Πήγαμε Στο ΑthensCon 2018!

Η pop κουλτούρα γιορτάζει και γιορτάζεται!

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, χιλιάδες άνθρωποι επισκέφτηκαν το κλειστό στάδιο του Tae Kwon Do, για να πάρουν μέρος στη μεγάλη γιορτή της pop κουλτούρας που ονομάζεται AthensCon. Το φετινή AthensCon ήταν και το πρώτο στο οποίο έχω παρευρεθεί προσωπικά, οπότε ήμουν ιδιαίτερα περίεργη για το οτιδήποτε σχετικά με αυτό και μπορώ να πω ότι έφυγα κουρασμένη, αλλά αρκετά ικανοποιημένη από την εκδήλωση.

Προμηθεύτηκα το εισιτήριο των δέκα ευρώ, το οποίο επιτρέπει την είσοδο και για τις δύο μέρες και μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω ενδιαφέροντες δημιουργούς, συγγραφείς, κατασκευαστές παιχνιδιών, κοσμημάτων, φωτόσπαθων και ό,τι μπορεί να φανταστεί κάνεις σχετικό με την pop κουλτούρα, αλλά και να σφίξω το χέρι του μεγάλου Mark Waid, ο οποίος εξομολογήθηκε κάτι που μάλλον όλοι γνωρίζουμε ήδη: Ο χαρακτήρας που απολαμβάνει να γράφει περισσότερο στα comics είναι ο Superman και χαρακτήρισε το BIRTHRIGHT (που του πήγα να υπογράψει) ως τη καλύτερη του δουλειά.

Eξαιρετικά συμπαθείς ήταν και οι υπόλοιποι καλεσμένοι, με τον ηθοποιό Clive Russell να ξεχωρίζει για την ευγένεια του και τον Howard Mackie να τραβά όλους τους επισκέπτες προς το μέρος του. Τα αυτόγραφα, ευτυχώς, ήταν δωρεάν, ενώ οι επισκέπτες μπορούσαν να αγοράσουν κάποιο print των καλλιτεχνών, αν το επιθυμούσαν. Το artists alley με τους πιο ντόπιους δημιουργούς βρισκόταν μπροστά από τα booths των καλεσμένων. Προμηθεύτηκα κάποια prints, κυρίως από νέους καλλιτέχνες, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι βρήκα το artists alley λίγο φτωχό για μια διοργάνωση τέτοιου βεληνεκούς.

A Trip To AthensCon 2018!

Το μεγαλύτερο περίπτερο ανήκε στo PlayStation, που προωθούσε το καινούργιο παιχνίδι Spider-Man, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περάσουν κάποιο χρόνο παίζοντας. Αντίστοιχα, υπήρχαν και άλλα περίπτερα κολοσσών, όπως η Funko και η Disney, που γιόρταζε τα 80 χρόνια από τη γέννηση του Mickey Mouse. Κομιξάδικα όπως το Solaris και το Star Comics ήταν εκεί με διάφορες εκπτώσεις σε comics και φιγούρες, ενώ στο περίπτερο της Jemma Press o Φιλανδός κομίστας JP Ahonen υπέγραφε το comic του, ΒELZEBUBS.

Τα panels και τα workshops πραγματοποιούνταν στις εξέδρες και ομολογώ ότι πήρε αρκετή ώρα να ανακαλύψω τις αίθουσες, δεδομένου και του μεγέθους του σταδίου. Οι cosplayers ήταν πολλοί και γεμάτοι φαντασία, με αρκετά πρωτότυπα κουστούμια. Ξεχώρισαν οι 501st legion, ομάδα που αποτελείται από Έλληνες και Γερμανούς cosplayers και λάτρεις του Star Wars, αλλά και άλλοι, μικροί και μεγάλοι, που μπήκαν στον κόπο να ετοιμάσουν κουστούμια και props των αγαπημένων τους χαρακτήρων.

A Trip To AthensCon 2018!

Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη ήταν τα ρετρό βιντεοπαιχνίδια από τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90, που μπορούσε ο κάθε επισκέπτης να παίξει. Καθώς έπαιζα STREETS OF FURY ενθουσιασμένη, συνειδητοποίησα αυτό που ήδη υποπτευόμουν. Στο AthensCon, δεν είναι τα comics που βρίσκονται στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά η κουλτούρα που έχει γεννηθεί από αυτά και τις τέχνες που συγγενεύουν με αυτά, και έχει εξελιχθεί σε μια γιγάντια μηχανή που περιλαμβάνει ταινίες, βιντεοπαιχνίδια, φιγούρες και ό,τι αντικείμενο μπορεί να συλλάβει η φαντασία ενός δημιουργού. Κι αυτό, εν τέλει, δεν είναι διόλου κακό, καθώς είναι αρκετά όμορφο να βλέπεις τόση έμπνευση και τη δημιουργικότητα να διαχέεται στο χώρο.

Οι άνθρωποι που ήταν εκεί, λοιπόν, έκαναν την πρώτη μου εμπειρία στο AthensCon ιδιαίτερα ευχάριστη (βοήθησε και το γεγονός ότι οι cosplayers είχαν ένα μεγάλο δωμάτιο στο οποίο μπορούσαν να αλλάξουν!) και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Ραντεβού του χρόνου και πάλι!