Top 100 Marvel Comics

40-31: The Spider-Men In Black
33

Captain America (Ed Brubaker)

2005-2012WriterEd BrubakerArtistsSteve Epting, Mike Perkins, Michael Lark, John Paul Leon, Steve McNiven, Alan Davis, Lee Weeks, , Luke Ross, Roberto De La Torre, Scot EatonMarvel Comics

Όταν ξεκινάει το run του με τον θάνατο της νέμεσης του ήρωα, από το όπλο του (όπως μαθαίνουμε γρήγορα) μοναδικού χαρακτήρα του cast που απαγορεύεται να αναγεννήσει ο οποιοσδήποτε συγγραφέας, καταλαβαίνουμε ότι ο Ed Brubaker δεν είχε καμία πρόθεση να πει μια απλή ιστορία με τον Cap. O Bucky είναι από τους απειροελάχιστους χαρακτήρες της Marvel που κανείς δεν τολμούσε να πειράξει. Ωστόσο, ο Brubaker όχι μόνο τόλμησε, αλλά κατάφερε να κερδίσει την αποδοχή όλων για αυτό το retcon, για την καινούργια περσόνα του Winter Soldier πρώτα και του Captain America έπειτα. Αλλά ας μην μείνουμε μόνο στον Winter Soldier.

Μπορεί να έκανε πιο έντονη την κατασκοπική νότα στις ιστορίες του, ωστόσο παραμένει ένα καθαρά υπερηρωικό έπος, με έντονα στοιχεία sci-fi, ενταγμένα σε ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο, και χρησιμοποίησε εκτεταμένα τον μύθο του Cap και στην συνέχεια τον αναδιαμόρφωσε για τον 21ο Αιώνα.

To άλλο μεγάλο γεγονός που σημάδεψε το run του συγγραφέα, ήταν ο θάνατος του πρωταγωνιστή. Ναι, ο θάνατος στα comics, ιδιαίτερα για τα μεγάλα ονόματα των εκδοτικών, είναι προσωρινός και θέμα χρόνου μέχρι να ανατραπεί, ωστόσο αυτό δεν κάνει το γεγονός αυτό καθαυτό λιγότερο σημαντικό. Άλλωστε, είναι από τα σημεία του run που του έδωσαν έξτρα βαρύτητα, που μας έδειξαν πως ό,τι κάνει, το κάνει στην υπηρεσία της ιστορίας που αφηγείται.

Στο καλλιτεχνικό κομμάτι, συνεργάστηκε με διάφορους, αλλά κανείς δεν είναι πιο συνώνυμος με τη σειρά από τον Steve Epting. Στα μολύβια του, ο Brubaker βρήκε τον ιδανικό άνθρωπο να δώσει σάρκα και οστά στον Steve, τον Bucky, την Sharon Carter, τον Red Skull, και σε όλες τις στιγμές ανάμεσα τους.

#40 #39 #38 #37 #36 #35 #34 #33 #32 #31