Sandman Mystery Theatre

Old school έγκλημα και μυστήριο, σε στιλ Vertigo...

Ιστορία

Το έτος ήταν το 1993. Το SANDMAN ήταν στο απόγειο της δημοτικότητάς του, έχοντας σαρώσει τα Eisner Awards, και η DC εγκαινίαζε το νέο της imprint με το όνομα Vertigo. Πέρα από τους ήδη υπάρχοντες τίτλους που μεταφέρθηκαν στο νέο imprint (SANDMAN, HELLBLAZER, ANIMAL MAN κ.λπ.), το imprint, υπό την καθοδήγηση της σπουδαίας Karen Berger, κυκλοφόρησε και μια σειρά από νέα comics. Ένα από αυτά ήταν το SANDMAN MYSTERY THEATRE, στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο αυθεντικός Sandman, Wesley Dodds, σε μια σειρά από περιπέτειες που λαμβάνουν χώρα τη δεκαετία του 1930 στη Νέα Υόρκη. Με αυθεντική noir ατμόσφαιρα, ο Sandman επανασυστήνεται ως ένας “Batman” του μεσοπολέμου, που προσπαθεί να απονείμει δικαιοσύνη σε μια πόλη που βυθίζεται στο σκοτάδι. Δίπλα του, πρωταγωνιστεί η Dian Belmont, ενώ πλαισιώνεται και από ένα ενδιαφέρον cast μικρότερων χαρακτήρων.

Τι Μας Άρεσε

Κατ’ αρχάς, η αποτύπωση της εποχής του 1930, μπολιασμένη με τη σύγχρονη προσέγγιση της δεκαετίας του 1990. Οι Matt Wagner και Steven Seagle στήνουν μια σειρά από ιστορίες μέσα στις οποίες παρελαύνουν σκληροτράχηλοι αστυνομικοί, femmes fatales, αδίστακτοι μαφιόζοι, ξεπεσμένοι απόκληροι και παρανοϊκοί δολοφόνοι. Αυτές διαδραματίζονται σε ένα αμιγώς διεφθαρμένο και γκροτέσκο αστικό περιβάλλον, στο οποίο δεν χωράνε ωραιοποιήσεις. Παράλληλα, οι δημιουργοί καταπιάνονται με σημαντικά ζητήματα, όπως ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός, οι κοινωνικές τάξεις και το δικαίωμα στην έκτρωση, με φόντο τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, όπως η άνοδος του ναζισμού και η γενικότερη πολιτική αναταραχή της εποχής.

Από την άλλη, βέβαια, γινόμαστε μάρτυρες και της άλλης όψης της δεκαετίας του ’30. Αυτή της ξέφρενης διασκέδασης, του τέλους της ποτοαπαγόρευσης και της ανόδου της jazz. Σε αυτόν τον κόσμο, ξεχωρίζει η Dian Belmont, ως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες γυναικείους χαρακτήρες που έχουν περάσει από τις σελίδες superhero comic. Η σχέση που αναπτύσσει με τον Wesley, δίνει έναν ανάλαφρο, old school τόνο, που εξισορροπεί με πανέμορφο τρόπο το συνολικό κλίμα της σειράς. Αυτή η ανάλαφρη διάθεση, βέβαια, δεν μειώνει σε τίποτα τη σχέση τους, καθώς το ρομάντζο που ξεδιπλώνεται μέσα στα 70 τεύχη του comic, είναι πραγματικά απολαυστικό και με ουσία.

Τεράστιο πλεονέκτημα, φυσικά, είναι και το σχέδιο του Guy Davis, ο οποίος, από το πρώτο τεύχος, διαμορφώνει την ατμόσφαιρα που ακολούθησε η σειρά, χαρίζοντας στους αναγνώστες μερικά από τα πιο όμορφα comics που κυκλοφόρησαν ποτέ από την Vertigo.

