρή ιστορία. Βέβαια, κανείς δεν είναι τέλειος, για αυτό πρέπει να συμπληρώσω ότι και ο Galactus ως villain είναι αρκετά μονόπλευρος, ενώ ενδεχομένως με μία διαφορετική σύνθεση ηρώων ο Moebius θα μπορούσε να είχε αναδείξει την ιδιαίτερη σουρεαλιστική ματιά του, Stan Lee επιτρέποντος, βέβαια.

Συνολική εκτίμηση

Για την ιστορία της υπόθεσης, θα αναφέρω ότι το PARABLE κέρδισε το βραβείο Eisner για το καλύτερο mini series το 1989 και, ενώ γενικά είναι μία ενδιαφέρουσα ιστορία με ιδιαίτερο σχέδιο, σήμερα το σενάριο φαντάζει συγκριτικά λίγο φλύαρο. Σε κάθε περίπτωση, σου κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο, εστιάζοντας στο ανθρώπινο στοιχείο.

girl

Παράλληλες προτάσεις

Και μιάς και μπήκαμε στη μηχανή του χρόνου, προτείνω ανεπιφύλακτα να συνεχίσετε τις αναγνώσεις σας με μία από τις αγαπημένες μου ιστορίες του Marvel Universe, το AGE OF APOCALYPSE, που παρουσιάζει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι σύντομα θα βγει η ταινία στις αίθουσες και θα μπορείτε να γκρινιάζετε με τους φίλους σας ότι στα comics ήταν καλύτερα! Για τους πιο εναλλακτικούς, σε όποια μορφή μπορείτε να το βρείτε, αναζητείστε τις ιστορίες του L’ INCAL των Alejandro Jodorowsky και Moebius, όπου ο κατά πάσα πιθανότητα πιο γκαντέμης ντετέκτιβ βρίσκεται γαλαξιακά μπλεγμένος (γενικά, ήταν και από πριν), όταν το ασύλληπτης δύναμης Incal πέφτει στα χέρια του.