DEAD HEAVEN BOOK 1 – THE SANGUINE HARBRINGERS

Writer / Artist: Christopher Edwin Steininger
Smile Titans Publishing

Χαίρετε και καλό φθινόπωρο από εμένα σε όλους. Ναι, γνωρίζω τη συνηθισμένη γκρίνια, “μα γιατί; Ακόμα καλοκαίρι είναι…!”. Το όλο νόημα είναι ότι εγώ ΔΕΝ θέλω να είναι, οπότε εύχομαι, μπας και κρυώσει ο καιρός και βρέξει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το θέμα μας δεν είναι τα ποικίλα season’s greetings, αλλά αυτό το πραγματάκι που αναφέρεται στον τίτλο.

Αν θυμάστε, έχω αναφερθεί και παλιότερα στο DEAD HEAVEN του Steininger, μόνο που τότε επρόκειτο για την webcomic μορφή του. Όπως πολλοί πλέον ανεξάρτητοι δημιουργοί comics, έτσι και ο ίδιος ο Steininger βρήκε μια εταιρία που αναλαμβάνει τα βάρη της επαγγελματικής έκδοσης (με το αντίστοιχο αντίτιμο, δίχως να είναι ασύμφορο), ενώ ταυτόχρονα διατηρεί ο ίδιος τα δικαιώματα του δημιουργήματός του.

Κατά τη γνώμη μου, πολύ ορθά έπραξε, διότι όπως είχα πει και τότε, ουσιαστικά το μεγαλύτερο ποσοστό του comic είναι painted και αξίζει να βρεθεί τυπωμένο στο χαρτί. Όχι μόνο αυτό, αλλά ο δημιουργός επέλεξε το μεγάλο, ευρωπαϊκό, σκληρόδετο format (32,3cm x 23cm) που καθιστά το κάθε αντίτυπο ένα μικρό έργο τέχνης.

Το DEAD HEAVEN είναι ένα έργο Dark Medieval Fantasy, το οποίο διαδραματίζεται πρωτίστως στη Heluna, η οποία έχει πρόσφατα βγει από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, αφήνοντας στον θρόνο τον σχετικά άπειρο Gailann Kummere, ανιψιό του προηγούμενου βασιλιά. Ζωτικό ρόλο στη λήξη του πολέμου και τη διατήρηση της ειρήνης παίζουν οι ιερείς του Incubelli, οι οποίοι φέρονται να εκφράζουν στους θνητούς τη θέληση μιας μυστηριώδους (ανεξήγητο ακόμα αν είναι θεολογικής ή ηγεμονικής υπόστασης) φιγούρας, ονόματι High Father.

Στον πρώτο τόμο εν πολλοίς στήνεται το σκηνικό για τη μετέπειτα εξέλιξη της πλοκής, καθώς ο Steininger, τόσο με απόλαυση, όσο και με την άνεσή του, μας εισάγει στον σκοτεινό, αιματοβαμμένο του κόσμο και την πληθώρα στρεβλών χαρακτήρων του. Από τη μία έχουμε τον Ιππότη Rosenthaler, πρώην δοξασμένο πολεμιστή του Order of Opiricus, ο οποίος πληρώνει για τις υπηρεσίες του νεκρομάντη Thumm Quiet, προκειμένου να βρεθεί ξανά κοντά του η νεκρή του σύζυγος. Από την άλλη, ο ίδιος ο Thumm βρίσκεται σε θέση αμφίβολη με την ισχυροποίηση των Incubelli και ψάχνει μια στιγμή ανάπαυλας σε ένα παράξενο Dreamscape. Ας μην ξεχνάμε δε τον Μέγα Ιερέα, ένα σαδιστικό, ανώμαλο τέρας, που έχει στη δούλεψή του τον Odo, έναν από τους τελευταίους εκτελεστές των Ξωτικών – ψυχρό, άτεγκτο, αποτελεσματικό, με μοναδική επιθυμία να εκδικηθεί τον βάναυσο θάνατο της γυναίκας του και να προστατέψει τις κόρες του.

Ο κόσμος του DEAD HEAVEN είναι ο σκοτεινός καθρέφτης των παραμυθιών και των επικών αφηγήσεων, όπου ο αναγνώστης μπορεί να πάρει ανάσα μόνο στην ευτυχισμένη άγνοια των συνηθισμένων ανθρώπων – τουλάχιστον μέχρι να απλώσει το σκοτάδι τα χέρια προς το μέρος τους. Προσωπικά, περιμένω τη συνέχεια με ανυπομονησία, διότι αν και ο δημιουργός εξακολουθεί να ανεβάζει τα panel υπό μορφή webcomic, η σύγκριση είναι πραγματικά δυσμενής σε σχέση με το συνολικό αποτέλεσμα.

Ο τόμος παραγγέλνεται και αποστέλλεται μέσω PayPal και έχει τρεις διαφορετικές εκδοχές, που περιλαμβάνουν υπογεγραμμένο αντίτυπο, print και σκίτσα, καθώς και original art για τους πολύ μερακλήδες. Αν είχα ένα πρόβλημα με τη συγκεκριμένη έκδοση, είναι το γεγονός ότι το μέγεθος κάνει δύσκολο, έως αδύνατο, το σκανάρισμα του οπτικού υλικού στο σπίτι (εξού και οι κάπως άτσαλες φωτογραφίες μου), αλλά θα έλεγα ότι ως τίμημα είναι μάλλον ασήμαντο.

Γενικά πάντως πιάνω τον εαυτό μου να μειώνει τα comics που παραγγέλνω από τις “επίσημες” εταιρίες και σταδιακά στρέφομαι σε ανεξάρτητες εκδόσεις από ανθρώπους που χρησιμοποιούν το internet για να φτιάξουν κάτι με πραγματικό μεράκι. Δεν ξέρω αν και τι σημαίνει αυτό, όπως δεν ξέρω αν είμαι ο μόνος, αλλά νομίζω ότι έπρεπε να λεχθεί.

Καλή αρχή!