Jook Joint #1

A different house down in New Orleans

Το JΟΟΚ JOINT είναι το καινούργιο comic της Ιmage, σχεδιασμένο από την Alitha E. Martinez, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για τις δουλείες της στην Marvel που περιλαμβάνουν τίτλους όπως του Iron Man και του World of Wakanda. Το τελευταίο τυχαίνει να είναι και ένα από τους αγαπημένους μου τίτλους της Marvel για το 2016 που δυστυχώς ακυρώθηκε νωρίς, οπότε περίμενα με ενδιαφέρον τις επόμενες δουλειές της Martinez και μπορώ να πω ότι το JOOK JOINT δεν με απογοήτευσε καθόλου. Αντίθετα, βρήκα το artwork της αρκετά εξελιγμένο και προκλητικό, αναδεικνύοντας μια ιστορία που μαγνητίζει και ταρακουνάει τον αναγνώστη. Aλλά ας πάρουμε το θέμα του comic από την αρχή.

Jook Joint λοιπόν, είναι οι χώροι διασκέδασης που λειτουργούσαν στις νότιες πολιτείες της Αμερικής από Αφροαμερικανούς και προσέφεραν στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού στους εργάτες που δούλευαν στις φυτείες. Στο comic, το Jook Joint ανήκει σε μια Αφροαμερικανή γυναίκα η οποία έχει θέσει κάποιους κανόνες για τους πελάτες του μαγαζιού της που συνοψίζονται στην ιδέα ότι δεν πρέπει να πειράξουν τα κορίτσια. Όπως είναι αναμενόμενο, το comic ξεκινά με μια σκηνή στην οποία ένας πελάτης αγνοεί τις προειδοποιήσεις που βρίσκονται στους τοίχους του μαγαζιού και καταλήγει να πληρώσει το τίμημα για την αμέλεια του. Και σύντομα γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν είναι ο μόνος, καθώς το Jook Joint της Μahalia λειτουργεί όχι μόνο σαν χώρος διασκέδασης αλλά και σαν χώρος τιμωρίας των παραβατών.

Το γυμνό, το αίμα και η βία μπλέκονται σε αυτή την ιστορία τιμωρίας, όπου τα θύματα σεξουαλικής και σωματικής βίας γίνονται θύτες, συμμετέχοντας σε τελετουργικά κανιβαλισμού. Το υπερφυσικό στοιχείο υπονοείται αντί να είναι διάχυτο, κάτι το οποίο κάνει το Jook Joint ακόμα πιο μυστηριώδες και απειλητικό σαν την ιδιοκτήτρια του. Ο αισθησιασμός μπλέκεται με τη εκδίκηση και οι κεντρικοί χαρακτήρες ακροβατούν ανάμεσα στους εκδικητές αγγέλους και τα τέρατα, κάτι το οποίο τους καθιστά εξαιρετικά ενδιαφέροντες.

Το comic συνοδεύεται από μια ανακοίνωση για την σεξουαλική και σωματική βία με τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες οι Αμερικάνοι αναγνώστες μπορούν να καλέσουν. Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται σχετικά με το σύγχρονο φεμινιστικό κίνημα και την επιρροή του στα comics, χρήσιμο είναι να αναφερθεί ότι το JOOK JOINT καταφέρνει να αφηγηθεί μια ενδιαφέρουσα ιστορία που δεν φαίνεται να εκμεταλλεύεται, να γελοιοποιεί ή να ευτελίζει ένα τόσο σύνηθες ζήτημα με κοινωνικές προεκτάσεις. Aντίθετα προσφέρει μια εθιστική ιστορία με καλής ποιότητας artwork που δύσκολα την διακόπτεις αφότου ανοίξεις την πρώτη σελίδα. Σίγουρα, αν περισσότερα comic προσέγγιζαν παρόμοια θέματα με τον ίδιο τρόπο, τότε δύσκολα θα έβρισκαν πάτημα οι κάθε προβληματικοί αναγνώστες που ψάχνουν αφορμές να επιτεθούν στην βιομηχανία. Ας είναι όμως. Το JOOK JOINT παραμένει ένα διαμαντάκι που αξίζει να διαβαστεί και περιμένουμε με αγωνία το επόμενο τεύχος!