A Summer of Comic Book Films

Έχει προ πολλού παρέλθει η εποχή που οι fans φτιάχναμε φανταστικά castings, προσπαθώντας να φανταστούμε πώς θα ήταν αν αγαπημένες σειρές comics μεταφέρονταν στον κινηματογράφο. Εν έτει 2011 έχουν γίνει τόσες ταινίες εμπνευσμένες από comics, ώστε κάποιοι να μπορούμε να ψηφίσουμε ένα TOP-20 με τις καλύτερες, ένα Top-10 με τις χειρότερες, και να περισσεύουν κι άλλες, ενώ συγχρόνως βγαίνουν στις αίθουσες ολοένα και περισσότερες ταινίες, καθώς ετοιμάζονται ή ανακοινώνονται κι άλλες τόσες. Αυτό το καλοκαίρι όμως, το πράγμα έχει ξεφύγει εντελώς! Καθώς η μία πρεμιέρα θα διαδέχεται την άλλη, είναι αμφίβολο το αν θα προλάβουμε να καταλάβουμε τι είδαμε (κι αν αυτό που είδαμε μας άρεσε πραγματικά)!

Πάμε να ανακεφαλαιώσουμε, μπας και τουλάχιστον αποφασίσουμε εγκαίρως σε ποιες θα “επενδύσουμε” χρήμα, αλλά και χρόνο!

(Με κάθε επιφύλαξη για τις ημερομηνίες εξόδου, καθώς οι πηγές δεν συμφωνούσαν ως προς κάποιες ημερομηνίες).

X-MEN: FIRST CLASS (Πρεμιέρα: Πέμπτη 9 Ιουνίου)

Η Fox και η Marvel δεν μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν reboot, με άλλους ηθοποιούς στο ρόλο γνωστών χαρακτήρων κι έκαναν την πιο αξιοπρεπή επιλογή: Γύρισαν στο παρελθόν, όταν ο Xavier και ο Magneto, νέοι ακόμη, δούλευαν πάνω σε έναν κοινό στόχο, παρά το διαφορετικό μέλλον που οραματιζόταν ο καθένας. Σύμφωνα με το σενάριο, η πρώτη γενιά X-Men περιλαμβάνει εκτός των δύο προαναφερθέντων (τους ενσαρκώνουν οι James McAvoy και Michael Fassbender αντίστοιχα), τους Banshee (Caleb Landry Jones), Beast (Nicholas Hoult), Havok (Lucas Till), Mystique (Jennifer Lawrence), Angel (Zoë Kravitz), Darwin (Edi Gathegi) και Azazel (Jason Flemyng). Στο ρόλο της Emma Frost συναντάμε τη January Jones, σε εκείνον της Moira MacTaggert την Rose Byrne, ενώ, τέλος, τον Sebastian Shaw ενσαρκώνει ο Kevin Bacon!

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Matthew Vaughn (KICK-ASS), ενώ στην παραγωγή βρίσκουμε και τον Bryan Singer, σκηνοθέτη των δύο πρώτων ταινιών X-MEN, o οποίος αν είχε παραμείνει και για την τρίτη, θα είχαμε γλιτώσει τόσο το μέτριο X-MEN: THE LAST STAND, όσο και το απαράδεκτο reboot του Superman.

Μετά τον καταιγισμό trailer των τελευταίων εβδομάδων, όπου έχουμε δει περισσότερα από όσα ενδεχομένως θα έπρεπε, μένει να δούμε την ταινία ΚΑΙ μονταρισμένη!

CONAN THE BARBARIAN (Πρεμιέρα: Πέμπτη 25 Αυγούστου)

Παρότι ο Conan δεν “γεννήθηκε” στα comics, ένα μεγάλο μέρος των πιστών οπαδών του βρίσκεται στους κύκλους των κομιξάδων, ενώ παράλληλα το αγαπημένο μας Μέσο συνέβαλε σημαντικά στη δημοφιλία του, ώστε να γίνει η πρώτη κινηματογραφική μετάφορα το 1982.  Σήμερα, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, ένας νέος Conan έρχεται να συναγωνιστεί κινηματογραφικά εκείνον του Arnold Schwarzenegger. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον σχεδόν άγνωστο Jason Momoa, τον οποίο πλασιώνουν o “Hellboy” Ron Perlman, η Rachel Nichols, η Rose McGowan και ο Steven Lang. Σκηνοθέτης του νέου CONAN THE BARBARIAN είναι ο Marcus Nispel, υπεύθυνος για δύο ακόμα γνωστά remakes (THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE και FRIDAY THE 13TH).

