Jack Kirby's Fourth World

Οι Νέοι Θεοί της DC

Ιστορία

Σε μια εποχή που τα superhero comics δεν έβγαζαν crossovers με το κιλό, ο Jack Kirby, απογοητευμένος από την αντιμετώπισή του στη Marvel, έφυγε για το αντίπαλο δέος: τη DC. Εκεί ξεκίνησε να δουλεύει με κάποιες ιστορίες και χαρακτήρες, η αρχική σύλληψη των οποίων είχε γίνει για τον τίτλο του Thor. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ασυνήθιστο για την εποχή του meta-series, που θα απλωνόταν σε πολλούς διαφορετικούς τίτλους, με στόχο να αφηγηθεί μια ολοκληρωμένη ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Ήταν η ιστορία της διαμάχης ανάμεσα σε δύο πανίσχυρους πολιτισμούς και, για το DC Universe, σηματοδοτούσε την έλευση των Νέων Θεών.

Οι πλανήτες της New Genesis και της Apokolips, κατοικίες των καλών και των κακών New Gods, αντίστοιχα, βρίσκονται σε μια διαμάχη αιώνων. Κεντρικό ρόλο στον πόλεμο, παίζει η αναζήτηση του ήγετη της Apokolips, Darkseid, για το Anti-Life Equation, μια μαθηματική εξίσωση που μπορεί να αφανίσει την ελεύθερη βούληση. Ο πόλεμος των δύο κόσμων φέρνει, τελικά, τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Γη και, στις σελίδες που ακολουθούν, ο Jack Kirby εισάγει μερικούς από τους πλέον αξιομνημόνευτους χαρακτήρες που πέρασαν από το σύμπαν της DC: από τους Orion και Mister Miracle, που οι γονείς τους αντάλλαξαν για να διασφαλίσουν μια εκεχειρία μεταξύ των δύο πλανητών, τους φουτουριστικούς hippies Forever People, ή τον αινιγματικό συλλέκτη γνώσεων Metron.

Τι Μας Άρεσε

Το FOURTH WORLD SAGA προσφέρει high-concept επιστημονική φαντασία, γεμάτη ενδιαφέρουσες ιδέες, ψυχεδελικά τοπία και εικόνες, στα οποία ειδικεύεται ο Kirby, και αρκετή φιλοσοφία, κρυμμένη κάτω από το “παιδικό” περιτύλιγμα των υπερηρώων και super-villains.

Μια μεγάλη ιστορία, με ένα cast δεκάδων χαρακτήρων και ένα πρωτοποριακό για την εποχή του format, εισήγαγε στον κόσμο της DC χαρακτήρες και ιδέες που συνεχίζουν να αξιοποιούνται από δημιουργούς σήμερα, χωρίς να έχουν χάσει ελάχιστη από την αρχική αίγλη τους.

Τι Μας Ενόχλησε

Παρά την εντυπωσιακή κλίμακα και τις συναρπαστικές ιδέες που βρίσκει κανείς στις σελίδες του, το FOURTH WORLD SAGA παραμένει ένα comic της εποχής του. Κοινώς, διάλογοι που δεν θα κέρδιζαν βραβείο φυσικότητας και κάπως μέτριο exposition, αποτελούν την νόρμα και πρέπει να είναι κανείς ανάλογα προετοιμασμένος, πριν την ανάγνωση.

Επίσης, το γεγονός ότι σχεδιάστηκε αρχικά ως comic του σύμπαντος της Marvel (και συγκεκριμένα ως συνέχιση των ιστοριών του Thor) είναι εμφανές, αφού ποτέ δεν γίνεται απόλυτα σαφές ποιοι ήταν οι “Παλιοί Θεοί” που έπρεπε να πεθάνουν, για να προκύψουν οι κάτοικοι της Apokolips και της New Genesis. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια, μέχρι οι New Gods να ενταχθούν σχετικά ομαλά στην ευρύτερη μυθολογία του DC Universe.

Συνολική Εκτίμηση

Το FOURTH WORLD SAGA είναι ένα φιλόδοξο έργο, που καταφέρνει ακριβώς όσα υπόσχεται. Αφηγείται μια πραγματικά μεγάλη ιστορία, στήνοντας γύρω της ένα μοναδικό στο είδος του σύμπαν και αποτελεί το magnum opus ενός εξαιρετικού δημιουργού. Πρόκειται για μια από τις σπάνιες φορές στα comics που η χρήση της λέξης “έπος” δεν είναι καθόλου υπερβολική.

Παράλληλες Προτάσεις

Φυσικά, η δουλειά του Jack Kirby ως artist στην Marvel αποτελεί must, αλλά, κακά τα ψέματα, τα έργα στα οποία καταφέρνει να ξετυλίξει το ταλέντο του σε όλο του το μεγαλείο, προέκυψαν από τη συνεργασία του με την DC. Αν κάποια collected έκδοση του KAMANDI, του OMAC, ή του THE DEMON, πέσει ποτέ στα χέρια σας, προσθέστε την στη βιβλιοθήκη σας χωρίς δεύτερη σκέψη. 

Από εκεί και πέρα, οι New Gods έχουν τύχει καλής και ενίοτε όχι τόσο καλής μεταχείρισης από την DC. Το FINAL CRISIS του Grant Morrison, αν και δίχασε πολλούς αναγνώστες, είναι ένα καλό παράδειγμα ιστορίας που τους χειρίζεται σε όλο το high-concept μεγαλείο τους, ενώ δύο τρέχουσες σειρές αυτήν την περίοδο (το BUG! THE ADVENTURES OF FORAGER και το MISTER MIRACLE του εξαιρετικού Tom King) καταφέρνουν, η καθεμιά με τον τρόπο της, να αποδώσουν εξαιρετικά tributes στον Kirby.