Τι Μας Ενόχλησε

Η αλήθεια είναι πως το SANDMAN MYSTERY THEATRE διατηρεί, από την αρχή μέχρι το τέλος του, όλα τα στοιχεία που το καθιστούν εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Προσωπικά, όμως, θεωρώ ότι κάποια τεύχη που έχουν σχεδιαστεί από άλλους σχεδιαστές, υστερούν μπροστά σε αυτά του Davis. Παράλληλα, κάποιες από τις ιστορίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κάπως μελοδραματικές, ενώ άλλες μοιάζουν ελαφρώς προβλέψιμες, όσον αφορά στην κατάληξη, με αποτέλεσμα να λείπει το στοιχείο της έκπληξης. Επίσης, όσο και αν καταλαβαίνω τους λόγους και τα κίνητρα των δημιουργών, δεν μπορώ να αγνοήσω την ανά φάσεις κάπως στερεοτυπική προσέγγιση κάποιων μειονοτήτων. Προφανώς, οι συγγραφείς ήθελαν να αποδώσουν όσο το δυνατόν πιο πιστά την εποχή, όμως αυτό δεν δικαιολογεί κάποιους – λίγους – χαρακτήρες που μοιάζουν περισσότερο με καρικατούρες.

Συνολική Εκτίμηση

Το SANDMAN MYSTERY THEATRE είναι ένα υπέροχο neo-noir comic, όπου, αν μιλούσαμε με κινηματογραφικούς όρους, το TΗΕ ΤΗΙΝ ΜΑΝ συναντά το SE7EN. O Sandman έρχεται αντιμέτωπος με φριχτά, μυστηριώδη εγκλήματα, σε μια απόλυτα ατμοσφαιρική σειρά, που αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον και συχνά σοκάρει με τον κυνισμό της. Οι δημιουργοί αποτίνουν φόρο τιμής στην Golden Age εποχή των comics, αποδομώντας την κι επαναπροσδιορίζοντάς την μέσα από το πρίσμα της δεκαετίας του 1990.

Ωστόσο, πρέπει να τονίσω ότι τα εγκλήματα που παρακολουθούμε και η επίλυση τους δεν είναι το πιο δυνατό κι ενδιαφέρον στοιχείο της σειράς. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει, είναι ο τρόπος που αποδίδει την πόλη της Νέας Υόρκης, την περίοδο της γοητευτικής, κατά τη γνώμη μου, εποχής του Μεσοπολέμου. Μια εποχή αντιφάσεων, που ακροβατεί μεταξύ της Μεγάλης Ύφεσης και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και ο Sandman αποδεικνύεται ο ιδανικός ήρωας, ώστε να χτίσουν πάνω του οι δημιουργοί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα comics της δεκαετίας του ’90. Εξάλλου, δεν νομίζω ότι θα βρείτε κάποιο άλλο superhero comic που να κατάφερε να αποδώσει πιο πιστά το κλίμα των Η.Π.Α. εκείνης της εποχής.

Παράλληλες Προτάσεις

Κατ’ αρχάς, αν σας άρεσε το SANDMAN MYSTERY THEATRE πρέπει να διαβάσετε το καταπληκτικό GRENDEL του Matt Wagner. Από εκεί και πέρα, νομίζω πως comics σαφώς επηρεασμένα από τη noir αισθητική, όπως το 100 BULLETS και το SIN CITY, δεν θα σας απογοητεύσουν, σε καμία περίπτωση. Προσωπικά, θα σας πρότεινα επίσης και τα THE SHADOW, THE QUESTION καθώς και τα BATMAN του Dennis O’Neil, τα οποία ξεχωρίζουν χάρη στην τρομερή τους ατμόσφαιρα.

Τέλος, μπορείτε πάντα να ανατρέξετε στην πηγή και να ρίξετε μια ματιά στις πρώτες περιπέτειες του Sandman στο ADVENTURE COMICS, αλλά αντίστοιχα και στο THE SPIRIT του Will Eisner.