DCeased #1

Τα σύγχρονα ζόμπι των social media

Ο Τom Taylor είχε προκαλέσει αρκετό ενδιαφέρον στα social media, όταν ανακοίνωσε ότι το καινούργιο του project έχει το ευφάνταστο τίτλο DCEASED. Είχε μάλιστα μοιραστεί και μία πρόταση από το comic, που υπαινισσόταν ότι ο Darkseid πεθαίνει, το οποίο ήταν αρκετό για να εξάψει την περιέργεια κάθε αναγνώστη της DC. Σύντομα δημοσιοποιήθηκαν και οι λεπτομέρειες σχετικά με το καινούργιο comic του πολυγραφότατου σεναριογράφου, το οποίο είναι ένα event, εκτός του continuity, στο οποίο γνωστοί και αγαπημένοι ήρωες μετατρέπονται σε zombies. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα superhero comics έχουν εντάξει το συγκεκριμένο θέμα στις ιστορίες τους, με πιο διάσημα τα BLACKEST NIGHT για τη DC και το MARVEL ZOMBIES για τη Marvel. Aκόμα κι αν τα εν λόγω events δεν είναι τα καλύτερα που έχουν να προσφέρουν στα πολλά χρόνια ζωής τους, εντούτοις είχαν καταφέρει να είναι άκρως διασκεδαστικά και γεμάτα δράση και αγωνία. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με το DCEASED #1, το οποίο, εισάγει δυναμικά μια ιστορία, στην οποία η μανία του Darkseid με το Anti Life Equation τον οδηγεί να δημιουργήσει κατά λάθος έναν τεχνοϊό, ο οποίος διαδίδεται μέσω του διαδικτύου και μεταμορφώνει όποιον εκτεθεί σε αυτόν σε άμυαλο καννίβαλο.

Οι φόβοι σχετικά με την ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και η τάση των σύγχρονων ανθρώπων να περνούν τη ζωή τους κολλημένοι σε πολλές οθόνες προσφέρουν όλη την έμπνευση που χρειάζεται ο Taylor, ώστε να συνθέσει μια απειλή που επιτίθεται τόσο σε καθημερινούς ανθρώπους όσο και σε υπερήρωες. Ήδη στο πρώτο τεύχος, ο αναγνώστης θα μετρήσει θύματα και το τέλος του προμηνύει ότι τα χειρότερα έρχονται. Κεντρικοί ήρωες είναι η Justice League, οι οικογένειες του Batman και του Superman, ενώ και ο Cyborg παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.

Στα αρνητικά του comic βρίσκεται το άνισο artwork, το οποίο προκαλεί έκπληξη σε ένα event τέτοιου βεληνεκούς. Πολλά πρόσωπα των ηρώων είναι κακοσχεδιασμένα και οι εκφράσεις τους φαίνονται υπερβολικές. Από την άλλη, ο Darkseid είναι επιβλητικός, με σωστές αναλογίες, ώστε η παρουσία του να γεμίζει το panel. Τα χρώματα είναι έντονα και ζωηρά, σκοτεινά όπου χρειάζεται, ενώ και η Apokolips παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με την industrial αισθητική της. Γενικά, το comic θα απογειωνόταν αν το artwork ήταν καλό σε όλα τα σημεία του, αλλά όπως είναι τώρα, το αποτέλεσμα μοιάζει απογοητευτικό.

Είναι όμως ξεκάθαρο ότι έχουμε στα χέρια μας άλλη μια ιστορία που έχει όλα τα στοιχεία ενός συναρπαστικού blockbuster, όπως μόνο ο Taylor μπορεί να γράψει. Η δήλωση του ότι το DCEASED είναι πιο ανατρεπτικό από το INJUSTICE δε μοιάζει υπερβολική, κρίνοντας από το πρώτο τεύχος. Όσοι είναι θαυμαστές των ιστοριών με ζόμπι ή της DC, λοιπόν, θα περάσουν καλά. Αλλά και όσοι ψάχνουν για να comic γεμάτο αγωνία και δράση επίσης θα βρουν στο DCEASED αυτό που έψαχναν.