Δεν ξέρω αν τελικώς τα CGI εφέ και η 3D προβολή, θα καταφέρουν να αφαιρέσουν την καλτίλα από το concept, αλλά η βρώμικη και σκοτεινή ατμόσφαιρα που αναδίδει το trailer υπόσχεται “καλά πράματα”.

GREEN LANTERN (Πρεμιέρα: Πέμπτη 25 Αυγούστου)

Σε ένα κινηματογραφικό καλοκαίρι που δικαιωματικά ανήκει στη Marvel (νωρίτερα με την ταινία THOR και κατά τη διάρκειά του με τα X-MEN: FIRST CLASS και CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER), η μεταφορά του GREEN LANTERN είναι η μοναδική ευκαιρία της DC να διεκδικήσει κομμάτι της προσοδοφόρας κινηματογραφικής πίτας, και μάλιστα με έναν από τους πρωτοκλασάτους ήρωές της. Την κινηματογραφική μεταφορά του GREEN LANTERN έχει αναλάβει ο Martin Campbell, σκηνοθέτης του CASINO ROYALE, ενώ στο ρόλο του Hal Jordan θα δούμε τον Ryan Reynolds, τον οποίο έχουμε ξανασυναντήσει στα comics-related movies X-MEN ORIGINS: WOLVERINE και BLADE: TRINITY.

Μαζί του πρωταγωνιστούν οι Blake Lively (Carol Ferris), Peter Sarsgaard (Hector Hammond) και Mark Strong (Sinestro), ενώ στο cast συναντάμε επίσης ηχηρά ονόματα όπως αυτά του Tim Robbins και της Angela Bassett. Ακολουθώντας το παράδειγμα του X-MEN: FIRST CLASS, η Warner Bros έχει επιδοθεί κι αυτή σε έναν καταιγισμό trailer και promo φωτογραφιών: Μόλις μερικές ημέρες πριν δόθηκαν στη δημοσιότητα 8 νέα clips από την ταινία!

CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER (Πρεμιέρα: Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου)

Πρέπει να διαβάζεις comics (και δη υπερηρωικά) για να μπορέσεις να δεις τον Captain America ως χαρακτήρα και την ιστορία του ως μία ιστορία, και όχι ως μέσα απροκάλυπτης προπαγάνδας. Διαφορετικά, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, στην Ελλάδα, αλλά και οπουδήποτε αλλού πέρα των Η.Π.Α, αυτό το concept δύσκολα θα καταφέρει να περάσει μαζικά… Στον ρόλο του Captain America συναντάμε τον Chris Evans (γνωστό ως Human Torch στις ταινίες FANTASTIC FOUR), σε εκείνον του Red Skull τον Hugo Weaving, ενώ παράλληλα εμφανίζονται και οι Stanley Tucci και Tommy Lee Jones.

Η σκηνοθεσία ανήκει στον Joe Johnston, ο οποίος το 1991 μας είχε δώσει το εξαιρετικό ROCKETEER. Ας ελπίσουμε ότι οι κριτικές που θα πάρει η ταινία από εγχώριους ειδήμονες και σινεφίλ θα ανταποκρίνεται στις αντικειμενικές επιδόσεις της, και δεν θα είναι μπολιασμένη με πολιτικές και άλλου είδους πεποιθήσεις και εμμονές.

COWBOYS & ALIENS (Πρεμιέρα: Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου)

Από μόνο του, το πάντρεμα του sci-fi με το western είναι ένα πείραμα που πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε κακόγουστα, αν όχι φαιδρά, αποτελέσματα. Για να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, η μεταφορά του COWBOYS AND ALIENS μετράει μία ομάδα 8 σεναριογράφων, έναν ικανό σκηνοθέτη στο τιμόνι (θυμίζουμε ότι ο Jon Favreau μας έχει δώσει την πρώτη ταινία IRON MAN), τον πατριάρχη Steven Spielberg στην παραγωγή, αλλά και ένα ηχηρό cast στελεχωμένο από ονόματα όπως εκείνα των Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde, Sam Rockwell και Paul Dano.

Το graphic novel COWBOYS & ALIENS κυκλοφόρησε το 2006 από την Platinum Studios, και ήταν μια δημιουργία του Scott Mitchell Rosenberg, σε σενάριο Fred Van Lente και Andrew Foley, και σχέδιο Luciano Lima.