Superman Annual #1

Επιστροφή στη φύση

Τα annuals είναι ένα πολύ μπερδεμένο θέμα. Μέσα από αυτά έχουν εκδοθεί κάποιες από τις καλύτερες (“For the Man Who Has Everything” στο SUPERMAN ANNUAL #11) ή σημαντικότερες (“The Wedding!” στο AMAZING SPIDER-MAN ANNUAL #21) ιστορίες. Άλλες φορές, μια εκδοτική έχει χρησιμοποιήσει όλα τα annuals της χρονιάς για να αποτελέσουν μέρη ενός event (Bloodlines, Atlantis Attacks). Δεν είναι, όμως, και λίγα τα annuals που αποτέλεσαν fill-in τεύχη, με πολύ κατώτερες ιστορίες και artwork, από τα αντίστοιχα των ongoing τευχών. Η DC είχε σταματήσει το θεσμό των annuals για πολλά χρόνια, αλλά τα έχει επαναφέρει εδώ και καιρό. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές λειτουργούν ως κανονικά τεύχη της εκάστοτε σειράς, που απλά έχουν μεγαλύτερο αριθμό σελίδων. Αυτό, σίγουρα, αφαιρεί από τη μοναδικότητά τους.

Το SUPERMAN ANNUAL #1 ανήκει στην νέα εσοδεία annuals που μας έφερε το Rebirth event. Επίσης, τυγχάνει να είναι ένα team-up με τον Swamp Thing. Οι δύο αγαπημένοι ήρωες έχουν συναντηθεί κάποιες φορές στο παρελθόν, με χαρακτηριστικότερη το DC COMICS PRESENTS #85 (Alan Moore, Rick Veitch). Είναι αλήθεια ότι το comic αυτό μου δημιούργησε αρκετό ενδιαφέρον.

Η ιστορία ξεκινά με τον Clark να διαπιστώνει ότι πολλά φυτά στη φάρμα του έχουν ξεραθεί, χωρίς προφανή λόγο. (Τώρα που το σκέφτομαι, ο Superman είναι ο μόνος – από όσο μπορώ να θυμηθώ – από τους γνωστούς υπερήρωες, που μεγάλωσε σε αγροτική οικογένεια, άρα, μάλλον, είναι ο ιδανικός για ένα crossover με τον Swamp Thing.) Μετά από μια γρήγορη έρευνα, θα διαπιστώσει ότι το φαινόμενο αυτό είναι ευρύτερο και θα συναντήσει τον Swamp Thing, ο οποίος θα του εξηγήσει ότι ο λόγος που συμβαίνει αυτή η αφύσικη ξηρασία, είναι το γεγονός ότι ο πλανήτης αντιδρά στην παρουσία του Superman, που προέρχεται από ένα παράλληλο σύμπαν και μια άλλη Γη. Όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτού του είδους τις ιστορίες, οι ήρωες θα συγκρουσθούν, για να οδηγηθούν στην εξερεύνηση της αλήθειας μέσα από μια trippy συνύπαρξη.

superannual_swamp

Η ιστορία σίγουρα δεν βάζει υποψηφιότητα για βραβείο πρωτοτυπίας. Για την ακρίβεια, είναι από τις πιο προβλέψιμες. Η πορεία συνάντηση-σύγκρουση-εσωτερική αναζήτηση-συμφιλίωση, ήταν κάτι αρκετά αναμενόμενο. Παρ’ όλ’ αυτά, η εκτέλεση είναι αρκετά καλή, με μόνο το κομμάτι της μάχης των δύο ηρώων, να κρατάει παραπάνω από όσο – ίσως – θα έπρεπε. Το φινάλε είναι ικανοποιητικό και ουσιαστικό, αν σκεφτεί κανείς ότι προσθέτει ένα λιθαράκι στην ιστορία του Superman στο νέο universe.

Στον τομέα του σχεδίου, τα πράγματα είναι καλύτερα, με τον Jorge Jimenez να κάνει αρκετά καλή και ενδιαφέρουσα δουλειά. Παίζει πάρα πολύ με τα panels (ανάθεμα και αν υπάρχουν δύο σελίδες με το ίδιο στήσιμο) χωρίς να χαλάει τη ροή της ιστορίας, ή να δυσκολεύει την ανάγνωση. Επίσης, δημιουργεί αρκετά δισέλιδα splash pages, που προσθέτουν στο τελικό αποτέλεσμα. Αξιοσημείωτο και το coloring του Alejandro Sanchez, που, σε πολλές σελίδες, δίνει έναν Vertigo τόνο. Δεν μπορώ να το περιγράψω εύκολα, αλλά όταν το δείτε θα το καταλάβετε.

Συνολικά, το SUPERMAN ANNUAL #1 είναι ένα όμορφο και ευκολοδιάβαστο comic, με μια ικανοποιητική, αλλά όχι ιδιαίτερη ιστορία. Είναι εύκολα προσβάσιμο και σε κάποιον που δεν ακολουθεί τον τίτλο κάθε μήνα, αλλά δεν προσφέρει κάτι αξιοσημείωτο σαν αναγνωστική εμπειρία.