Ronin Island #1

Το νησί αυτών που επιβίωσαν από την καταστροφή

Το Ronin Island είναι η τελευταία δουλειά του Greg Pak, ενός ιδιαίτερα διάσημου συγγραφέα comics που έχει αξιοπρόσεκτες δουλειές στο ενεργητικό του, χωρίς όμως κάποια να φτάνει τα όρια του αξιοθαύμαστου. Σε αυτό το comic συνεργάζεται με τον Γιάννη Μυλωνογιάννη, για να δημιουργήσουν μια ιστορία που διαδραματίζεται μετά από μια μεγάλη καταστροφή, που ονομάστηκε Μεγάλος Άνεμος και είχε ως αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού των Ασιατικών χωρών της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Κορέας. Όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν ζήτησαν καταφύγιο σε ένα νησί, στο οποίο ζουν συνεργαζόμενοι ο ένας με τον άλλο. Ο Greg Pak προσπαθεί να δείξει τη σύγκρουση μεταξύ της παράδοσης και του καινούργιου μέσω των δύο πρωταγωνιστών, το γιο της πρώτης οικογένειας του νησιού και μια αυτοδημιούργητη Κορεάτισσα πρόσφυγα που ανταγωνίζονται για το ποιος θα αποφοιτήσει πρώτος στην τάξη. Η σχέση των δύο είναι και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του comic και ο Pak καταφέρνει να σκιαγραφήσει δύο ενδιαφέροντες και συμπαθητικούς χαρακτήρες.

Υπάρχει κάτι το δυναμικό αλλά συνάμα ζεστό και προσγειωμένο στο τρόπο που ο Μυλωνογιάννης ζωγραφίζει τις φιγούρες, που δημιουργεί αμέσως ένα αίσθημα οικειότητας. Μπορεί κανείς να βρει επιρροές από τα manga, αλλά και τα ευρωπαϊκά comics στο artwork του Mυλωνογιάννη για το RONIN ISLAND, το οποίο ταιριάζει με την πολυπολιτισμική κοινωνία που παρουσιάζει. Απλά, το κύριο πρόβλημα του comic, που επηρεάζει και το artwork, είναι η απότομη αλλαγή από τις σκηνές στο νησί στους εχθρούς στη θάλασσα και στα τέρατα που ακολουθούν. Τα χρώματα αλλάζουν μεμιάς και ο επιβλητικός ανταγωνιστής των κατοίκων του νησιού δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει, παρά την ενδιαφέρουσα στολή και παρουσία του. Πιθανόν να χρειάζεται λίγος περισσότερος δυναμισμός στα σκίτσα, όσον αφορά στις σκηνές μάχης, αλλά καθώς το comic μας υπόσχεται τη μεγάλη σύρραξη στο επόμενο τεύχος, εκεί θα γίνει ξεκάθαρος ο τρόπος που θα επιλεχθεί για να αποτυπωθούν οι συγκρούσεις.

Ίσως να ήταν προτιμότερο η απειλή να έκανε την εμφάνιση της σε επόμενο τεύχος, καθώς το comic δίνει την εντύπωση ότι κινείται αρκετά γρήγορα. Θα είχε αρκετό ενδιαφέρον να αναπτυχθούν περισσότερο οι υφέρποντες κοινωνικοπολιτικοί τόνοι, που αναμφισβήτητα αποτελούν ένα από τα ισχυρά σημεία των ιστοριών του Pak, σε ένα νησί το οποίο στεγάζει τρεις διαφορετικές κουλτούρες. Ο ανταγωνισμός μεταξύ της Ηana, που θέλει να αποδείξει ότι είναι άξια ανεξάρτητα από την καταγωγή της, και του Κenichi, που οφείλει να συνεχίσει την παράδοση της εύπορης οικογένειάς του, ανυψώνουν την κοινωνική διάσταση των χαρακτήρων και φαίνεται πιο ενδιαφέρων από τα τέρατα μέχρι στιγμής.

Ιδιαίτερα υποσχόμενο, χωρίς να είναι αριστουργηματικό ή να του λείπουν τα προβλήματα, το Ronin Island είναι μια φιλότιμη προσπάθεια δύο καλών δημιουργών. Το δυνατότερο του σημείο είναι οι χαρακτήρες καθώς και εξερεύνηση της ιδέας της συνύπαρξης των διαφορετικών πολιτισμών της Ασίας.